Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
10 comentarii

24 ianuarie – zi nelucrătoare! sau nu…
23.01.2015 | Răzvan VASILIU

Secţiuni: Dreptul muncii, Studii
JURIDICE - In Law We Trust

Acum aproape o luna de zile a fost publicata in Monitorul Oficial Legea prin care ziua de 24 ianuarie era declarata zi de sarbatoare nationala. Vestea a fost intampinata cu multa bucurie, o serie de publicatii grabindu-se sa anunte faptul ca incepand cu 2014, romanii vor mai beneficia de inca o zi libera.

Totusi, in ciuda bucuriei generale si a frustrarii pricinuite de faptul ca, anul acesta, ziua de 24 ianuarie cade intr-o zi de sambata, se pune problema, in ce masura ziua de 24 ianuarie este zi nelucratoare.

Analizand textul Legii nr. 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane – ca zi de sarbatoare nationala nu rezulta de niciunde ca ziua de 24 ianuarie ar fi zi nelucratoare.

Astfel:
„Legea nr. 171 din 16 decembrie 2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane – ca zi de sarbatoare nationala
(la data 18 decembrie 2014 actul a fost promulgata de Decretul nr. 901/2014)
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege
Art. 1
Se declara ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane – ca zi de sarbatoare nationala.
Art. 2
Autoritatile administratiei publice centrale si locale pot organiza si/sau sprijini logistic si material manifestari cultural-artistice dedicate acestei zile.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constituţia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
VALERIU-STEFAN ZGONEA
PRESEDINTELE SENATULUI
CALIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TARICEANU
Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 922 din data de 18 decembrie 2014″.

Mai mult, nici art. 139 Codul muncii, care stabileste zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, nu a fost modificat in sensul inserarii zilei de 24 ianuarie printre zilele declarate ca fiind nelucratoare.

Analizand punctul de vedere din cuprinsul Avizului inaintat de Consiliul Legislativ, se poate observa ca acesta a inaintat o serie de observatii pertinente, printre care si modificarea art. 139 Codul muncii in sensul declararii zilei de 24 ianuarie ca zi de sarbatoare legala nelucratoare.

Observatii identice au fost transmise si de catre Guvernul Romaniei prin punctul de vedere transmis.

Or, toate aceste propuneri au fost ignorate, asa cum rezulta din faptul ca Legea nr. 171/2014 a fost publicata in Monitorul Oficial fara alte mentiuni legate de caracterul de zi nelucratoare al datei de 24 ianuarie.

Asadar, in lipsa unei completari a prevederilor art. 139 Codul muncii, in sensul declararii zilei de 24 ianuarie ca fiind zi de sarbatoare legala nelucratoatoare, sau in lipsa unei modificari a Legii nr. 171/2014, ziua de 24 ianuarie ramane zi de sarbatoare nationala, fara insa a fi si zi nelucratoare.

Desigur, angajatorii au posibilitatea, in virtutea dispozitiilor art. 143 Codul muncii, de a stabili in cuprinsul contractului colectiv de munca aplicabil si alte zile libere, aici putandu-se include si data de 24 ianuarie.

Av. Răzvan VASILIU
VASILIU & MICLEA

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti