« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Luare de mită, trafic de influență, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată
29.01.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

DNA. Luare de mită, trafic de influență, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:
în stare de arest preventiv:
G. V. L., secretar general al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
luare de mită (două infracțiuni),
instigare la spălare de bani (două infracțiuni),
instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (două infracțiuni).
N. P. T., secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
trafic de influență,
instigare la spălare de bani,
instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,
luare de mită,
participație improprie la spălare de bani,
participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
H. Z. J., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la trafic de influență,
spălare de bani,
fals în înscrisuri sub semnătură privată.
V. C., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la luare de mită,
spălare de bani,
fals în înscrisuri sub semnătură privată.
și în stare de libertate:
A. I., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la luare de mită (două infracțiuni),
instigare la spălare de bani (două infracțiuni),
instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (două infracțiuni).
C. D. B., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la luare de mită,
spălare de bani,
fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii octombrie 2014, cu ocazia organizării unor evenimente agricole, inculpații G. V. L., în calitate de secretar general al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și N. P. T., în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în contextul îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile de serviciu ale acestora, au pretins de la persoane din conducerea firmei organizatoare, suma de 40.000 euro.
Această sumă de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 euro a contractului, încheiat între firma organizatoare, în calitate de prestator, și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în calitate de beneficiar, urma să fie virată către cei doi inculpați prin intermediul unei firme agreate de aceștia.
Deoarece persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au învederat inculpaților G. V. L. și N. P. T. faptul că suma de 40.000 euro nu poate fi plătită către o singură societate comercială, întrucât competențele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de până la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro să fie plătită către mai multe firme agreate de ei.
Astfel, în data de 11 decembrie 2014, cei doi inculpați, reprezentanți ai Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, beneficiind de ajutorul inculpatului A. I., au primit prin intermediul firmelor administrate de inculpații H. Z. J., V. C. și C. D. B., suma totală de 176.904,9 lei, din care 64.480 lei i-au revenit inculpatului N. P. T., iar restul inculpatului G. V. L..
Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, inculpații G. V. L. și N. P. T. i-au determinat pe administratorii firmelor respective să întocmească, în fals, mai multe contracte de prestări servicii către firma organizatoare.
În aceeași perioadă și în același context, inculpatul N. P. T., în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și coordonator al activității Agenției Naționale de Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (ANARZ), a pretins de la reprezentanții firmei organizatoare, la data de 17 octombrie 2014 și ulterior a primit, la data de 28 octombrie 2014, suma de 45.880 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, constând în coordonarea participării agenției menționată mai sus la evenimentele respective.
Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, inculpatul N. P. T. l-a determinat pe administratorul unei firme să întocmească, în fals, un contract de prestări servicii către firma organizatoare, fără însă ca acesta din urmă să aibă cunoștință de activitățile infracționale ale inculpatului.

În cauză s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a prfocesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD