Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Evaziune fiscală, spălare de bani. Percheziții


28 ianuarie 2015 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Dreptul penal al afacerilor

PICCJ. Evaziune fiscală, spălare de bani. Percheziții.

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, în care sunt implicate mai multe societăţi comerciale.

În cursul zilei de astăzi, 28 ianuarie 2015, în baza unor autorizaţii emise de către instanţă, sub coordonarea procurorilor, poliţişti ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, efectuează percheziţii în 64 locaţii situate pe raza Municipiului Bucureşti, precum şi a judeţelor Ilfov, Buzău, Iaşi, Ialomiţa, Argeş şi Olt. Percheziţiile vizează sediile a 20 de societăţi comerciale specializate în activităţi de depozitare şi comercializare de medicamente, care s-ar fi sustras de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat.

Din cercetările efectuate până în acest moment a rezultat că, în perioada anilor 2013-2014, reprezentanţii societăţilor comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea în lanţul legal a unor medicamente cu valoare mare de piaţă, utilizate în tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatită, diabet, procurate la negru de pe piaţa internă sau comunitară.
De asemenea, s-a mai stabilit că, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost transferate sume importante de bani (aproximativ 5 milioane euro) către persoanele vizate din circuitul infracţional, iar banii astfel obţinuţi fiind reintroduşi în circuitul ilicit prin transferuri bancare şi contracte de împrumut fictive.
Prin acest mecanism, atât în circuitul legal din România, cât şi în alte state comunitare, ar fi fost introduse inclusiv medicamente falsificate din categoria celor comercializate de reprezentanţii firmelor implicate.

Prejudiciul estimat a fi produs în cauză se cifrează la peste 3 milioane de euro.

Precizăm că dosarul s-a constituit ca urmare a sesizării Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, iar procurorii beneficiază de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.
Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică