Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Argentina. Moarte suspectă a procurorului care ancheta cel mai mare atentat din istoria țării


23 ianuarie 2015 | Irina RÎMARU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Procurorul argentinian Alberto Nisman, care ancheta atentatul cu bombă din anul 1994 asupra unui institut evreiesc din Buenos Aires, în care au murit 85 de persoane, a fost găsit mort în locuința sa, potrivit bbc.com.

Alberto Nisman, în vârstă de 51 de ani, a fost găsit împușcat în casa pe care o avea în Buenos Aires. Procurorul care anchetează acest caz a declarat că nu poate fi vorba de un furt, întrucât locuința a fost găsită în ordine și nimic nu lipsea, și nici nu s-a găsit un bilet de adio care să confirme sinuciderea.

Acesta a acuzat-o de mai multe ori pe președinta țării, Cristina Fernandez de Kirchner, și pe ministrul de externe că au încercat să mușamalizeze cazul și să oprească ancheta, deoarece dovezile duceau spre o implicare a Iranului, iar președintele își dorea un acord comercial important Argentina-Iran. Purtătorul de cuvânt al președinției Argentinei a respins însă acuzațiile ca fiind „ridicole”.

Alberto Nisman declarase recent că deține probe video care demonstrează implicarea Cristinei Fernandez de Kirchner în mușamalizarea cazului. Iranul a fost bănuit ca a fost în spatele atacului teorist, considerat cel mai grav din istoria Argentinei. În anul 2007, procurorii argentinieni au acuzat Iranul de planificare și finanțare a atacului. Iranul a respins însă acuzele ca fiind nefondate.

Atentatul din 18 iulie 1994 a vizat sediul din Buenos Aires al Asociației israeliene de ajutor reciproc (AMIA) și s-a soldat cu 85 de morți. Până în prezent, nimeni nu a fost condamnat în acest caz.

Irina RÎMARU

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii