Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Arbitraj
DezbateriCărţiProfesionişti

Secţiune dezvoltată în parteneriat cu Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 
3 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Instanta vs. Arbitraj in solutionarea disputelor internationale
13.06.2008 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Ieri a avut loc seminarul organizat de Zamfirescu Racoti Predoiu si Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP and Affiliates, in parteneriat cu publicatia Business Standard.

Calin Andrei Zamfirescu, partener ZRP: "In acest an, in Romania exista 600 de dosare de arbitraj. Este infim fata de alte tari. Tribunalul este ca un loz, nu stii cum va fi judecatorul desemnat sa iti preia cazul, pe cand la arbitraj iti alegi tu arbitrul."

Cosmin Vasile, partener ZRP: "Un litigiu de 200.000 de euro costa pana la 2.500 de euro in instanta, circa 6.500 de euro in cazul unui arbitraj la Camera de Comert Bucuresti si poate ajunge la jumatate sau chiar la intreaga valoare a disputei in cazul Curtii de Arbitraj de la Londra. Pe de alta parte, atunci cand obiectul disputei are o valoare de cinci-zece milioane de euro, raportul se schimba semnificativ in favoarea arbitrajului. In cele mai multe cazuri, am observat ca exista o reticenta a companiilor romanesti fata de metodele alternative de solutionare a disputelor, precum negocierea amiabila a intelegerilor sau renegocierea contractelor. Acestea tind sa mearga prea repede in istanta daca nu se mai inteleg cu partenerii."

Ioana Racoti, partener ZRP: "Segmentul de Real Estate este in stagnare in acest moment, dar, cu siguranta, litigiile vor creste in continuare."

De la fata locului:

Zamfirescu Racoti Predoiu, unul dintre liderii pietei avocaturii din Romania, si renumita societate internationala Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP and Affiliates, cu 23 de birouri in centrele economice si financiare din intreaga lume, au organizat seminarul „Solutionarea disputelor internationale”, pe data de 12 iunie 2008, la JW Marriott Grand Hotel Bucuresti.

Cresterea numarului investitiilor straine in Romania, fenomen inregistrat in etapa de preaderare a Romaniei la Uniunea Europeana si care a continuat dupa recenta aderare a tarii noastre la forul european, precum si existenta unui numar tot mai mare de societati romane care decid extinderea afacerilor dincolo de granitele Romaniei, au facut ca solutionarea disputelor internationale sa devina unul dintre cele mai importante sectoare ale pietii de servicii juridice din Romania.

Nemultumirea partilor fata de modul in care instantele de stat functioneaza si solutioneaza disputele dintre ele si necesitatea existentei unui mecanism juridic perfect adaptat, in masura sa rezolve rapid si intr-o maniera adecvata diferendele dintre parti, a condus, in urma cu cateva zeci de ani, la aparitia conceptului de „metode alternative de solutionare a disputelor”. Este vorba de acele cazuri in care legea permite partilor sa excluda competenta instantelor de drept comun si sa utilizeze un mecanism juridic si un „judecator” ales de ele sau intr-un mod agreat de parti, in vederea rezolvarii disputei. Daca mai adaugam neincrederea fireasca pe care fiecare cetatean sau societate comerciala o are fata de sistemul de drept al unui alt stat, apare ca evidenta importanta pe care o au metodele alternative de solutionare in cazul disputelor internationale.

In acest context, seminarul a analizat principalele institutii si tendinte ale practicii internationale si locale in materie. Avand o orientare practica, seminarul si-a propus sa raspunda principalelor intrebari privind solutionarea disputelor internationale, cu un accent deosebit asupra arbitrajului.

Participantii la seminar au aflat care sunt principalele metode alternative de solutionare a disputelor, ce reprezinta medierea, renegocierea contractelor sau negocierea amiabila a intelegerilor. De asemenea, a fost prezentata orientarea si evolutia practicii internationale si a celei romanesti in materie, pozitia Uniunii Europene fata de modalitatile alternative de solutionare a disputelor, in afara competentei instantelor de drept comun, precum si influenta integrarii in Uniunea Europeana asupra practicii in aceasta materie.

Arbitrajul reprezinta, din toate punctele de vedere, cea mai importanta modalitate de solutionare a disputelor internationale. Ca atare, doua sectiuni ale seminarului au fost dedicate arbitrajului, pentru a clarifica probleme precum: ce este arbitrajul, de ce si cand trebuie ales arbitrajul ca modalitate de solutionare a disputelor dintre parti, care sunt costurile pe care le implica, care sunt principalele tipuri de arbitraj, care sunt particularitatile procedurii arbitrale sau care sunt efectele, consecintele practice in ipoteza in care partile recurg la arbitraj.

Disputele dintre investitori si statele gazde ale investitiei reprezinta o categorie aparte, avand anumite particularitati si presupunand un mecanism specific de solutionare a disputelor. Avand in vedere importanta acestei teme si cresterea numarului de cazuri in care astfel de dispute au aparut intre investitorii straini, o sectiune a seminarului a analizat problemele specifice acestui domeniu.

Intrebari precum ce reprezinta tratatele de protejare a investitiilor, care sunt particularitatile arbitrajului in cazul disputelor referitoare la investitii, care e regimul juridic aplicabil sau protectia investitorilor straini in Romania, sau care e regimul de care se bucura investitorii romani in strainatate, si-au gasit raspunsul in cadrul ultimei sectiuni a seminarului. Exemplele practice oferite au facilitat intelegerea problemelor specifice si a tendintelor practicii in acest domeniu.

Zamfirescu Racoti Predoiu este unul dintre liderii pietei de avocatura de business din Romania. Fuziunea din anul 2006 dintre Calin Zamfirescu si Asociatii si Racoti Predoiu si Asociatii a condus la crearea unei firme care ofera servicii juridice complete in domeniul dreptului afacerilor, exceland in domenii precum litigiile, arbitrajul si recuperarea creantelor, fuziuni si achizitii, finantari, piata de capital, drept comercial si consultanta corporatista, energie, real estate, faliment si insolventa, proprietate intelectuala sau dreptul muncii.

Ajunsa la un numar de 15 avocati, echipa de litigii a Zamfirescu Racoti Predoiu, coordonata de partenerii Calin Andrei Zamfirescu, Stan Tirnoveanu si Cosmin Vasile, ofera servicii juridice complete in ceea ce priveste solutionarea litigiilor interne si internationale, precum si arbitraj intern si international.

De peste 13 ani, Calin Zamfirescu si Asociatii si ulterior Zamfirescu Racoti Predoiu reprezinta un lider al pietei din Romania in ceea ce priveste solutionarea litigiilor si arbitrajul, fapt confirmat de editia din 2008 a reputatului catalog international Chambers Europe sau de recunoasterea si premiile oferite de The Diplomat in mai 2007 ("Best Team in Litigation/ Arbitration") sau de Finmedia in cadrul Galei Avocati de Top.

Prin intermediul unei echipe ce depaseste 2.000 de avocati care activeaza in 23 de sedii situate pe patru continente, Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP (“Skadden, Arps” sau “Skadden”) ofera o inegalabila si extrem de variata practica juridica, furnizand clientilor nostri asistenta juridica de care au nevoie pentru a concura eficient in mediul de afaceri actual. De 60 de ani, Skadden furnizeaza o gama larga de servicii juridice comunitatilor corporatiste, industriale, financiare si guvernamentale de pe intreg mapamondul, in cadrul multora dintre cele mai importante tranzactii si dispute corporatiste. Clientii nostri variaza de la societati mici, nou infiintate, la un numar considerabil de 500 cele mai mari corporatii din SUA si o multitudine de societati importante la nivel mondial. Mai mult, Skadden a primit in 2007 Premiul Chambers Global “Client Service Law Firm of the Year,” una dintre cele mai importante distinctii acordate de Chambers Global.

Departamentul Arbitraj si Dispute Internationale al Skadden contribuie, prin experienta si cunostintele vaste de care dispune, la solutionarea disputelor internationale, incluzand actiuni de expropriere si alte dispute intre investitori si stat.

Avocatii Skadden au o bogata experienta in gestionarea disputelor internationale care implica mai mult de o jurisdictie sau un for de solutionare a disputelor si au participat la importante cazuri internationale mediatizate in fata instantelor de judecata inferioare si a curtilor de apel din Statele Unite ale Americii si Anglia. Au furnizat asistenta consultantilor juridici din multe alte jurisdictii in care cazurile locale au necesitat o intelegere sofisticata a dreptului public si privat si au organizat in mod eficient si au prezentat dosare care reprezinta, in prezent, baza unor complexe dispute comerciale. Departamentul Arbitraj si Dispute Internationale al Skadden a reprezentat persoane fizice si societati din diverse industrii, cum ar fi industria energetica, a metalelor si mineritului, petrolului si gazelor, constructiilor, productiei, telecomunicatiilor, industria bancara si a valorilor mobiliare. In mod frecvent, Skadden consiliaza clienti in dispute impotriva exproprierilor de catre state si tratament neloial in baza contractelor internationale, precum acorduri de liber schimb (FTA), tratate bilaterale de investitii (BIT) si Acordul de Liber Schimb Nord – American (NAFTA).

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Instanta vs. Arbitraj in solutionarea disputelor internationale”

  1. PLATON
    “Cel mai sacru dintre toate tribunalele sa fie acela pe care partile si-l vor fi creat ele insele , si pe care il vor fi ales prin buna intelegere.”

  2. Arbitraj spune:

    Justitia Institutionala trebuie sa pornesca de la Justitia din Societate, respectiv de la realitate, iar "Realitatea" ne cere o alterantiva – noi va propunem "Arbitrajul" , ca forma de rezolvare rapida si confidentiala a litigiilor.

  3. costin spune:

    Sa incercam si cu medierea, ce-i drept instanta e de tot …..

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate