Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Evaziune fiscală, spălare a banilor. Propunere de arestare preventivă
29.01.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

PICCJ. Evaziune fiscală, spălare a banilor. Propunere de arestare preventivă.

În continuarea cercetărilor în cauza având ca obiect săvârşirea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare a banilor, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de unsprezece inculpaţi, persoane fizice şi juridice, după cum urmează:
S. R. (aflat în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor;
S. M. (aflat în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor;
C. L. (aflat în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor;
O. A. R. (aflat în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală;
C. Ș. F. (aflat în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor;
C. G. (aflat în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor;
U. P. M. (aflat în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor;
A. G. A. (aflat în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor;
S.C. CROSS PHARM S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor;
S.C. FARMACIA VITAPLUS CERNICA S.R.L şi S.C. BENEDICT PHARMA S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Opt dintre cei unsprezece inculpaţi au fost reţinuţi urmând a fi prezentaţi în cursul zilei de astăzi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă a rezultat următoarea situaţie de fapt:
Astfel, inculpaţii S. R. şi S. M. – soţ şi soţie, în calitate de administratori de drept şi de fapt ai celor trei societăţi comerciale mai sus menţionate au prejudiciat bugetul de stat cu circa 3 milioane euro prin înregistrarea în evidenţele financiar contabile de cheltuieli fictive reprezentând facturi de prestări servicii. Acest mecanism a fost creat de cei doi inculpaţi cu concursul inculpaţilor C. L. (contabila celor trei societăţi comerciale) şi O. A. R., administrator al altei firme ce făcea parte din circuitul fictiv conceput.
Cel de-al doilea mecanism infracţional de disimulare a adevăratei naturi a dispoziţiei, circulaţiei şi proprietăţii sumelor de bani a fost realizat în mod empiric, prin întocmirea de contracte de împrumut între S.C. CROSS PHARM S.R.L. şi mai multe persoane fizice, deşi societatea nu avea acest obiect de activitate, ci desfăşura operaţiuni de comerţ cu medicamente. În acest fel, o parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat a fost supusă procesului de spălare a banilor, prin transferuri bancare, urmate de retragerea zilnică de la ATM-uri şi folosirea disponibilului în interes personal sau în activitatea societăţilor, fără a se cunoaşte cu exactitate circuitul sumelor de bani după retragerea din unităţile bancare, astfel fiind disimulate provenienţa, circuitul şi proprietarul real al banilor.
Atitudinea reală a persoanelor implicate în circuitul infracţional a fost relevată în perioada efectuării de verificări de către organele fiscale, timp în care au optat să încerce modificarea înregistrărilor contabile, prin capacitarea complicilor şi a altor persoane din anturaj să înregistreze în contabilitate facturile fiscale falsificate identificate de organele de control în evidenţele celor trei societăţi; inclusiv să denatureze exerciţiul financiar al societăţilor prin înregistrarea şi/sau reglarea înregistrării în evidenţele altor societăţi, chiar din străinătate, de facturi fiscale, în schimbul adoptării unui comportament adecvat şi prezentării situaţilor reale pentru cele trei societăţi.

În urma percheziţiilor efectuate la data de 28 ianuarie 2015, au fost identificate o serie de bunuri relevante pentru probarea activităţii infracţionale, precum: sume de bani; documente contabile; registre de evidenţă fiscală; medicamente de diferite tipuri folosite în tratarea unor boli grave, unele dintre ele având data de valabilitate expirată sau prezentând semne vizibile de manipulare, depozitate în condiţii improprii; caiete/agende în care se află înscrise situaţii care atestă circuitul ilicit al medicamentelor; calculatoare, laptop-uri şi hard-disk-uri.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti