Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 


Print Friendly, PDF & Email

Revista Română de Dreptul Muncii nr. 10/2014: Consideraţii cu privire la două noi acte normative în domeniul relaţiilor de muncă | Dan Ţop
02.02.2015 | Andreea BREBU

Prof. univ. dr. Dan Ţop a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 10/2014 articolul intitulat „Consideraţii cu privire la două noi acte normative în domeniul relaţiilor de muncă”.

Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 77/2014 a fost modificat alin. (4) al art. 251 din Codul muncii cu privire la posibilitatea salariatului de a fi asistat în momentul cercetării disciplinare de către avocat. Anterior acestei modificări, datorită exprimării alese de legiuitor, exista o practică neunitară a instanţelor şi totodată opinii diferite în doctrină faţă de posibilitatea salariatului de a fi asistat pe parcursul cercetării disciplinare doar de către un reprezentant al sindicatului din care face parte, deoarece în această etapă nu este relevant principiul contradictorialităţii, procedura nedesfăşurându-se în faţa instanţei, în contradicţie cu opinia conform căreia salariatul are posibilitatea de a fi asistat şi de către avocat pe lângă reprezentantul sindicatului din care face parte.

Prin modificările aduse Codului muncii s-a prevăzut, în opinia autorului în mod nefericit, posibilitatea alegerii salariatului de a fi reprezentat fie de un membru al sindicatului din care face parte, fie de către un avocat, ca o garanţie a respectării şi în acest domeniu a dreptului la apărare, dar cu mari rezerve în ce priveşte posibilitatea de alegere a uneia dintre variante în detrimentul posibilităţii salariatului de a fi reprezentat atât de avocat, cât şi de reprezentantul sindical, datorită pregătirii slabe din punct de vedere juridic a altor persoane decât avocatul ce ar putea să îl asiste pe salariat sau datorită posibilităţii ca acesta să nu facă parte din niciun sindicat. Nu în ultimul rând, este de menţionat faptul că libertatea şi independenţa avocatului nu pot fi îngrădite de către autorităţile sau instituţiile publice în comparaţie cu un reprezentant al sindicatului, dar modificarea legislativă survenită prin Legea nr. 77/2014 este una binevenită, datorită faptului că prin aceste dispoziţii este acoperit vidul legislativ şi sunt eliminate opiniile contrare.

A doua modificare este cea prevăzută de Legea nr. 91/2014 prin care este acordată o zi lucrătoare liberă pe an părinţilor sau reprezentaţilor legali ai copiilor pentru a le da posibilitatea acestora să verifice starea de sănătate a copiilor. Această prevedere este menită să vină în sprijinul salariaţilor părinţi, nu afectează durata concediului de odihnă şi se acordă la cererea angajatului părinte sau reprezentant legal.
Autorul consideră oportună această prevedere şi face în acest sens o propunere de lege ferenda pentru completarea art. 143 din Codul muncii.

Andreea BREBU


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.