Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Legea pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor. Metodologia transmiterii rapoartelor


18 iunie 2008 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Noutăți legislative

In Monitorul Oficial, partea I, nr. 452 din data de 17 iunie 2008 a fost publicata Decizia nr. 673 din 29 mai 2008 a Presedintelui Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor,  pentru aprobarea Metodologiei de lucru privind transmiterea rapoartelor de tranzactii cu numerar si a rapoartelor de transferuri externe.

Potrivit  Metodologiei de lucru privind transmiterea rapoartelor de tranzactii cu numerar si a rapoartelor de transferuri externe ("Metodologia"), persoanele fizice si juridice care intra sub incidenta Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si instituirea unor masuri de prevenire si combatere a actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, avand calitatea de "entitati raportoare", au obligatia de a transmite rapoarte de tranzactii cu numerar si  rapoarte de transferuri externe ("Rapoartele") catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor in cel mult 10 zile lucratoare de la efectuarea tranzactiei ce face obiectul raportarii. Rapoartele pot sa fie trimise zilnic, sau cumulat, pentru cel mult 10 zile lucratoare, in cea de a doua ipoteza trebuind sa fie intocmit cate un raport din fiecare tip, care sa cuprinda toate operatiunile derulate in perioada aferenta raportarii. Rapoartele pot fi intocmite fie in format tiparit, pe suport de hartie, fie in format electronic, pe suport magnetic sau optic. Transmiterea Rapoartelor, atat in format tiparit cat si in format electronic, catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor se poate realiza fie prin depunere la registratura institutiei, fie prin intermediul serviciilor postale sau de curierat, cu confirmare de primire. Se interzice transmiterea rapoartelor prin fax sau prin e-mail.

Rapoartele in format electronic transmise pe oricare dintre cele doua cai mai sus mentionate vor fi insotite de o adresa de inaintare conform unui model anexat la Metodologie. Prin exceptie, institutiile de credit si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit straine pot transmite Rapoartele in format electronic prin reteaua de comunicatie interbancara, conform protocoalelor incheiate cu Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, iar in acest caz rapoartele nu vor fi insotite de adresa de inaintare. Responsabilitatea asigurarii confidentialitatii datelor cuprinse in Rapoarte pe toata durata transmiterii revine exclusiv entitatii raportoare. Metodologia cuprinde si o serie de dispozitii referitoare la rectificarea Rapoartelor ce cuprind date eronate sau incomplete. Decizia va intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii sale in Monitorul Oficial..

Pentru STIRI.JURIDICE,

BADEA CLIFFORD CHANCE

Badea Clifford Chance

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică