Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Fost prefect trimis in judecata pentru abuz in serviciu
11.06.2008 | JURIDICE.ro, DNA

JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Biroul Teritorial Slobozia au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

1. Cazacu Marinica – prefect al judetului Ialomita, in perioada 07.01.2005-06.08.2007 si presedinte al Comisiei judetene de fond funciar Ialomita in aceeasi perioada, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
– abuz in serviciu contra intereselor persoanelor
– abuz in serviciu contra intereselor publice
– determinarea la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de fals intelectual, in scopul ascunderii activitatii infractionale si realizarii obtinerii de avantaje patrimoniale pentru alte persoane
– folosirea celor doua inscrisuri falsificate la Oficiul Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara (O.C.P.I.) Ialomita in scopul de a crea aparenta de legalitate a activitatilor de intocmire a documentatiei aferente emiterii titlurilor de proprietate.

2. Braila Elena – fost director al Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara (O.C.P.I.) Ialomita, in perioada 01.01.2001 – 01.11.2007 in sarcina careia s-au retinut infractiunile:
– abuz in serviciu contra intereselor persoanelor
– abuz in serviciu contra intereselor publice

Din rechizitoriul intocmit de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:

In perioada ianuarie – iunie 2006, prin neindeplinirea cu stiinta a atributiilor de serviciu si nerespectarea dispozitiilor legale privind aplicarea Legilor fondului funciar, inculpatii au determinat punerea in posesie, pe terenuri apartinand Administratiei Domeniilor Statului (A.D.S.), a unor persoane neindreptatite, in detrimentul altor persoane fizice. Inculpatii au actionat astfel pentru ca terenurile respective, cu potential de valorificare ulterioara la preturi mari, sa revina unui grup de persoane aflate in relatii apropiate de rudenie sau afaceri cu inculpatii.

Concret, cei doi inculpati, prin actiuni conjugate (refuzul predarii catre A.D.S. a terenurilor – contrar Legii 268/2001, intocmirea fiselor de punere in posesie si emiterea titlurilor de proprietate – contrar HG 890/2005), au atribuit o suprafata totala de 225, 35 ha teren in zona Urziceni si Manasia, judetul Ialomita, teren apartinand A.D.S. si reprezentand cele mai valoroase suprafete cu deschidere la DN2A E60, unor persoane neindreptatite. Persoanelor respective le fusesera reconstituite drepturile de proprietate, conform Legii 18/1991, pe alte unitati administrativ teritoriale decat Manasia si Urziceni. Drepturile de proprietate au fost insa cesionate unui grup de cinci persoane aflate in relatii apropiate cu inculpatii, fapt pentru care acestia au devenit proprietarii finali ai terenurilor cu valoare.

Urmare acestei activitati infractionale, un numar de 53 persoane fizice ce erau indreptatite sa primeasca in posesie terenuri pe raza celor doua localitati (Manasia si Urziceni), au fost puse in posesie pe terenuri totalizand 50 ha, mai putin productive, care nu prezentau interes din punct de vedere al unei eventuale valorificari imobiliare, pe raza comunei Armasesti (in zona Barbulesti), judetul Ialomita.

De asemenea, inculpatul Cazacu Marinic, prin folosirea functiei si autoritatii sale i-a determinat pe primarii localitatilor Manasia si Urziceni sa semneze, fara vinovatie, doua adrese deja redactate, sa procedeze la antedatarea acestora si inregistrarea retroactiva, inscrisuri ce au devenit oficiale si in aparenta emise de primariile Manasia si Urziceni, fiind predate ulterior de inculpatul Cazacu Marinica la O.C.P.I. Ialomita.

Prin cele doua adrese se atesta nereal solicitarea de catre Comisiile locale de fond funciar Urziceni si Manasia ca O.C.P.I. Ialomita sa intocmeasca fisele de punere in posesie pentru persoanele neindreptatite si in consecinta intocmirea titlurilor de proprietate.

Inculpatul Cazacu Marinica a intentionat sa creeze aparenta de legalitate a intocmirii de catre O.C.P.I. Ialomita a documentatiei aferente emiterii titlurilor de proprietate avand ca titulari finali cele cinci persoane din grupul tinta, titluri de proprietate ce au fost semnate si de cei doi inculpati.

Prejudiciile cauzate partilor civile A.D.S. si celor 53 persoane fizice sunt in cuantum de 6.019.229 euro si respectiv 1.069.846 euro.

In vederea recuperarii acestor prejudicii, pe bunurile celor doi inculpati s-a dispus aplicarea sechestrului penal.

Dosarul a fost inaintat spre competenta solutionare Judecatoriei Slobozia, judetul Ialomita.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.