Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

DNA-Galaţi. Abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, luare de mită, favorizare a infractorului. Reţinere
29.01.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Galaţi. Abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, luare de mită, favorizare a infractorului. Reţinere.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, începând de la data de 28 ianuarie 2015, ora 19:40, până la data de 29 ianuarie 2015, ora 19:40, a inculpatului V. M. M., ofiţer de poliţie cu grad de inspector principal în cadrul IPJ Vrancea – Poliţia Oraşului Mărăşeşti, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (şapte infracţiuni de),
fals intelectual (două infracţiuni),
uz de fals (două infracţiuni),
luare de mită (o infracţiune),
favorizarea infractorului (o infracţiune).

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, inculpatul V. M. M., ofiţer de poliţie cu grad de inspector principal în cadrul IPJ Vrancea – Poliţia Oraşului Mărăşeşti, a efectuat controale la mai multe societăţi comerciale. În aceste împrejurări, acesta, fie a ridicat documente de evidenţă contabilă, precum şi sume de bani, fără temei legal şi fără a înregistra actul de control în evidenţele poliţiei, fie a întocmit două dosare penale pentru o fapte care constituiau în realitate contravenţii și a ridicat bani fără justificare legală şi fără să îi depună la poliţie. Pentru a justifica deschiderea unuia dintre cele două dosare penale, a întocmit acte procesuale în fals şi, pe baza acestora, a formulat propuneri pe care le-a înaintat procurorului de caz.
Acelaşi inculpat, în cadrul cercetărilor pe care le-a efectuat într-un alt dosar penal, deşi a recuperat o parte din bunurile sustrase persoanelor vătămate din acea cauză (bijuterii din metale preţioase), nu a depus întreaga cantitate a acestora la Banca Naţională – Filiala Buzău, astfel cum cereau prevederile legale, însuşindu-şi diferenţa (apreciată la 28.000 lei, potrivit părții vătămate). Ca să ascundă sustragerea unei părţi a bijuteriilor recuperate, a întocmit în fals un proces-verbal de predare-primire a acestora către părţile vătămate din acel dosar.
De asemenea, inculpatul V. M. M. a pretins şi a primit de la cumpărătorul unor bunuri furate, suma de 200 lei pentru a nu mai continua cercetările faţă de acesta sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire. De asemenea, ofiţerul de poliţie nu a înregistrat denunţul formulat privind săvârşirea unei infracţiuni de furt.
În perioada mai–iulie 2014, pe fondul unei cercetări penale pe care o efectua, inculpatul V. M. M. a pretins persoanei cercetate suma totală de 5.850 lei pentru acoperirea prejudiciului, bani pe care însă şi i-a însuşit.
În contextul altor cercetări penale, a primit de la persoanele cercetate suma de 2.000 lei în vederea remiterii acestei sume de bani către partea vătămată, din care a remis în fapt doar 700 lei, iar diferenţa și-a însuşit-o.

Inculpatului V. M. M. i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 29 ianuarie 2015, la Tribunalul Galați, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul DGA Serviciul Județean Anticorupție Vrancea și al SIPI Vrancea.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.