Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
 1 comentariu

CSM ref. comunicarea pe mail a unei copii anonimizate a unei hotărâri judecătorești către o persoană care nu a fost parte în proces
27.01.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Membrii Comisiei Eficientizarea activității Consiliului Superior al Magistraturii și a instituțiilor subordonate; Parteneriatul cu instituțiile interne și societatea civilă au luat în discuție, la data de 19 ianuarie 2015, posibilitatea comunicării unei copii anonimizate a unei hotărâri judecătorești, către o persoană care nu a avut calitatea de parte în proces, prin intermediul poștei electronice, ca urmare a unei cereri formulate de un petent.

Direcția legislație, documentare și contencios din cadrul CSM a exprimat următorul punct de vedere:

– Consiliul nu are competența de a aprecia cu privire la caracterul public al informațiilor conținute într-o hotărâre judecătorească, în scopul comunicării acesteia la cererea oricărei persoane interesate (conform art. 6 din Legea nr. 544/2001 privind liberul de acces la informațiile de interes public).

– Consiliul are competenta, în schimb, de a comunica informațiile de interes public care privesc sau rezultă din activitatea sa.

– soluționarea unei astfel de cereri este de competența instanței care a pronunțat-o, prin intermediul Biroului de informare și relații publice, constituit la nivelul instanței (conform art. 77-81 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești).

Membrii Comisiei au decis, cu opinie separată, în sensul notei DLDC.

Opinie separată a formulat judecătorul Horațius Dumbravă în sensul următor:

– cererea petentului are caracter general, acesta neindicând o anumită hotărârea pe care o dorește a i se comunica

– având în vedere generalitatea demersului, dar și faptul că se face referire la dispoziții din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, Regulament aprobat de CSM, tot CSM poate oferi interpretări asupra acestuia

– CSM în parteneriat cu ROLII derulează un proiect privind accesul liber, general și gratuit la hotărârile judecătorești, ori un altfel de răspuns s-ar abate de la scopul acestui parteneriat.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “CSM ref. comunicarea pe mail a unei copii anonimizate a unei hotărâri judecătorești către o persoană care nu a fost parte în proces”

  1. Florin-Iulian HRIB spune:

    Iata inca o dovada ca autoritatile din domeniu se codesc sa adopte o atitudine transanta, deschisa si transparenta in privinta jurisprudentei romane. Vrajeala aia cu „CSM în parteneriat cu ROLII derulează un proiect privind accesul liber, general și gratuit la hotărârile judecătorești” este, ei bine, doar o vrajeala.

    CSM se screme, pardon, se chinuie sa demareze Rolii de ani de zile, ba am citit pe net ca un membru ar fi declarat in instanta ca proiectul stagneaza din cauza ca d-l A.T. Neacsu, care avea know-how-ul acestui proiect, nu se mai ocupa de el de cind a fost trimis in judecata…

    Eu cred ca Rolii-le astea sint doar niste molii cu aripile frinte de un copil rau-intentionat. Parerea mea.

    Si mai scria d-l V. Dorneanu (pe vremea cind tinea locul Avocatului Poporului) ca nu poate demara un RIL pt. ca nu am depus hotariri judecatoresti semnate si stampilate, cu mentiunea ca au devenit irevocabile etc.; pai, mie, initial, CAAI nu a vrut sa-mi elibereze pe e-mail nici macar deciziile obtinute in cauze personale, daramite sa mai cer hotariri pronuntate in alte cauze, in care nu am fost parte!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.