Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Consecinţele emiterii unei scrisori de garanţie bancară
29.01.2015 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Banking, Drept comercial, Jurisprudența ÎCCJ, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că emiterea unei scrisori de garanţie bancară are drept consecinţă asumarea unei obligaţii noi de plată în condiţiile expres stipulate, obligaţie distinctă şi autonomă de obligaţia principală, care obligă garantul strict în limita obiectului indicat în cuprinsul său. În speţă, Înalta Curte a reţinut că garantul nu şi-a asumat obligaţia de a suporta obligaţiile debitoarei locatar din contractul de închiriere (chiria neachitată), ci numai obligaţia de a emite o scrisoare de garanţie bancară în limita unei anumite sume de bani şi numai pentru garantarea obligaţiilor chiriaşului cuprinse între data semnării contractului şi data predării spaţiului către locatar, obligaţie pe care a şi îndeplinit-o. Ca urmare a acestui fapt, nu se poate reţine că locatorul are faţă de garant un drept privind toate obligaţiile debitoarei, care să poată fi valorificat pe calea unei acţiuni oblice. (Decizia nr. 3969 din 11 decembrie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenţii)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti