Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Luare de mită, trafic de influență, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată


29 ianuarie 2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DNA. Luare de mită, trafic de influență, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:
în stare de arest preventiv:
G. V. L., secretar general al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
luare de mită (două infracțiuni),
instigare la spălare de bani (două infracțiuni),
instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (două infracțiuni).
N. P. T., secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
trafic de influență,
instigare la spălare de bani,
instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,
luare de mită,
participație improprie la spălare de bani,
participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
H. Z. J., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la trafic de influență,
spălare de bani,
fals în înscrisuri sub semnătură privată.
V. C., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la luare de mită,
spălare de bani,
fals în înscrisuri sub semnătură privată.
și în stare de libertate:
A. I., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la luare de mită (două infracțiuni),
instigare la spălare de bani (două infracțiuni),
instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (două infracțiuni).
C. D. B., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la luare de mită,
spălare de bani,
fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii octombrie 2014, cu ocazia organizării unor evenimente agricole, inculpații G. V. L., în calitate de secretar general al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și N. P. T., în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în contextul îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile de serviciu ale acestora, au pretins de la persoane din conducerea firmei organizatoare, suma de 40.000 euro.
Această sumă de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 euro a contractului, încheiat între firma organizatoare, în calitate de prestator, și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în calitate de beneficiar, urma să fie virată către cei doi inculpați prin intermediul unei firme agreate de aceștia.
Deoarece persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au învederat inculpaților G. V. L. și N. P. T. faptul că suma de 40.000 euro nu poate fi plătită către o singură societate comercială, întrucât competențele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de până la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro să fie plătită către mai multe firme agreate de ei.
Astfel, în data de 11 decembrie 2014, cei doi inculpați, reprezentanți ai Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, beneficiind de ajutorul inculpatului A. I., au primit prin intermediul firmelor administrate de inculpații H. Z. J., V. C. și C. D. B., suma totală de 176.904,9 lei, din care 64.480 lei i-au revenit inculpatului N. P. T., iar restul inculpatului G. V. L..
Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, inculpații G. V. L. și N. P. T. i-au determinat pe administratorii firmelor respective să întocmească, în fals, mai multe contracte de prestări servicii către firma organizatoare.
În aceeași perioadă și în același context, inculpatul N. P. T., în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și coordonator al activității Agenției Naționale de Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (ANARZ), a pretins de la reprezentanții firmei organizatoare, la data de 17 octombrie 2014 și ulterior a primit, la data de 28 octombrie 2014, suma de 45.880 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, constând în coordonarea participării agenției menționată mai sus la evenimentele respective.
Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, inculpatul N. P. T. l-a determinat pe administratorul unei firme să întocmească, în fals, un contract de prestări servicii către firma organizatoare, fără însă ca acesta din urmă să aibă cunoștință de activitățile infracționale ale inculpatului.

În cauză s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a prfocesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii