Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Compensaţia legală vs. compensaţia judiciară. Mijloace procesuale de invocare


28 ianuarie 2015 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că pârâtul poate să-i opună reclamantului, pe calea întâmpinării, compensarea legală, în condiţiile art. 1144 şi urm. C. civ. (art. 1616 şi urm. NCC), dar numai dacă deţine asupra acestuia, la rândul său, o creanţă certă, lichidă şi exigibilă. În speţă, însă, creanţa pe care pârâtul a opus-o reclamantului în vederea compensării nu a fost certă, lichidă şi exigibilă, în condiţiile în care chiar pârâtul a solicitat încuviinţarea administrării unei probe cu expertiză, pentru a se stabil cuantumul acesteia. Astfel, natura compensaţiei fiind în această situaţie una judiciară, pârâtul avea obligaţia să supună valorificarea dreptului său pe calea unei cereri reconvenţionale, iar nu pe calea întâmpinării, a cărei funcţie, de prezentare a apărărilor, este una diferită. (Decizia nr. 2751 din 26 septembrie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenţii)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii