Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
 1 comentariu

Parlamentul European face ABS-ul obligatoriu
19.06.2008 | JURIDICE.ro, Parlamentul European

JURIDICE - In Law We Trust

Parlamentul European a votat ieri cu 642 voturi pentru, 8 impotriva si 7 abtineri propunerea de Regulament care stabileste cerinte referitoare la protectia pietonilor si a biciclistilor in caz de coliziune cu un autovehicul. Actul legislativ prevede instalarea obligatorie a unui sistem de asistenta la franare (Active Brake System – ABS). De asemenea, ar trebui examinate sistemele de prevenire a coliziunii.

Se estimeaza ca, in fiecare an, in Europa sunt ucisi in jur de 8.000 de utilizatori vulnerabili ai drumurilor, pietoni, ciclisti si aproximativ 3.000 de persoane sufera leziuni. Obiectivul propunerii legislative este de a reduce aceste statistici prin stabilirea unor norme comunitare care sa contribuie la imbunatatirea protectiei pietonilor si a altor utilizatori vulnerabili ai drumurilor in urma coliziunii cu un autovehicul.

Sistemul de asistenta la franare
Cerintele in materie de protectie a pietonilor pot fi ameliorate semnificativ prin folosirea unei combinatii de masuri pasive si active care sa permita obtinerea unui nivel de protectie mai ridicat decat cel asigurat de prevederile actuale. In special, utilizarea sistemului de siguranta activa de „asistenta la franare”, in combinatie cu modificarea cerintelor in materie de siguranta pasiva, va mari considerabil nivelul de protectie oferit. Din acest motiv, deputatii europeni considera ca prevederea instalarii obligatorii la noile autovehicule a sistemelor de asistenta la franare este, o masura adecvata, insa acestea nu ar trebui sa inlocuiasca sistemele de siguranta pasiva performante, ci sa le completeze.

Sistemul de protectie frontala
Autoritatile nationale trebuie sa refuze acordarea omologarii CE de tip sau omologarea nationala de tip pentru un model nou de vehicul echipat cu un sistem de protectie frontala care nu este in conformitate cu cerintele prevazute de regulament.

Autoritatile nationale trebuie, din motive legate de sistemele de protectie frontala, sa considere certificatele de conformitate ca nemaifiind valabile si sa interzica inmatricularea, vanzarea sau introducerea in circulatie a vehiculelor noi care nu indeplinesc cerintele prevazute de prezentul regulament.
Aceste cerinte au fost elaborate in urma unei serii de crash tests prin care se evalueaza consecintele unei coliziunii intre sistemul de protectie frontala si pieton.

Sisteme de evitare a coliziunii
In prezent nu exista pe piata sisteme de evitare a coliziunii care sa identifice in timp real pietoni sau alti utilizatori vulnerabili ai drumurilor. De aceea este posibil sa fie nevoie de o anumita perioada de timp pana ce acest tip de sistem de protectie activa va putea substitui dispozitivele de siguranta pasiva (proiectarea autovehiculelor). Odata ce un astfel de sistem va fi fost dezvoltat, prin amendamentele propuse, raportorul PE Francesco Ferrari (ALDE, Italia) doreste sa asigure ca legislatorii vor avea posibilitatea sa propuna modificari ale regulamentului.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Parlamentul European face ABS-ul obligatoriu”

 1. Abeesu' spune:

  Deci….aia cu Active Brake System este gogomania secolului…
  Io-te ce scrie la wikipedia..
  englez?:anti-lock braking system
  sau
  german?: Antiblockiersystem
  Asa ca…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.