Secţiuni » Interviuri
Interviuri
WOMEN IN LAW

Maria Violeta Chiriac: Am perceput întotdeauna independenţa ca un drept al cetăţeanului, drept ce implică o mare responsabilitate a magistratului
26.01.2015 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Matei: Mulțumesc, doamna judecător, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru JURIDICE.ro. Ca președinte al Curții de Apel Bacău, cum se prezintă instanța la începutul anului 2015?

Maria Violeta Chiriac: Vă mulţumesc şi eu pentru iniţiativa şi preocuparea dumneavoastră de a face cunoscută activitatea şi problemele instanţei. La început de an, pot să vă spun că sunt optimistă, optimismul meu derivând din faptul că sunt create condiţiile pentru îmbunătăţirea activităţii instanţei şi înfăptuirii unui act de justiţie de calitate. Astfel, am intrat în noul an cu o schemă de personal optimă, fără niciun post vacant de judecător sau grefier în cadrul Curţii de Apel Bacău. Pe de altă parte, la începutul anului, datorită operativităţii foarte bune obţinute în anul 2014, s-a înregistrat un stoc mai mic de dosare în raport cu anii anteriori, astfel că o încărcătură rezonabilă a judecătorului este de natură a duce la eficienţă şi calitate. Aceeaşi stare de optimism o am şi cu privire la sediile instanţelor, deoarece finalul anului trecut a fost marcat de realizări importante sub aspectul creării unor condiţii normale de muncă, iar pentru anul în curs avem în derulare proiecte care au găsit sprijinul Ministerului Justiţiei pentru a fi finalizate. Astfel, la instanţele din Municipiul Bacău, sfârşitul anului trecut a însemnat finalizarea lucrărilor de igienizare, de înlocuire a uşilor şi geamurilor, achiziţionarea unei centrale termice care deserveşte toate instanţele din Bacău. Totodată, au fost reluate lucrările de construire a Palatului de Justiţie din Piatra Neamţ. Pentru început de an, avem în derulare procedura de închiriere a unui sediu nou pentru Judecătoria Piatra Neamţ, fiind efectuate, totodată, demersuri pentru construirea unui nou Palat de Justiţie la Bacău, acesta urmând a reprezenta soluţia perfectă pentru rezolvarea problemei spaţiilor insuficiente.

Alina Matei: Care proiecte, pe care vi le-ați asumat ca președinte de instanță, v-au dat bătăi de cap? Realizarea unui proiect nu depinde doar de tine, ci implică echipă, resurse, control.

Maria Violeta Chiriac: Când mi-am conceput proiectul de management în anul 2012, mi-am fixat obiective realiste, clare, posibil de atins şi ţinând cont de priorităţile instanţelor. Am pornit de la ideea că un manager bun nu este acela care invocă permanent lipsa de resurse umane şi financiare, ci acela care gestionează echilibrat şi prudent resursele de care dispune, astfel că pot spune că nu m-am lovit de obstacole de neînlăturat. Una dintre disfuncţionalităţile constatate la numirea în funcţia de conducere a fost aplicarea rigidă a programului privind volumul optim de activitate al judecătorilor. Deşi scopul acestui program a fost de a evita supraîncărcarea judecătorului, în practică, din punctul meu de vedere, s-a dovedit a fi ineficient, întrucât nu reflectă gradul real de încărcare al judecătorului, născând riscul gestionării greşite a resurselor umane, având totodată consecinţe negative asupra cetăţeanului prin acordarea unor termene nerezonabile. Dacă la nivelul Curţii de Apel Bacău decizia de a nu aplica punctajul maxim prevăzut de acest program a fost înţeleasă de colegi, la nivelul instanţelor arondate am avut, aşa cum spuneţi dumneavoastră „bătăi de cap”, însă, într-un final, s-a înţeles că „justiţia tardivă nu mai e justiţie”.

Pe lângă obiectivele legate de sediile instanţelor şi de echilibrarea schemelor de personal, unul dintre proiectele mele a fost reconfigurarea managementului instanţei din perspectiva cetăţeanului. În realizarea acestuia am conceput şi distribuit periodic chestionare adresate părţilor, avocaţilor, prin care am urmărit evaluarea implementării codurilor, identificarea disfuncţionalităţilor administrative, cât şi a celor referitoare la atitudinea persoanelor care interacţionează cu publicul, modul de desfăşurare a şedinţelor de judecată. Concluziile desprinse în urma evaluării răspunsurilor la aceste chestionare nu au fost întotdeauna pozitive, nemulţumirile celor care interacţionează cu activitatea instanţei fiind determinate în special de durata termenelor, iar în cazuri izolate de atitudinea judecătorului în sala de judecată.

Din analiza chestionarelor a rezultat că esenţiale pentru creşterea încrederii în actul de justiţie sunt respectul faţă de participanţii la judecată, profesionalismul judecătorului şi înţelegerea corectă a noţiunii de independenţă de către magistrat.

