Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
 1 comentariu

CSM, 19 iunie 2008
22.06.2008 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Sedinta Plenului

1. Eliberare din functie, prin pensionare (vot pozitiv)
NISTOR Pantea, Judecator la Curtea de Apel Oradea
BURDEA Viorel, Presedintele Sectiei a II-a penale si pentru cauze cu minori si de familie a Curtii de Apel Bucuresti
BABALAU Luana Maria, Procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Olt
ZEGHERU Gheorghe Crisan, Procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Pucioasa
TAMASAN Otilia, Judecator la Tribunalul Maramures
DANILOV Milan, Vicepresedinte la Curtea de Apel Timisoara
VLADU Gheorghita, Procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Olt
STANGACIU Ionel, Procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis
MARIS Sabin, Procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad
BALTOI Maria, Judecator la Tribunalul Olt
MOCIRAN Viorel, Judecator la Tribunalul Maramures
VENGHIAC Elena, Procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau.

Lidia Barbulescu: Sunt probleme? Nu. Toata lumea are vechime.

2. 1) Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 16851/1154/2008 privind cererea doamnei Miculescu Ungur Camelia procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara prin care se solicita promovarea intr-o functie de executie la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis, prin valorificarea rezultatului obtinut la concursul din data de 09 decembrie 2007. 2) Nota Directiei resurse umane si organizare privind cererea domnului Ursulescu Nicolae Cristian procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau prin care se solicita promovarea intr-o functie de executie la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau, prin valorificarea rezultatului obtinut la concursul din data de 09 decembrie 2007.

2.1. Lidia Barbulescu: Nu sunt probleme.
Alina Corbu: E sub conditie.
Liviu Dascalescu: Sa nu piarda termenul.
Lidia Barbulescu: Amanam sa vedem daca exista post.
2.2 Lidia Barbulescu: Exista post vacant si valorificam.

3. Nota Directiei legislatie, documentare si contenios nr. 5040, 9043, 21279/1154/2008 ce are ca obiect propuneri de modificare si completare a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 326/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

Dan Lupascu: In esenta, este vorba de detalierea textului privind atributiile membrilor CSM, procedura revocarii din functie de conducere, regandirea atributiilor Inspectiei Judiciare, comisiile si procedura de lucru. Din februarie, in 10 sedinte am lucrat la Regulament. Am ajuns la un rezultat.
Liviu Dascalescu: Eu cerut amanarea data trecuta. Impartasesc ideea ca trebuie sa se schimbe Regulamentul dar vreau in acelasi timp sa exprim cateva idei.
– Cu privire la Inspectia Judiciara: e o problema pe care mi-am pus-o cu privire la legalitate (daca avem acoperire teritoriala in raport de art. 247). Daca putem sa introduce prin Regulament, daca nu o sa fie privita ca unfactor de presiune suplimentara (avem Colegii de Conducere), daca nu cumva Inspectia Judiciara nu inseamna un pas spre disiparea atributiilor CSM. In acelasi timp, acum Comisiile au inceput sa ia din atributiile Plenului. Nu cumva aceste Comisii sunt un fel de antepronuntare. Sunt niste ganduri.
– Pe fond, vizavi de Comisii, parerea pe care o am, nu e de orgoliu, ci de responsabilizare, pentru care am fost ales. Votul in Comisii se ia de catre toti membrii Comisiei (membrii CSM, aparat tehnic). Imi placea mai mult notiunea de Grup de lucru, e mai intim.
Nu vreau sa va stirbesc autoritatea doamna presedinta, este o prevedere prin care membrii sa fie propusi de presedintele CSM, ar trebui sa fie propusi de membrii Comisiei. Sa facem cabinetul demnitarului. S-ar putea foarte bine ca dupa 4 ani sa se vada cat ne poate duce capul.
– Cu privire la faptul ca membrii CSM se pot intalni: rugamintea mea este sa reflectam, nu am nimic impotriva sa se constituie echipe mixte formate din judecatori si procurori care sa se deplaseze in teritoriu. Eu am un target foarte clar, stabilit de lege.
Lidia Barbulescu: Aceleasi probleme mi le-am pus si eu cu privire la Inspectie.
Alexandrina Radulescu: Cu privire la Comisii: m-a invitat domnul Lupascu, va multumesc. A fost o munca laborioasa. Comisiile sunt formate din membrii CSM, ceilalti sunt participanti. Decizia o iau membrii CSM, avem nevoie de aparatul tehnic si de invitati (asociatiile magistratiilor). Decizia este doar a membrilor CSM.
Liviu Dascalescu: Imi insusesc in proportie de 90-99% din ce imi propune aparatul tehnic. Este vorba insa de responsabilizarea membrilor CSM.
Alexandrina Radulescu: Ideal e sa existe unanimitate intre membrii Plenului, iar cand exista si alte opinii, Plenul decide. Ideal e sa fie o singura varianta. In proportie de 95%, se ajunge la unanimitate.
Dan Chiujdea: Am avut anul trecut impreuna cu domnul presedinte Pandrea aceasta discutie cand ne-am intalnit cu inspectorii. Mare parte din activitatea Inspectiei o reprezinta sesizarile impotriva judecatorilor/procurorilor legate de activitatea de zi cu zi a magistratilor. S-a discutat daca aceasta activitate greveaza activitatea de baza a Inspectiei (controale de fond, verificarea conditiilor pentru apararea reputatiei). Inspectorii au fost de acord ca o parte din aceste atributii sa fie rezolvate de inspectori in teritoriu. Sunt de parere ca nu stiu daca se impune deplasarea inspectorilor in teritoriu, mai degraba sa umblam la Regulament. In concluzie, impartasesc opinia privind deplasarea inspectorilor in teritoriu pentru a lucra permanent.
Florica Bejinaru: Se vorbea de un protocol intre CSM-instante, trebuie sa avem in vedere calitatea de ordonatori de credite al institutiilor. Poate trebuie invitat cineva de la Inspectia Judiciara. Cred ca Inspectia trebuie sa aiba o relativa independenta. Cele mai multe din sesizari sunt trimise in teritoriu. Exista o adversitatea din partea presedintilor in sensul ca de ce sa faca munca Inspectiei. Putem prevedea ca anumiti inspectori sa-si desfasoare activitatea in teritoriu, sa fie inspectorii CSM.
Angela Harastasanu: Ei trebuie sa fie ai CSM. In prezent, Inspectia isi desfasoara activitatea o mare parte prin judecatorii de la instante, ceea ce nu e in regula. Prin aceste modificari, s-ar inlatura aceste deficiente. Ei ar ramane sub subordonarea Plenului. Colegii desfasoara o activitate care nu exista prevazuta in lege. Este o condamnare la CEDO pe acest subiect.
Bogdan Licu: Foarte scurt, opinia unor colegi a fost in sensul "de ce voi cedati din atributii fara sa va ceara nimeni?" Cine vor fi acei inspectori? Acei inspectori vor fi sub umbrela CSM dar vor executa ceea ce le va spune Procurorul General al Curtii de Apel. Sunt tendinte pe diverse cai ca si altii (Ministerul Justitiei, Parchetul General) vor Inspectie Judiciara.
Ana Labus: Cu privire la multitudinea de atributii a inspectorilor: ideea noastra cu privire la Birourile teritoriale este ca vor fi sub autoritatea CSM si nu a Procurorului General de pe langa Curtea de Apel. Ei sunt total desprinsi de instantele/parchetele de unde isi desfasoara activitatea.
Liviu Dascalescu: Nu este prevazut in lege notiunea de Birou. Cream o institutie noua.
Cristian Deliorga: De apreciat activitatea Comisiei Juridice cu exceptia Inspectiei. La Inspectie:
1) este nelegala plata unor inspectori care-si desfasoara activitatea in teritoriu daca nu au contract cu CSM
2) nu vreau sa reiterez ce au spus colegii mei, am de facut o propunere: in 2004, au fost discutii mari cu privire la inspectie. Din 2005 si pana azi nimeni nu a facut o evaluare a inspectorilor CSM care sa cuprinda aspectele pozitive dar si disfunctionalitatile.
Lidia Barbulescu: Ieri am dispus verificari sub aspectul solutiilor interne in ceea ce priveste inspectorii.
Cristian Deliorga: Perceptia activitatii CSM este data in proportie de jumatate de modul in care isi desfasoara activitatea Inspectia Judiciara. Propun acest lucru si mai propun amanarea cu privire la Inspectie.
Anton Pandrea: V-as propune. E util sa mai avem controale de fond? Pleaca 7-8 inspectori in teritoriu, stau o luna, si dupa un an iti prezinta un raport de 800 de pagini. Ca sa putem eficientiza institutia, desfiintam controalele de fond, facem controale tematice.
Lidia Barbulescu: Nu le desfiintam, dispunem doar controale tematice.
Anton Pandrea: As vrea sa va propun ca unul din controale sa vizeze verificarea la toate instantele a respectarii deciziilor de recurs in interesul legii. Un judecator isi motiveaza hotararea "Deci ICCJ s-a pronuntat prin recursul in interesul legii nr…., Tribunalul nu o respecta pentru ca are o alta opinie." Se pare ca nu este unica. Deciziile ICCJ date in interesul legii sunt obligatorii si nu se discuta, potrivit legii, iar noi ca judecatori nu lerespectam! S-a ajuns pana acolo, incat, ostentativ, impotriva unei sentinte a ICCJ se motiveaza expres de ce nu se respecta. Vreau sa va reamintesc ca in toate rapoartele de tara principalul punct invocat de CSM era practica neunitara a instantelor.
Dan Chiujdea: Stiti ce s-a produs in tara acum? Ne-au sunat colegi procurori si judecatori dupa ce s-a pronuntat Inalta Curte pe recurs in interesul legii si care s-a publicat si pe 13 iunie in Monitorul Oficial, ca sunt in continuare instante care nu au dat drepturile salariale pentru ca nu recunosc decizia in interesul legii si s-au creat din nou discriminari intre colegii magistrati. Este un haos!
Lidia Barbulescu: Vom sesiza inspectia cu aceasta chestiune, pentru ca vad ca, intr-adevar, este o problema. Pana la urma, vorbim de practica neunitara si nici macar singurul instrument pe care il avem la indemana nu il folosim.
Dan Lupascu: Cu privire la evaluarea inspectorilor: sunt fise de evaluare care se completeaza anual, ei primesc niste note.
Alexandrina Radulescu: Evaluarea ca rezultat, nu individuala. Sunt de acord cu ce au spus domnii Dan Lupascu, Cristian Deliorga. Sa regandim atributiile in raport de ce descoperim la aceasta evaluare, sa reanalizam atributiile ei.
Viorica Costiniu: In primul rand, sunt multi dintre dumneavoastra care au facut parte din CSM inainte de modificarea legii. Vine modificarea in 2005. Realitatea e ca activitatea propriu-zisa se face de persoane care nu au calitatea de inspectori. Inspectia beneficiaza de munca altcuiva si de cele mai multe ori isi insuseste aceasta munca. Trebuie sa ajungem la modificarea legii. Ajunge cu Regulemente atat de stufoase, o sa ajungeti ca si aerul sa vreti sa-l reevaluati. Rugamintea mea e sa ne permiteti sa avem cunostinta de cuprinsul acestor Regulamente, sa va expunem punctele de vedere.
Dan Lupascu: Sunt multe observatii
1) sigur ca glumind, cum am stat 3 ani si jumatate, mai putem sta 2 ani si jumatate si ne expira mandatul. La Comisia Juridica sunt invitatii permanente. Pe minuta se vede cine participa. E usor sa vorbesti. Care sunt adaugirile la lege? Nu trageti in pianist. Nu sunt autorul ideii Inspectiei in teritoriu. Sa ne amintim de unde vine? Au venit cei de la Comisia Europeana intrebandu-ne de ce nu avem repartizare regionala. Avem posturi vacante de inspectori doar la judecatori nu si la procurori. Am o oarecare indoiala. Avem de ales intre doua variante: birouri teritoriale – Plenul poate dispune ca unii inspectori sa isi desfasoara activitatea in teritoriu; ei nu sunt inspectori de mana a doua. Inspectorul sef a participat la toate sedintele Comisiei Juridice. Ramane de rezolvat cum acoperim cele 8 posturi vacante si repartizarea teritoriala. Sa facem o fundamentare pentru suplimentarea numarului, dar trebuie sa acoperim posturile vacante la judecatori. E de reflectat cu privire la judecatorii-inspectori de la curtile de apel.
2) cu privire la textul privind protocolul: protocolul nu inseamna sa stabilim atributii.
3) ref. Comisii – domnul Dascaleasca vorbea de vot si de numire. E adevarat ca se poate pune problema ce facem in Comisii si ce facm in Plen. S-au simplificat lucrurile cand comisiile isi fac serios treaba. Cu privire la vot, doamna Radulescu a subliniat corect cu mentiunea ca avem trei categorii de participanti: membrii CSM, aparatul tehnic si invitati. Votul e al membrilor CSM. Al celorlalti e consultativ.
4) ref. cine numeste: comisia poate face propuneri, pe cei din aparatul tehnci ii numeste secretarul general, inspectorii ii numeste presedintele CSM. Ii poate numi Plenul.
5) ref. colectivele de lucru: ideea care am avut-o a fost ca pe legea actuala e buna formula, sa intarim colaborarea cu instantele/parchetele. Legea spune colective mixte.
6) ref. existenta unanimitatii la care facea referire doamna Radulescu: in practica Comisiei Juridice, cand sunt mai multe puncte de vedere se trec.
In mare cam acestea sunt problemele. Ma rezerv pentru alta sedinta ref. verificari privind respectarea deciziilor in interesul legii. Cred ca nu ar trebui sa negociem cu nimeni cabinetul demnitarului. Sa prevedem in proiectul de buget. A fost greseala noastra.
Au fost discutate apoi modificarile pe textul Regulamentului.

4. 1) Nota Inspectiei Judiciare nr. 877/IJ/329/SIP/2008 ce are ca obiect cererea de aparare a reputatiei profesionale formulata de domnul Miu Mitica Nicusor, procuror-sef in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Oradea. 2) Nota Inspectiei Judiciare nr. 1272/IJ/922/SIJ/2008, privind renuntarea la cererea de aparare a reputatiei profesionale formulata de doamna judecator Madalina Afrasinie din cadrul Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti – admitere prima cerere; s-a lut act de cerere de renuntare in cel de al doilea caz.

Lidia Barbulescu: De admitere cererea domnului procuror Miu. Luam act de cererea de renuntare a doamnei judecator Afrasinie.

5. Nota Inspectiei Judiciare nr. 1233/IJ/522/SIP/2008 privind memoriul formulat de SOJUST – amanare in vederea solicitarii unor puncte de vedere Directiei Nationale Anticoruptie si Societatii pentru Justitie – Justitia pentru societate (SoJust), urmand a constitui punct pe ordinea de zi a unei sedinte ulterioare.

Lidia Barbulescu: De respingere a solicitarii Sojust.
Dan Lupascu: As fi fost mai multumit daca am fi avut un punct de vedere al DNA si Sojust fata de ceea ce a spus Inspectia. E vreo problema sa comunicam Sojust ce a invocat Inspectia?
Lidia Barbulescu: Nu. Rapoartele sunt publice. Sa comunicam nota celor implicati.

6. Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 1/14653, 14991/1154/2008 privind cererile formulate de domnul saramet Adrian Viorel, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov si domnul Orzea Ilie, procuror sef Sectie urmarire penala la aceeasi unitate, care solicita completarea si rectificarea Hotararii nr. 289 din data de 20 martie 2008 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii – admitere cereri (rectificarea Hotararii nr. 289/20.03.2008 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, in sensul celor solicitate de domnul saramet Adrian Viorel, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov, conform adresei Casei Judetene de Pensii Brasov nr.54034/08.04.2008, in cuprinsul careia se mentioneaza ca "domnul saramet Viorel nu a incasat pana in acest moment nicio pensie, deoarece drepturile transmise pe mandat gri in 04.2006 au fost restituite la Casa Judeteana de Pensii Brasov cu mentiunea – avizat"; rectificarea Hotararii nr. 289/20.03.2008 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, in sensul celor solicitate de domnul Orzea Ilie, procuror sef Sectie urmarire penala la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov, conform adresei Casei Judetene de Pensii Brasov nr.54034/08.04.2008, in cuprinsul careia se mentioneaza ca "domnul Orzea Ilie nu a incasat pana la aceasta data nicio pensie, deoarece a refuzat primirea drepturilor pentru lunile 04.2006").

Liviu Dascalescu: Nu mai putem face comentarii.
Angela Harastasanu: Este fotografia adresei de la Casa de Pensii.
Liviu Dascalescu: Cer o completare ca nu au cumulat pensia cu indemnizatia.
Lidia Barbulescu: Completam hotararilor potrivit actelor depuse.

7. 1) Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 3/4282/2008 privind cererea formulata de doamna Canjau Mariana, judecator la Judecatoria Zarnesti, prin care solicita numirea in functia de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Zarnesti. 2) Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 1/8906/2008, privind cererea formulata de doamna Marina Viorica, judecator la Judecatoria Sighetu Marmatiei, prin care solicita numirea in functia de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei. 3) Nota Directiei resurse umane si organizare privind solicitarea doamnei Titu Adriana Meda, judecator la Judecatoria Turda, de numire in functia de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj Napoca – admitere cereri.

Au fost prezente:

Mariana CANJAU
Lidia Barbulescu: Ati formulat cerere prin care solicitati numirea in functia de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Zarnesti. Doriti sa treceti procuror. De cand sunteti judecator?
Mariana Canjau: Din 1994.
Lidia Barbulescu: A trecut cam mult pana sa va descoperiti atractia pentru procuratura?
Mariana Canjau: Nu e vorba de asta ci de faptul ca am simtit o atractie fata de aceasta meserie. De 5 ani lucrez in civil si nu ma atrage.
Lidia Barbulescu: La Judecatoria Zarnesti aveti si cauze penale?
Mariana Canjau: Sunt foarte putine.
Anton Pandrea: Sa nu faceti cerere de revenire.

Viorica MARINA
Lidia Barbulescu: Ati solicitat sa treceti procuror. Ce v-a determinat?
Viorica Marina: Sunt la sfarsit de cariera (de 20 ani judecator), am ajuns la concluzia ca la sfarsit mi s-ar potrivi mai bine profesia de procuror. Mi-ar placea sa fac mai mult profesia de procuror. Am un pic de tensiune.
Lidia Barbulescu: Mi se pare destul de tarziu ca sa va descoperiti pasiunea.

Adriana Meda TITU
Lidia Barbulescu: Ati solicitat sa treceti procuror. De cand sunteti judecator?
Adriana Meda Titu: De un an si jumatate. Am fost 15 ani avocat.
Lidia Barbulescu: Ce v-a determinat?
Adriana Meda Titu: Probleme de familie. Am doi copii (unul in clasa I si altul in clasa a VII). Ca judecator sa vin in Cluj nu sunt sperante intrucat nu sunt posturi.

8. Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 15162/1154/2008 privind cererea formulata de domnul Popa Constantin, judecator la Tribunalul Dambovita, prin care solicita aprobarea cumulului drepturilor de pensie cu indemnizatia cuvenita pentru exercitarea functiei de judecator – respingere cerere.

Lidia Barbulescu: Respingerea cererii privind cumulul.

9. 1) Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 13735/1154/2008 privind contestatia formulata de domnul procuror Stasie Eduard Cristian de la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova, impotriva Hotararii nr. 103 din 08.05.2008 a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. 2) Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 10799/2008, privind contestatia formulata de doamna judecator Arsenie Liliana Nicoleta impotriva Hotararii nr. 144/2008 a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, prin care a fost respinsa cererea sa de transfer de la Judecatoria Zimnicea la Judecatoria Alexandria. 3) Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 17597/1154/2008 privind contestatia formulata de doamna judecator Rusu Irina-Cornelia impotriva Hotararii nr. 167/2008 a sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, prin care a fost respinsa cererea sa de transfer de la Judecatoria Pascani la Judecatoria Iasi. 4) Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 13473/1154/2008 privind contestatia formulata de catre doamna Maria Coiciu, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Carei, impotriva Hotararii nr. 97 din 22 aprilie 2008 a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii – respingere cereri.

A fost prezent:

Eduard Cristian STASIE
Lidia Barbulescu: Avem o cerere de incetare a detasarii solicitate de Ministerul Justitiei.
Eduard Cristian Stasie: Am functionat ca director de penitenciar 5 ani. Brusc, am aparut la incetare. Nu mi-a spus nimeni. Mi-a afectat reputatia profesionala. Aceasta modalitate de lucru nu este nornala. Am fost mai intai detasat. Mi s-a incetat detasarea, apoi am fost eliberat din functie. Am lucrat cu documente secrete. Ministerul Justitiei nu putea sa faca aceasta cerere de incetare a detasarii pana nu s-a dispus incetarea din functie. Curtea de Conturi o sa vina la anul si o sa descopere. Mi-a fost afectata credibilitatea. Am ajuns subiect de gluma printre colegi. Nu pierderea functiei.
Liviu Dascalescu: Daca ati alege sa fiti director de penitenciar dar sa nu fiti procuror sau procuror ce ati alege? E mai bine sa fiti director, decat procuror. Asta am inteles.
Eduard Cristian Stasie: Ati inteles gresit.

10. Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 17516/1154/2008 privind renuntarea la calitatea de formator al Institutului National al Magistraturii a doamnei judecator Lavinia Lefterache, de la Curtea de Apel Bucuresti – admitere cerere.

Lidia Barbulescu: Luam act.

11. 1) Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 1/25319/2008, privind transferul unui post de judecator de la Curtea de Apel Brasov la Tribunalul Brasov. 2) Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 1/17146/1154/DRUO/2008, privind transferul a doua posturi vacante de judecator de la Curtea de Apel Suceava, la Tribunalul Suceava – amanare in primul caz, respingere in cel de al doilea.

Lidia Barbulescu: Curtea de Apel Brasov nu e de acord. De ce sa dispuna Ministerul de postul acela?
Anhela Harastasanu: Nu se pot forma complete datorita numarului mic de judecatori. In Covasna durata proceselor este mai mare datorita traducerii actelor de procedura.
Lidia Barbulescu: Votam nu, ramane postul la Curtea de Apel Brasov.
Alina Corbu: Va propun sa amanam, sa purtam discutii cu Ministerul Justitiei.

12. Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 2/13251/2008, privind durata mandatului in functia de director al scolii Nationale de Grefieri a doamnei judecator Cristiana Craciunescu – durata mandatului in functia de director al scolii Nationale de Grefieri a doamnei judecator Cristiana Craciunescu: acesta a inceput la data de 02 iulie 2005 si expira la data de 02 iulie 2009, conform dispozitiilor art. 16 alin.(2) din Legea nr.567/2004, in vigoare la momentul numirii in functie, in virtutea aplicarii principiului "tempus regit actum", ref. posibilitatea reinvestirii, s-a apreciat ca reinvestirea in functie constituie o situatie juridica ulterioara intrarii in vigoare a noilor dispozitii legale si in virtutea aplicarii principiului aplicarii imediate a legii noi, ii vor fi aplicabile normele existente in materie la momentul la care se va pune in discutie reinvestirea.

Lidia Barbulescu: Durata e de la momentul la care a fost numita, de 4 ani. Deci, da, mandat de 4 ani.

13. Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 15560/1154/2008 referitoare la proiectul pilot privind organizarea si functionarea modulelor "judecator-grefieri" – s-a luat act de raport.

Alexandrina Radulescu: As vrea sa completez: aceasta moniorizare s-a facut pe autoevaluare. Problema e ca trebuie sa fie si o evaluare independenta. Din punctul meu de vedere, am avut niste obiective la inceput (care sunt castigurile unor asemenea module, creste timpul judecatorului pentru studiu). Trebuie monitorizat pe rezultatul efectiv (capacitatea de munca, rapiditatea solutionarii dosarelor, ce un asemenea complet in comparatie cu un complet obisnuit).
Lidia Barbulescu: Nu ti se pare ca pedepsim judecatorii?
Alexandrina Radulescu: Judecatorul nu e pedepsit.
Cristian Deliorga: Propun amanarea.
Ana Labus: Monitorizarea e foarte utila, monitorizarea independenta va fi pe termenii de referinta. Consultantul va centraliza toate datele si va merge si va discuta cu fiecare din membrii completului.
Lidia Barbulescu: Acest raport e spre informare, prezentati propunerile in scris si vom discuta.

14. Nota Directiei legislatie, documentare si contencios nr. 14799/2008, privind memoriul formulat de domnul Pecincu Alexandru Cristian, judecator la Tribunalul Iasi – in legatura cu aspectele invocate in cuprinsul memoriului formulat de domnul Pecincu Alexandru Cristian, judecator la Tribunalul Iasi, s-a apreciat ca nu se impune modificarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti, intrucat modificarea componentei completelor de judecata, inclusiv a completelor de permanenta trebuie sa fie posibila, in conditiile legii, cu respectarea principiului specializarii judecatorilor, ori de cate ori, din motive obiective, oricare ar fi acestea, functionarea normala a instantei este afectata, aspectele referitoare la instituirea unor norme clare privind mutarea judecatorilor de la o sectie la alta, pentru a evita tendintele arbitrare, aparute la nivelul conducerilor instantelor, urmand sa fie avute in vedere cu ocazia discutarii propunerilor de modificare ale Legii nr.304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ana Labus: Domnul judecator Pecincu invoca nemultumiri legate de schimbarea componentei completului. Isi dorea un complet distinct. El a preluat unul existent.

15. Punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios nr. 554/14813/L/1154/2008, referitor la solicitarea domnului judecator Mihail Udroiu, adresata Consiliului Superior al Magistraturii, de a stabili compatibilitatea functiei de judecator cu cea de lector titular de disciplina sau lector conducator de atelier in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor – exercitarea activitatii de lector titular de disciplina sau lector conducator de atelier in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor este compatibila cu functia de judecator sau de procuror si a decis comunicarea unui raspuns.

Lidia Barbulescu: De acord cu punctul de vedere al DRUO (este compatibila exercitarea activitatii de lector la INPPA cu functia de judecator).

16. Punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios nr. 2221/L/27352/1154/2008 referitor la solicitarea Judecatoriei Pogoanele, de modificare a Legii nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura – s-a hotarat sesizarea ministrului justitiei cu propunerea de initiere a unor masuri legislative pentru degrevarea judecatorilor si procurorilor de atributii referitoare la orice activitate privind societatile agricole, aceste atributii urmand sa fie preluate de autoritati sau institutii publice din sfera autoritatii executive, fie ca este vorba de autoritati sau institutii deja existente, fie ca este vorba de autoritati sau institutii care vor fi infiintate prin legi speciale.

Ana Labus: Ne-am insusit punctul de vedere.

17. Nota nr. 38/27790/1154/28.05.2008 ce are ca obiect Rezumatul privind activitatea Grupului de lucru "Managementul calitatii", din cadrul Retelei Europene a Consiliilor Judiciare; Raportul Directiei Afaceri Europene, Relatii Internationale si Programe nr. 38/27790/1154/2008 referitor la participarea reprezentantilor Consiliului Superior al Magistraturii la lucrarile Grupului de lucru "Managementul calitatii" din cadrul Retelei Europene a Consiliilor Judiciare, 24-25 aprilie 2008, Viena. – amanare ref. rezumat, aprobare al doilea raport.

Alexandrina Radulescu: Sunt doua documente pe care as vrea sa le discutam. Am strans intr-o culegere diverse materiale. Nu as putea sa va spun in 5 minute ce am invatat in jumatate de an. Am facut acest material sa ne putem familiariza cu notiunile de calitate. Poate il dati si Inspectiei. Rog sa amanam pentru a fi discutate propunerile pe comisii si Inspectie.

18. Nota Directiei resurse umane si organizare nr. 1/16624/1154/2008 privind organizarea concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii in anul 2008: organizarea concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii, la Bucuresti, in perioada 31 august – 21 septembrie 2008, conform calendarului de desfasurare a concursului, propus de Institutul National al Magistraturii; numarul de locuri de auditori de justitie scoase la concurs, respectiv 160 de locuri, din care 60 de locuri pentru judecatori si 100 de locuri pentru procurori; taxa de inscriere la concurs in cuantum de 350 RON, conform propunerii directiei de resort;
tematica si bibliografia de concurs propuse de Institutul National al Magistraturii; formularul tipizat al cererii de inscriere la concurs; scoaterea la concurs, odata cu anuntul referitor la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii, a 5 posturi de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii.

Bogdan Licu: Comisia de Resurse Umane si DRUO au fost de acord cu organizarea concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii, la Bucuresti, in perioada 31 august – 21 septembrie 2008.
Alina Corbu: 200 de locuri e cam mult.
Lidia Barbulescu: Nu se justifica?
Alina Corbu: Se justifica 60-70 posturi pentru judecatori. Am analizat situatia pe urmatorii 5 ani. Sunt 2000 de judecatori cu varsta intre 30-40 de ani si 900 de judecatori cu varste intre 50-70 de ani.
Lidia Barbulescu: 60 de locuri la judecatori si 100 la procurori.
Bogdan Licu: Taxa de participare la concurs – 350 lei.
Alina Corbu: Am analizat costurile totale pe 2005, 2006, s-au acoperit cheltuielile.
Bogdan Licu: Nu au fost discutii la bibliografie (s-a apreciat ca nu se impune includerea deciziilor Curtii Constitutionale).
Alina Corbu: Sa scoatem 5 posturi si pentru CSM.

Sedinta Sectiei pentru judecatori

19. Numire in functie de conducere
ALEXANDRU Mihaela, Presedinte al Sectiei penale si pentru cauze cu minori si de familie a Curtii de Apel Brasov (vot pozitiv)
URSULESCU Elena, Presedinte al Sectiei a II-a penale si pentru cauze cu minori si de familie a Curtii de Apel Bucuresti (vot pozitiv)
GHEORGHITA Mugurel-Adrian, Presedinte al Sectiei penale a Tribunalului Valcea (amanare).

Au fost prezenti:

ALEXANDRU Mihaela
Lidia Barbulescu: Candidati pentru functia de presedinte al Sectiei penale si pentru cauze cu minori si de familie a Curtii de Apel Brasov. Cum vi se pare activitatea aceasta?
Mihaela Alexandru: Solicitanda dar frumoasa. Au fost multe activitati, a fost o intalnire cu presedintii sectiilor penale din tara, cu judecatorii din raza Curtii de Apel Brasov unde s-au discutat cele petrecute la prima intalnire.
Lidia Barbulescu: Cu ce probleme va confruntati?
Mihaela Alexandru: Probleme privind repartizarea aleatorie. Sunt situatii care nu se regasesc in ECRIS. La Curtea de Apel Brasov au fost adoptate reglementari interne de catre Colegiul de Conducere. S-a gasit aceasta modalitate de complinire. De exemplu situatia completelor de divergenta.
Dan Lupascu: Ati sesizat CSM?
Mihaela Alexandru: Stiu ca s-a facut o sesizare de conducerea care a fost.
Lidia Barbulescu: Schema?
Mihaela Alexandru: Stam bine. Avem toata conducerea din sectia penala.
Dan Lupascu: Daca apreciati, sa extragem modificarile privind completele aleatorii si sa le discutam in regim de urgenta.
Lidia Barbulescu: Putem face asta.
Dan Lupascu: Putem sa va trimitem situatiile ivite si solutionarea lor.

URSULESCU Elena
Lidia Barbulescu: Candidati pentru functia de presedinte al Sectiei a II-a penale si pentru cauze cu minori si de familie a Curtii de Apel Bucuresti. Ati mai indeplinit aceasta functie?
Elena Ursulescu: Am tinut locul in ultimii 3 ani. Ma regasesc intr-o tipologie de manager de instanta. Corelatia dintre resursele umane si obiectivul nostru in Justitie: transparenta si neomitand colectivul de oameni. Sunt si probleme pe care nu trebuie sa le rezolve un manager, exista un psiholog in toate institutiile.
Lidia Barbulescu: Cum veti manageria solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil?
Elena Ursulescu: M-am confruntat curand in dosarul FNI. Am hotarat ca toti grefierii sa ia cateva pagini si ieri a iesit in pronuntare. Prelungirea dosarelor depinde de procedura. In Spania, partile se prezinta de la prima zi de citare. O accelerare a citarii se face si prin agentul procedural care mi s-ar parea benefica.
Lidia Barbulescu: Folositi sintagma "dosare care se amana fara discutie"? Credeti ca este benefica pentru parti?
Elena Ursulescu: E benefica din punct de vedere al partilor ca nu mai stau in sala. Acest lucru se intampla si in alte tari. Mai exista posibilitatea de a da termen in continuare. A dat rezultate.
Viorica Costiniu: Doamna judecator, nu a spus si alte moduri prin care a reusit sa ajute la aducerea inculpatilor la sedinte, in urma contactelor facute. Aveam probleme la nivelor parchetelor, DNA. In urma contactelor doamnei judecator, a reusit sa aduca dosarele. Nu eu ca judecator trebuie sa pun mana pe telefon, ci presedintele trebuie sa faca acest lucru. De aceea se bucura de sprijinul tuturor colegilor.
Elena Ursulescu: Pana la urma, presedintele nu trebuie sa urmareasca decat binele sectiei. Si o sedinta e un management al actului de judecata. E important coeficientul emotional. M-am regasit in tipul de manager participativ.

GHEORGHITA Mugurel-Adrian
Lidia Barbulescu: Candidati pentru functia de presedinte al Sectiei penale a Tribunalului Valcea. Ati mai indeplinit aceasta functie?
Gheorghita Mugurel-Adrian: Aceeasi functie cu delegare. Am fost de 3 ori presedinte.
Lidia Barbulescu: Colaborati bine cu tribunalul?
Gheorghita Mugurel-Adrian: Sigur.
Lidia Barbulescu: Ce probleme aveti la Valcea?
Gheorghita Mugurel-Adrian: Probleme cu numarul de judecatori, avem o situatie mai delicata, avem 8 judecatori din 10. Apoi dotarea cu aparatura tehnica a celei de a treia sali de judecata.
Lidia Barbulescu: Probleme de practica neunitara?
Gheorghita Mugurel-Adrian: Au fost rezolvate sesizand Curtea de Apel. Se discuta la intalniri, apoi decidem sa sesizam pentru promovarea unui recurs in interesul legii.
Lidia Barbulescu: Presedintele sectiei penale e detasat la CSM?
Gheorghita Mugurel-Adrian: Da. Domnul Ion Mihalache. Propunerea s-a facut in baza hotararii din martie.
Lidia Barbulescu: Probleme cu repartizarea aleatorie?
Gheorghita Mugurel-Adrian: Probleme nu, mici disfunctionalitati ce tin de bunul mers al ECRIS (erau probleme cu amanarea de pronuntare).

20. Delegare in functie de conducere (vot pozitiv)
MONENCI Ioan Cristian, Vicepresedinte al Judecatoriei Oradea
CIORBA Adrian Ovidiu Simion, Presedinte al Judecatoriei Negresti Oas
SERBAN Nicolae Catalin, Vicepresedinte la Curtea de Apel Timisoara
SMINTINA Eduard, Presedinte al Tribunalului Timis
ANDREI Laura Marina, Vicepresedinte la Tribunalul Bucuresti
NEAMTU Maria, Presedinte al Judecatoriei Ludus
DUMITREASA Cristinel, Presedinte al Judecatoriei Bicaz.

Au fost prezenti

MONENCI Ioan Cristian
Lidia Barbulescu: Candidati pentru functia de vicepresedinte al Judecatoriei Oradea. Intentionati sa participati la examen?
Ioan Cristian Moneci: Nu.
Lidia Barbulescu: Nu doreste nimeni din colegi?
Ioan Cristian Moneci: Nu. Eu nu mai pot duce la nivelul la care mi-am dorit. Poate e un moment in care sa fac o schimbare.
Lidia Barbulescu: Poate va mai ganditi. Puteti sa obtineti si grad si sa fiti interesat si de functie.

CIORBA Adrian Ovidiu Simion
Lidia Barbulescu: Candidati pentru functia de Presedinte al Judecatoriei Negresti Oas. Va inscrieri la examen?
Adrian Ovidiu Simion Ciorba: Da.
Lidia Barbulescu: Cati sunteti?
Adrian Ovidiu Simion Ciorba: 5. A plecat un coleg cu transfer.
Lidia Barbulescu: Probleme deosebite?
Adrian Ovidiu Simion Ciorba: Nu. 1794 de cauze inregistrate, in scadere fata de anul trecut.
Lidia Barbulescu: Chestiuni urgente de rezolvat?
Adrian Ovidiu Simion Ciorba: Sa asigur transparenta actului de justitie si sa imbunatatesc actul de justitie.

SERBAN Nicolae Catalin
Lidia Barbulescu: Candidati pentru functia de Vicepresedinte la Curtea de Apel Timisoara. V-a convins doamna presedinta?
Nicolae Catalin Serban: Da.
Lidia Barbulescu: Participati la examen?
Nicolae Catalin Serban: Urmeaza sa ma gandesc. Sper sa nu intampin dificultati astfel incat sa ma razgandesc.
Lidia Barbulescu: Probleme deosebite privind practica neunitara?
Nicolae Catalin Serban: Au fost reglementate unele diferende de recursurile in interesul legii. Am inteles ca a fost o problema cu un dosar de la Arad. Cred ca e o problema de exprimare.
Lidia Barbulescu: Ce va preocupa?
Nicolae Catalin Serban: In perioada de delegare care va fi scurta, potrivit atributiile vicepresedintelui, probleme cu constructia, cu reamenajarea. Ramane sa se faca unele modernizari.
Lidia Barbulescu: Ati fost la Giroc? Avem acolo sediu pentru formarea continua.
Nicolae Catalin Serban: Stiu ca e o localitatate langa Timisoara.
Lidia Barbulescu: Sa ne spuneti si noua cum stau lucrarile. Trebuiau finalizate in iunie.
Viorica Costiniu: Sustinem candidatura domnului jUdecator Serban. Este genul de om care a mers din aproape in aproape.

SMINTINA Eduard
Lidia Barbulescu: Candidati pentru functia de Presedinte al Tribunalului Timis. Ce va propuneti?
Eduard Smintina: Asa concret, ma preocupa ce a inceput colegul meu, continuarea procesului de evaluare.
Lidia Barbulescu: Aveti posibilitatea sa va ganditi sa participati la examen.
Eduard Smintina: Da.
Lidia Barbulescu: Colaborati bine cu cei doi vicepresedinti?
Eduard Smintina: Da.

ANDREI Laura Marina
Lidia Barbulescu: Candidati pentru functia de Vicepresedinte la Tribunalul Bucuresti. S-a incheiat mandatul?
Laura Marina Andrei: Se incheie pe 1 iulie. Sunt in plin examen.
Lidia Barbulescu: Va propuneti sa continuati?
Laura Marina Andrei: Da, si colegii mei ma sustin in demers. Mai sunt lucruri de facut (cresterea profesionala a colegilor). Acum avem o baza materiala, o cladire minunata, credem ca e timpul sa-i dam si o fata umana.
Lidia Barbulescu: Nu va intreb de probleme.
Laura Marina Andrei: Stiti ca v-am bombardat cu numeroase cereri. Suntem cu 130 de judecatori din 185. Daca ne mai pleaca judecatori, suntem intr-o situatie dramatica. 62.000 de dosare solutionate anul trecut (incarcatura pe fiecare om e uriasa). Intervine o uzura. Incercam sa convingem Ministerul Justitiei sa ne platim procedurile, avem 200.000 lei datorie la posta.
Viorica Costiniu: Sustinem candidatura doamnei judecator Laura Andrei. Are o experienta de copil. O mana forte, corectitudine si nu ma mir ca are rezultate.

NEAMTU Maria
Lidia Barbulescu: Candidati pentru functia de Presedinte al Judecatoriei Ludus. Ati mai fost presedinte?
Maria Neamtu: Da, de la infiintarea judecatoriei din 1998.
Lidia Barbulescu: Va inscrieti la concurs?
Maria Neamtu: Asa ma gandesc.
Lidia Barbulescu: Sunt probleme la instanta?
Maria Neamtu: Avem probleme de ordin material, probleme cu cladirea, s-a facut o reparatie capitala in 1997-1998. Igrasia a aparut la etajul unu. Cu privire la activitatea de judecata, nu sunt probleme. De la 1 iulie vor fi ocupate toate posturile (5). In prima jumatate a anului, am fost si la Tarnaveni, era un singur judecator.

DUMITREASA Cristinel
Lidia Barbulescu: Candidati pentru functia de Presedinte al Judecatoriei Bicaz. Va hotarati sa participati la examen?
Cristinel Dumitreasa: Ar fi inutil. Domnul Morosanu e in procedura de examen.
Lidia Barbulescu: Ce va propuneti?
Cristinel Dumitreasa: Activitatea de management.
Lidia Barbulescu: Sunt chestiuni deosebite?
Cristinel Dumitreasa: Am preluat de curand.
Lidia Barbulescu: Aveti multe cauze?
Cristinel Dumitreasa: Instanta mica, 800 de hotarari pronuntate anul trecut de mine.
Lidia Barbulescu: Cati sunteti?
Cristinel Dumitreasa: 4.
Lidia Barbulescu: La un volum?
Cristinel Dumitreasa: 2500. Dar am fost 3 judecatori.
Lidia Barbulescu: Locatia?
Cristinel Dumitreasa: E mare. Fiecare judecator are biroul lui.
 

Sedinta Sectiei pentru procurori

21. Numire in functie de conducere (vot pozitiv)
PURCaRIN Silvana, Procuror sef al Sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis.
CEH Laura Felicia, Procuror sef al biroului de asistenta judiciara internationala din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – structura centrala.
SIMA Constantin, Procuror sef al Serviciului de documentare si statistica judiciara in cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.

22. Nota Directiei resurse umane si organizare ce are ca obiect propunerea ministrului justitiei, privind avizarea numirii in functia de procuror sef al Sectiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a domnului Vasilache Ion – aviz pozitiv. 

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “CSM, 19 iunie 2008”

  1. eforie spune:

    Felicitari doamna Barbulescu !
    Aveti demnitate !

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.