Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Revista Română de Jurisprudență nr. 5/2013: Infracțiunea de bigamie în reglementarea noului Cod Penal | Bogdan Dumitru Moloman


29.01.2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN
Secţiuni: Drept penal, Dreptul familiei, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Inspector Bogdan Dumitru Moloman a publicat în Revista Română de Jurisprudență nr. 5/2013 articolul intitulat: “Infracțiunea de bigamie în reglementarea noului Cod Penal”.

În studiul său, autorul urmărește prezentarea infracțiunii de bigamie în lumina noului Cod Penal, realizând totodată o incursiune în legislația penală anterioară, amintind însă și implicațiile de ordin civil ale acestei fapte sociale.

Demersul academic al autorului debutează cu definirea noțiunii de familie, concluzionându-se că la baza acesteia stă căsătoria. Sunt supuse atenției, în acest sens, condițiile de fond ce trebuiesc îndeplinite pentru a se încheia un mariaj valid în conformitate cu legislația civilă, prezentându-se impedimentele la căsătorie, în speță, încheierea unei noi căsătorii de către o persoană căsătorită, ipoteză ce este sancționată de Codul Civil cu nulitatea absolută.

Autorul remarcă importanța principiului monogamiei pentru societatea românească, prin sancționarea lui în principalele legi civile și penale, opțiune care a fost adoptată și de legiuitorii francez, spaniol, peruan, portorican ș.a. Realizând așadar o vastă expunere a legislațiilor străine, autorul nu omite însă să amintească și situația statelor care permit poligamia sau poliandria.

Autorul arată că incriminarea bigamiei reprezintă o tradiție pentru legislația penală autohtonă, existând chiar și în “Pravila lui Vasile Lupu”( jumătatea secolului al XVII-lea). Autorul realizează o analiză a elementelor componente ale infracțiunii de bigamie, din privința subiectului activ, laturii obiective, laturii subiective, referitor la aceasta din urmă subliniind că infracțiunea poate fi comisă doar cu intenție directă sau indirectă.

Studiind infracțiunea de bigamie, așa cum este ea reglementată de actualul Cod Penal, în comparație cu vechea reglementare în domeniu, autorul menționează dispariția cauzei de nepedepsire prezente în art. 303 alin. (3) vechiul Cod Penal, concluzionând că ținând cont de această modificare legislativă, precum și de scăderea limitelor de pedeapsă, este relevată intenția legiuitorului român de a se realiza scopul educativ al pedepsei chiar și prin diminuarea sancțiunii aplicate.

Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti