Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DNA. Trafic de influență, dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu, favorizare a făptuitorului. Reținere, arestare preventivă
30.01.2015 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

DNA. Trafic de influență, dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu, favorizare a făptuitorului. Reținere, arestare preventivă. 

În completarea comunicatului nr. 166/VIII/3 din 30 ianuarie 2014, privind suspiciunea săvârșirii unor fapte de corupție în legătură cu retrocedarea ilegală a unor suprafețe de teren, de către ANRP (al doilea dosar), Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 30 ianuarie 2015, a inculpatului C. D., om de afaceri, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:
trafic de influență;
dare de mită.

Inculpații C. D. și B. A. M. (arestată preventiv într-un alt dosar pentru infracțiuni similare), la data faptelor membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP, sunt prezentați, la data de 30 ianuarie 2015, la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, alături de C. A., V. A. și M. I. F.

La data de 29 ianuarie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru Procurori a încuviințat luarea măsurii arestării preventive față de inculpata B. A. M.

În prezenta cauză, inculpata B. A. M. este cercetată cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:
luare de mită (două infracțiuni);
abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni);
favorizarea făptuitorului.

În ordonanța de reținere a inculpatului C. D. se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2011-2012, inculpatul C. D. a promis, pretins și primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase, suma totală de 16 milioane euro, în tranșe, în schimbul influenței exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP: B. A. M. și D. S. (trimis în judecată în alt dosar) pentru asigurarea soluționării a două dosare de despăgubire, dintre care unul cu nr. 22714/FFCC (prin care, valoarea unui teren în suprafață peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei).
Pentru urgentarea soluționării dosarului de despăgubire cu numărul de mai sus, conform interesului persoanei beneficiare, inculpatul C. D. a dat foloase, sub forma unei cote dintr-un teren situat în localitatea Snagov, județul Ilfov, în suprafață de 4.425 metri pătrați, inculpatei B. A. M.

Inculpatului C. D. i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate