Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Despre proiectul DEZBATERI JURIDICE
30.01.2015 | Gheorghe FLOREA

Secţiuni: Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Gala Festivă a unui Proiect generos, cum este proiectul DEZBATERI JURIDICE este menită să evoce reușite ale trecutului care memorează acțiuni desfășurate în cadrul generos oferit de Camera de Comerț și Industrie a României. Este o dovadă certă că sub auspiciile acesteia se pregătesc și nu se realizează exclusiv operațiuni sau servicii profesionale cu caracter comercial, ci și acțiuni favorizate de relații firești, omenești ori dintre membrii diverselor profesii juridice fără concursul sau implicarea organizațiilor lor profesionale.

Proiectul s-a impus în condițiile în care Noile Coduri nu s-au bucurat de Programe naționale coerente, corelate de cunoaștere și explicare a noii legislații, la nivelul întregii societăți. Barourile nu au beneficiat și nu beneficiază de niciun sprijin al Statului pentru cunoașterea și aprofundarea Noilor Coduri. Ele se confruntă cu o realitate de netăgăduit. Există constrângeri bugetare ce nu permit alocări de resurse și mijloace. Pentru alte profesii juridice există suficiente Programe și resurse, garantate sau atrase cu sprijinul Guvernului pentru formare profesională coerentă, bazată pe programe fundamentate și riguros respectate! Conlucrarea dintre un grup de oameni care aparțin unor profesii juridice diferite poate compensa, parțial, situația.

La momente de bilanț, inclusiv cele organizate de o Gală, un proiect neinstituțional poate fi agreat și, în consecință, apreciat corespunzător, mai ales de participanți. Reprezentanții instituționali, de regulă, iau act și apreciază în ce mod se valorifică rezultatele proiectului.

Este cert că în epoca post-modernă orice profesiune juridică, oricât de aplicativă ar fi ea, nu se poate dispensa de ajutorul și contribuția elementului teoretic, din ce în ce mai complex și mai specializat. Se manifestă vizibil în profesia de bază, în activitatea de cercetare fundamentală, nu numai din interes practic, ci și dintr-o nevoie permanentă de cunoaștere și confirmare astfel și a unor preocupări personale.

Viața demonstrează că tentațiile economiei de piață au atras licențiații facultăților de drept în Barou și au îndepărtat, mai ale pe tinerii juriști de valoare, de preocupările austere ale cercetării din domeniul juridic.

Proiectul coagulează și a favorizat contactul permanent cu doctrina și jurisprudența relevantă pe domenii.

Fără a fi neapărat un proiect elitist, DEZBATERILE JURIDICE vor influența aplicarea dreptului, sub aparența promovării în grup. Bilanțul poate satisfacă conștiința că putem să ne facem datoria și față de cei interesați, prin cultivarea modelului profesionalismului afirmat în dialogul profesioniștilor ca mijloc onest de promovare și impunere a încrederii în lege și în ”oamenii legii”.

Proiectul are, grație internetului, vocație națională. El este dezvoltat de inițiatori cu sprijinul juriștilor selectați în funcție de specializare și realizări profesionale ale unor oameni speciali care coboară și aplică legea în viața de zi cu zi.

Criza din profesia de avocat a orientat cu predilecție majoritatea avocaților interesați în cunoașterea și aprofundarea noilor Coduri spre proiecte cu vocație internațională inițiate de Barouri sau INPPA.

Proiectul DEZBATERI JURIDICE are un alt profil, fără a distorsiona cultura de apartenență la un Corp profesional sau la instituții de autoritate publică.

Cultivarea interesului profesional superior și valorificarea potențialului pe care practica profesiilor juridice, în ansamblul lor, îl deține pentru a identifica incoerențele și inconsecvențele interne ale legislației, nedorite, dar reale, dar și pentru a perfecționa legislația printr-un Proiect bazat pe susținere financiară din resursele proprii ale avocaților realizează inteligent și promovarea personală, deziderat natural, demn de apreciat, dar și interese de ordin general.

Efortul merită a fi apreciat și încurajat în măsura în care cultivă și dezvoltă orientările inițiale!

Felicitări și mult succes!

* alocuțiune la GALA DEZBATERI JURIDICE, 29 ianuarie 2015

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti