Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Fosti ministri trimisi in judecata pentru trafic de influenta
10.06.2008 | JURIDICE.ro, DNA

JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
– REMES Decebal Traian, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in perioada aprilie-octombrie 2007, in sarcina caruia a fost retinuta infractiunea de trafic de influenta;
– MURESAN Ioan, in sarcina caruia a fost retinuta infractiunea de complicitate la cumparare de influenta, in forma continuata;
– CIORBA Gheorghe, om de afaceri, in sarcina caruia a fost retinuta infractiunea de cumparare de influenta, in forma continuata.

Din rechizitoriul intocmit de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:

La datele de 13 septembrie 2007 si 23 septembrie 2007, inculpatul Remes Decebal-Traian, in calitate de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, detinuta la acea data, a acceptat si primit produse alimentare in valoare de 1.500 RON si suma de 15.000 Euro de la inculpatul Ciorba Gheorghe, prin intermediul inculpatului Muresan Ioan. Banii si produsele alimentare au fost primite in scopul favorizarii firmei S.C. "Construct Europromt" S.R.L. Certeze (apartinand fiului omului de afaceri Ciorba Gheorghe) la castigarea a doua licitatii publice de atribuire de lucrari de amenajari funciare, prin exercitarea influentei pe care ministrul o avea asupra functionarilor insarcinati cu derularea procedurilor de achizitie publica, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (I.T.R.S.V) Ramnicu Valcea – structura aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Omul de afaceri Ciorba Gheorghe a oferit, prin intermediul lui Muresan Ioan, ministrului Agriculturii, si un autoturism de lux marca "Audi Q7" in valoare de 65.000 Euro, fiind extrem de interesat in castigarea licitatiei de la I.T.R.S.V. Ramnicu Valcea.

In desfasurarea activitatilor descrise mai sus, inculpatul Muresan Ioan a jucat rolul de intermediar, avand la baza relatia de prietenie cu inculpatul Remes Decebal Traian, in conditiile in care, cei doi au fost si colegi in Guvernul Romaniei in perioada 1997-2000.

Intrucat infractiunea de coruptie a fost retinuta in sarcina lui Remes Decebal Traian in calitate de membru al Guvernului Romaniei, la data de 7 octombrie 2007, s-a solicitat Presedintelui Romaniei, in conformitate cu art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art. 16 alin. 1 si 2 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, demararea procedurilor legale in vederea urmaririi penale a ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Ulterior, la data de 16 ianuarie 2008, Presedintele Romaniei a transmis ministrului interimar al Justitiei cererea privind declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a lui Decebal Traian Remes. in baza acestei cereri, in data de 28 ianuarie 2008 s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Remes Decebal Traian pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.
La data de 6 octombrie 2007, fata de inculpatul Muresan Ioan procurorii au dispus luarea masurii retinerii pentru o perioada de 24 de ore, acesta fiind prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunerea luarii masurii arestarii preventive. Instanta a dispus inlocuirea arestarii preventive cu obligarea inculpatului de a nu parasi localitatea. La data de 3 ianuarie 2008, aceasta a fost inlocuita cu masura obligarii de a nu parasi tara, valabila pana la 1 iulie 2008.

La data de 10 martie 2008, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului situat in municipiul Baia Mare, apartinand inculpatului Remes Decebal Traian, in vederea confiscarii sumelor care au reprezentat obiectul infractiunii de trafic de influenta.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, la inalta Curte de Casatie si Justitie.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.