Personal, am perceput întotdeauna independenţa ca un drept al cetăţeanului, drept ce implică o mare responsabilitate a magistratului.

Alina Matei: Judecătorii și justițiabilii sunt mulțumiți de modul cum funcționează sistemul ECRIS? ECRIS, în mod cert, a îmbunătățit activitatea instanțelor, a schimbat fața acestora.

Maria Violeta Chiriac: Aplicaţia ECRIS a reprezentat categoric un progres sub aspectul transparenţei activităţii instanţelor. Evident că nu este un program perfect, însă este perfectibil. Pot să spun că judecătorii şi cred că nici justiţiabilii nu au motive de nemulţumire cu privire la aplicaţia ECRIS, însă personalului auxiliar îi revine obligaţia de a efectua tot mai multe operaţiuni.

Este adevărat că intrarea în vigoare a codurilor a implicat şi modificări ale programului ECRIS şi că a fost o perioadă mai grea, cu momente în care a fost necesară găsirea de soluţii imediate, însă lucrurile s-au aşezat, iar disfuncţionalităţile ivite au fost înlăturate.

Alina Matei: Ministrul Robert Cazanciuc vorbea la sfârșitul anului trecut despre demararea proiectului privind dosarul electronic. Avocații îl așteaptă cu sufletul la gură. Viitorul acesta este. Însă sunt pregătite instanțele, din punct de vedere al resurselor și logisticii, pentru un proiect atât de important?

Maria Violeta Chiriac: Este într-adevăr un proiect important şi util, de natură să îmbunătăţească accesul la informaţiile despre dosar şi totodată să degreveze activitatea compartimentelor Arhivă, Registratură.

Implementarea acestui proiect în mod sigur presupune şi dotarea instanţelor din punct de vedere logistic, astfel încât nu cred că vor fi probleme.

Alina Matei: Cum sunt raporturile dintre judecători și avocați? Întreb pentru că o bună conviețuire în sala de judecată, și nu numai, ușurează munca amândurora și face justițiabilul, cel care a câștigat procesul, un om mai fericit, mai încrezător în instituții.

Maria Violeta Chiriac: În general, raporturile dintre avocaţi şi judecători sunt bune, însă este loc şi de mai bine. Asistând la şedinţele de judecată în vederea realizării evaluării judecătorilor, am constatat că atitudinea judecătorului în sala de judecată este un factor extrem de important în crearea unei percepţii bazate pe experienţa directă. Achiesez la punctul dumneavoastră de vedere în sensul că „o bună convieţuire” uşurează munca de ambele părţi, iar un act de justiţie corect şi profesional reclamă o profesie de avocat puternică. De altfel, un nivel ridicat de pregătire al judecătorului şi al avocatului obligă pe fiecare în parte la ridicarea standardelor, astfel că mesajul pe care am încercat întotdeauna să-l transmit a fost acela al unei relaţii bazate pe respect şi încredere, pe bună-credinţă şi profesionalism.

Alina Matei: Mediul în care își duce viața un judecător este apăsător (dosare cu multe părți, publicitatea ședinței), profund responsabil (hotărăște, nu se poate da după copac, vorba proverbului) și, fără doar și poate, conflictual (fiecare justițiabil crede că are dreptatea de partea lui). Poate așa se explică poziția judecătorului român, ușor rezervată, rareori dornic de a ieși în față. Și, totuși, care sunt bucuriile unui judecător?

Maria Violeta Chiriac: O poziţie oarecum rezervată a judecătorului român este o chestiune de normalitate, impusă tocmai de statutul acestuia şi de rolul pe care îl are în societate.

Dacă este să vorbim de „bucuriile judecătorului”, doar pe plan profesional, ele ţin de structura fiecăruia. Bucuria este o stare de fapt ce poate fi generată de mai mulţi factori. Te poţi bucura ca judecător, atunci când ai convingerea că ai aflat adevărul şi că ai făcut dreptate, te poţi bucura atunci când îţi este menţinută o hotărâre de instanţa superioară, te poţi bucura şi atunci când ai studiat foarte bine un dosar şi nu ai îndoieli asupra hotărârii, te poţi bucura atunci când pronunţi hotărârea în şedinţă publică şi observi sclipirea din ochii celui care a câştigat, te poţi bucura de rolul şi menirea pe care o ai în societate, după cum te poţi bucura şi că în prezent ai, ca judecător, un salariu care îţi permite un trai decent.

Alina Matei: Apreciați că este judecătorul român, judecător european?

Maria Violeta Chiriac: Depinde din ce perspectivă abordaţi noţiunea de judecător european, însă în principiu, da, eu cred că judecătorul român este un judecător european.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Maria Violeta Chiriac: În primul rând, îi felicit că au ales să utilizeze un site al profesioniştilor şi le urez un an cu realizări care să dăinuie în timp.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Maria Violeta Chiriac: Mi-a făcut plăcere şi vă mulţumesc pentru timpul acordat.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti