Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista Română de Dreptul Muncii nr. 10/2014: Consideraţii cu privire la două noi acte normative în domeniul relaţiilor de muncă | Dan Ţop
02.02.2015 | Andreea BREBU

Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Dan Ţop a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 10/2014 articolul intitulat „Consideraţii cu privire la două noi acte normative în domeniul relaţiilor de muncă”.

Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 77/2014 a fost modificat alin. (4) al art. 251 din Codul muncii cu privire la posibilitatea salariatului de a fi asistat în momentul cercetării disciplinare de către avocat. Anterior acestei modificări, datorită exprimării alese de legiuitor, exista o practică neunitară a instanţelor şi totodată opinii diferite în doctrină faţă de posibilitatea salariatului de a fi asistat pe parcursul cercetării disciplinare doar de către un reprezentant al sindicatului din care face parte, deoarece în această etapă nu este relevant principiul contradictorialităţii, procedura nedesfăşurându-se în faţa instanţei, în contradicţie cu opinia conform căreia salariatul are posibilitatea de a fi asistat şi de către avocat pe lângă reprezentantul sindicatului din care face parte.

Prin modificările aduse Codului muncii s-a prevăzut, în opinia autorului în mod nefericit, posibilitatea alegerii salariatului de a fi reprezentat fie de un membru al sindicatului din care face parte, fie de către un avocat, ca o garanţie a respectării şi în acest domeniu a dreptului la apărare, dar cu mari rezerve în ce priveşte posibilitatea de alegere a uneia dintre variante în detrimentul posibilităţii salariatului de a fi reprezentat atât de avocat, cât şi de reprezentantul sindical, datorită pregătirii slabe din punct de vedere juridic a altor persoane decât avocatul ce ar putea să îl asiste pe salariat sau datorită posibilităţii ca acesta să nu facă parte din niciun sindicat. Nu în ultimul rând, este de menţionat faptul că libertatea şi independenţa avocatului nu pot fi îngrădite de către autorităţile sau instituţiile publice în comparaţie cu un reprezentant al sindicatului, dar modificarea legislativă survenită prin Legea nr. 77/2014 este una binevenită, datorită faptului că prin aceste dispoziţii este acoperit vidul legislativ şi sunt eliminate opiniile contrare.

A doua modificare este cea prevăzută de Legea nr. 91/2014 prin care este acordată o zi lucrătoare liberă pe an părinţilor sau reprezentaţilor legali ai copiilor pentru a le da posibilitatea acestora să verifice starea de sănătate a copiilor. Această prevedere este menită să vină în sprijinul salariaţilor părinţi, nu afectează durata concediului de odihnă şi se acordă la cererea angajatului părinte sau reprezentant legal.
Autorul consideră oportună această prevedere şi face în acest sens o propunere de lege ferenda pentru completarea art. 143 din Codul muncii.

Andreea BREBU

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti