Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Revista Romana de Drept al Afacerilor nr. 3/2008
09.06.2008 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept comercial, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

DOCTRINA

Faliment, drept maritim si arbitraj. Comentariul Deciziei nr. 3556/2006 a ICCJ, sectia comerciala
Gheorghe Piperea, Cristina Zamsa

Operatiunile de trezorerie in cadrul grupurilor de societati in lumina art. 272 din Legea societatilor comerciale
Manole Popa

Czech Tax System
Michal Radvan

JURISPRUDENTA

JURISPRUDENTA NATIONALA

1. Taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule. Reglementare nationala. Reglementare comunitara. Dispozitie nationala incompatibila cu dreptul comunitar. Libera circulatie a marfurilor. Discriminare. Aplicarea prioritara a dreptului comunitar (Trib. Cluj, sectia mixta de contencios administrativ si fiscal, de conflicte de munca si asigurari sociale, sentinta civila nr. 165 din 1 februarie 2008, nepublicata)
cu comentariu de Linda Hamid si Mihai Ivanciuc

2. Recurs. Contract de transport. Hotarare arbitrala. Actiune in anulare. Termen de prescriptie. Caducitate. Capacitate civila. Faliment (I.C.C.J., sectia comerciala, decizia nr. 3556 din 10 noiembrie 2006)

3. Contract de prestari servicii de transport. Arbitraj. Actiune in anulare a hotararii arbitrale. Caducitate. Termen de prescriptie (C. Apel Galati, sectia comerciala, maritima si fluviala, sentinta civila nr. 1/F din 4 ianuarie 2006)

4. Contract de prestari servicii de transport. Arbitraj. Clauza penala. Prejudiciu. Faliment. Daune interese compensatorii. Daune interese moratorii (Curtea de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie si Agricultura Galati, Hotararea nr. 58 din 20 iunie 2005)

JURISPRUDENTA COMUNITARA

A. Jurisprudenta comunitara recenta

1. Securitatea sociala a lucratorilor migranti. Lucratori independenti care au resedinta si exercita o activitate in Franta. Contributie sociala generalizata. Contributie pentru rambursarea datoriei sociale. Luarea in considerare a veniturilor obtinute intr-un alt stat membru si impozabile in acesta in temeiul unei conventii pentru evitarea dublei impuneri (CJE, hotararea din 3 aprilie 2008, in cauza C-103/06, Philippe Derouin c. Union pour le recouvrement des cotisations de sécurité sociale et d’allocations familiales de Paris − Région parisienne (Urssaf de Paris − Région parisienne), nepublicata inca in Culegere)
cu comentariu de Cosmin Flavius Costas

2. Neindeplinirea obligatiilor de catre un stat membru. Directiva nr. 89/665/CEE. Achizitii publice de bunuri si de lucrari. Procedura privind caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitii publice (CJE, hotararea din 3 aprilie 2008 in Cauza C-444/06, Comisia Comunitatilor Europene in calitate de reclamanta impotriva Regatului Spaniei, in calitate de parat)
cu comentariu de Bogdan Ionita

B. Jurisprudenta comunitara istorica

Concurenta. Pozitie dominanta pe piata. Drepturi de autor. Exploatare de catre o intreprindere. Abuz. Reguli comunitare. Regim derogatoriu. intreprinderi insarcinate cu gestiunea unor servicii de interes economic general. Definitie. Interpretare stricta. Competente ale instantei nationale (CJCE, hotararea din 27 martie 1974, cauza 127/73, Belgische Radio en Televisie/SV SABAM si NV Fonior, in Culegere 1974, p. 313)
cu comentariu de Mihai Banu

A SE VEDEA SI…

Satira juridica: perle, dude, capodopere
I.C.C.J., sectia comerciala, incheierea din data de 23 ianuarie 2008,
comentariu de Cristina Zamsa

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti