« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept comercial
CRAZNIC
 
 1 comentariu

Guvernul pregateste stimularea investitiilor
19.06.2008 | JURIDICE.ro, Guvernul Romaniei

JURIDICE - In Law We Trust

Guvernul a adoptat ieri, in prima lectura, un proiect de act normativ privind stimularea investitiilor, elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor.

Calin Popescu Tariceanu: "Actul normativ vizeaza mentinerea, pe termen lung, a unui ritm inalt de investitii in Romania, investitii romane si straine, intr-o maniera nediscriminatorie." Seful Executivului a aratat ca noile reglementari vor permite incurajarea unor proiecte, in functie de prioritatile de dezvoltare, in conditiile in care pe primele luni ale anului 2008, volumul investitiilor straine in Romania a crescut cu 60% in comparatie cu anul trecut. Un alt avantaj al acestui act normativ, a spus primul-ministru, il constituie faptul ca va permite dirijarea investitiilor in regiunile mai putin vizate de investitii. "Produsul Intern Brut pe locuitor in Timis este de doua ori mai mare decat in Vaslui. Prin aceste facilitati vrem sa asiguram o dezvoltare echilibrata din punct de vedere teritorial", a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

O alta componenta importanta a Ordonantei de Urgenta este faptul ca Ministerul Economiei si Finantelor a primit mandat sa elaboreze cadrul legal pentru infiintarea Agentia Romana de Investitii, prin reorganizarea ARIS. "Avem in vedere transformarea acestei agentii, astfel incat sa primeasca un mandat care sa corespunda nevoilor si cerintelor investitorilor", a aratat primul-ministru.

Seful Executivului a aratat ca stimularea investitiilor, potrivit acestui act normativ, se bazeaza pe urmatoarele principii:
– Tratament egal – aplicarea in mod nediscriminatoriu a criteriilor si mijloacelor de acordare de facilitati
– Transparenta – aducerea la cunostinta tuturor celor interesati a informatiilor referitoare la procedura de acordare de facilitati pentru investitii
– Eficienta utilizarii facilitatilor – aplicarea unor criterii clare care sa reflecte avantajele economice ale proiectelor de investitii
– Confidentialitatea – garantarea protejarii informatiilor referitoare la drepturile de proprietate intelectuala apartinand investitorilor.

De asemenea, primul-ministru Tariceanu a precizat ca facilitatile acordate investitorilor se prezinta sub forma unor scheme de ajutor de stat fundamentate pe baza unor criterii specifice, cum ar fi: obiectivul, scopul, criteriile de eligibilitate, durata, bugetul, furnizorul, procedura de acordare, domeniile in care se face investitia, astfel incat acestea sa fie in concordanta cu legislatia nationala si cea comunitara in materia ajutorului de stat.

Astfel, facilitatile se acorda investitiilor realizate in urmatoarele sectoare de activitate: industria prelucratoare; productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda; distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare; telecomunicatii si activitati de servicii informatice; activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport.

Prin aceste reglementari se creeaza temeiul legal pentru acordarea de facilitati ca masuri de sprijin a investitiilor care contribuie la realizarea unuia din urmatoarele obiective:
– Dezvoltare regionala
– Protectia si reabilitarea mediului inconjurator
– Cresterea eficientei energetice si/sau producerea si utilizarea energiei din resurse regenerabile de energie
– Cercetare-dezvoltare si inovare
– Ocuparea si formarea fortei de munca
– Dezvoltarea acelor domenii de activitate care sunt prioritare in conformitate cu politicile economico-sociale guvernamentale

Primul-ministru a mai precizat ca acest act normativ a fost pregatit ca proiect de lege, insa va fi promovat ca Ordonanta de Urgenta, pentru a raspunde cat mai rapid asteptarilor mediului de afaceri.

Guvernul Romaniei – Biroul de presa

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Guvernul pregateste stimularea investitiilor”

  1. rominutz spune:

    Ma intreb…cand vor lua in seama ca ISD-urile au 2 fetze?…pe o parte dau si p alta iau? iar atunci cand iau inapoi in tzarishoara lor d origine(prin venituri de pe urma ISD-urilor) automat deficitul de cont curent va creste alarmant. procesul deja e in plina desfasurare. asa ca…oare nu ne fac mai mult rau, in conditiile unei legislatii c lasa d dorit?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.