Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
10 comentarii

24 ianuarie – zi nelucrătoare! sau nu…


23 ianuarie 2015 | Răzvan VASILIU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Dreptul muncii, Studii

Acum aproape o luna de zile a fost publicata in Monitorul Oficial Legea prin care ziua de 24 ianuarie era declarata zi de sarbatoare nationala. Vestea a fost intampinata cu multa bucurie, o serie de publicatii grabindu-se sa anunte faptul ca incepand cu 2014, romanii vor mai beneficia de inca o zi libera.

Totusi, in ciuda bucuriei generale si a frustrarii pricinuite de faptul ca, anul acesta, ziua de 24 ianuarie cade intr-o zi de sambata, se pune problema, in ce masura ziua de 24 ianuarie este zi nelucratoare.

Analizand textul Legii nr. 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane – ca zi de sarbatoare nationala nu rezulta de niciunde ca ziua de 24 ianuarie ar fi zi nelucratoare.

Astfel:
„Legea nr. 171 din 16 decembrie 2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane – ca zi de sarbatoare nationala
(la data 18 decembrie 2014 actul a fost promulgata de Decretul nr. 901/2014)
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege
Art. 1
Se declara ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane – ca zi de sarbatoare nationala.
Art. 2
Autoritatile administratiei publice centrale si locale pot organiza si/sau sprijini logistic si material manifestari cultural-artistice dedicate acestei zile.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constituţia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
VALERIU-STEFAN ZGONEA
PRESEDINTELE SENATULUI
CALIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TARICEANU
Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 922 din data de 18 decembrie 2014″.

Mai mult, nici art. 139 Codul muncii, care stabileste zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, nu a fost modificat in sensul inserarii zilei de 24 ianuarie printre zilele declarate ca fiind nelucratoare.

Analizand punctul de vedere din cuprinsul Avizului inaintat de Consiliul Legislativ, se poate observa ca acesta a inaintat o serie de observatii pertinente, printre care si modificarea art. 139 Codul muncii in sensul declararii zilei de 24 ianuarie ca zi de sarbatoare legala nelucratoare.

Observatii identice au fost transmise si de catre Guvernul Romaniei prin punctul de vedere transmis.

Or, toate aceste propuneri au fost ignorate, asa cum rezulta din faptul ca Legea nr. 171/2014 a fost publicata in Monitorul Oficial fara alte mentiuni legate de caracterul de zi nelucratoare al datei de 24 ianuarie.

Asadar, in lipsa unei completari a prevederilor art. 139 Codul muncii, in sensul declararii zilei de 24 ianuarie ca fiind zi de sarbatoare legala nelucratoatoare, sau in lipsa unei modificari a Legii nr. 171/2014, ziua de 24 ianuarie ramane zi de sarbatoare nationala, fara insa a fi si zi nelucratoare.

Desigur, angajatorii au posibilitatea, in virtutea dispozitiilor art. 143 Codul muncii, de a stabili in cuprinsul contractului colectiv de munca aplicabil si alte zile libere, aici putandu-se include si data de 24 ianuarie.

Av. Răzvan VASILIU
VASILIU & MICLEA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică