Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Loteria bonurilor fiscale. Regulile


2 februarie 2015 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 81 din data de 30 ianuarie 2015 a fost publicată Ordonanța Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscal.

Ordonanța Guvernului aprobă organizarea Loteriei bonurilor fiscale, ca măsură pentru combaterea evaziunii fiscale şi încurajarea cumpărătorilor de a solicita bonurile fiscale în vederea fiscalizării veniturilor operatorilor economici.

Loteria bonurilor fiscale constă în extragerea aleatorie de numere, în vederea acordării de premii în bani, persoanelor fizice rezidente şi nerezidente în România, deţinătoare de bonuri fiscale care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României.

Loteria bonurilor fiscale se organizează lunar şi constă în extragerea aleatorie de numere, astfel:
– un număr cuprins în intervalul dintre 1 şi 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv TVA. Numărul reprezentând valoarea totală a bonului fiscal rezultă în urma extragerii succesive a trei serii de cifre, cuprinse între 0 şi 9;
– un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului calendaristic, după caz, pentru care se organizează Loteria bonurilor fiscale.

Un bon fiscal este considerat câştigător dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
– a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care funcţionează în conformitate cu prevederile legale;
– sunt lizibile toate informaţiile obligatorii prevăzute de OUG nr. 28/1999;
– are valoarea totală exprimată în monedă naţională, egală cu valoarea extrasă;
– a fost emis în ziua extrasă conform prevederilor anterioare;
– nu are menţionat niciun cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului.

Loteria bonurilor fiscale poate fi organizată şi ocazional, cu ocazia sărbătorilor legale, în situaţiile în care la extragerile lunare nu există câştigători două luni consecutive sau în alte situaţii stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice.

La extragerile lunare participă bonurile fiscale emise în luna calendaristică anterioară organizării extragerii.
Extragerea se realizează în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară.

Extragerile sunt organizate de către Compania Naţională „Loteria Română” – S.A. şi sunt publice.
Rezultatul extragerilor se consemnează într-un proces-verbal care se transmite Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF și se postează, în termen de 24 de ore de la momentul comunicării, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru o perioadă de minimum 30 de zile.

Revendicarea premiilor se face prin depunerea bonului fiscal câştigător, în original, la orice unitate teritorială a ANAF, în termen de maximum 30 de zile de la data extragerii, sub sancțiunea decăderii din dreptul de a revendica premiul.

Plata câştigurilor se face de către Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor.
Ministerul Finanţelor Publice stabileşte fondul anual de premiere pentru Loteria bonurilor fiscale, precum şi repartizarea lunară a acestuia.

În vederea determinării valorii câştigătoare pentru un bon fiscal, după centralizarea situaţiei bonurilor fiscale câştigătoare revendicate în termen, se împarte fondul lunar de premiere la numărul total al bonurilor fiscale câştigătoare revendicate în termen, iar suma astfel obţinută se rotunjeşte la leu în favoarea câştigătorului.
În cazul în care într-o lună calendaristică nu există câştigători, fondul de premiere se reportează pentru extragerea următoare.

Pentru anul 2015, prima extragere lunară are loc în luna iulie 2015.

Actul normativ completează şi prevederile OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, stabilind că în cazul în care operatorii economici refuză emiterea şi înmânarea bonului fiscal clientului, acesta din urmă are dreptul de a beneficia de bunul achiziţionat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia. Aceste prevederi se aplică începând cu data de 1 martie 2015.

 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii