Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Discursul preşedintelui CSM cu ocazia debutului în carieră a unei noi serii de magistraţi
03.02.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității luni, 2 februarie 2015, discursul președintelui CSM, judecător Marius Badea Tudose, rostit la ceremonia organizată de Administraţia Prezidenţială cu ocazia debutului în carieră a seriei de magistraţi, ce a avut loc la Palatul Cotroceni.

Discursul integral:

„Stimate Domnule Președinte al României,

Vă mulțumesc, în numele meu și al colegilor mei, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, pentru onoranta invitație de a participa la acest eveniment ce marchează debutul în carieră a unei noi serii de tineri magistrați. De asemenea, vă mulțumesc pentru faptul că arătați, prin organizarea acestei ceremonii, că investiți cu încrederea dumneavoastră o generație de magistrați care iau startul în profesie odată cu începerea mandatului dumneavoastră de președinte. Fie ca acest început să fie unul bun, iar drumul să fie parcurs sub semnul înțelepciunii, rațiunii și bunei credințe.

Stimați invitați și colegi,

Știu că festivitatea are o emoție aparte, extrem de personală pentru fiecare dintre dumneavoastră, și e firesc să fie așa. Ați parcurs, până acum, o etapă extrem de importantă și dificilă pentru a vă forma într-o profesie ale cărei resorturi intime le veți înțelege, însă, abia după câțiva ani de activitate și după ce vă veți confrunta cu o multitudine de situații, atât profesionale, cât și personale. Sunt convins că sunteți, cu toții, „tobă de carte”. Mai mult, sunteți prima generație de absolvenți ai INM care are avantajul, față de noi, cei mai vechi în profesie, să vină în instanțe și parchete doar cu noile coduri în minte, bine învățate și, sper, bine înțelese. Acest avantaj, însă, vă obligă să contribuiți consistent la schimbarea mentalităților și uniformizarea practicii judiciare.

Să nu credeți că în instanțe și parchete curge lapte și miere și că statutul dobândit prin decretul de numire vă plasează într-o zonă intangibilă. Aceasta doar confirmă apartenența dumneavoastră la un corp profesional, prezumat a fi de elită. Dovada o face însă fiecare în parte, prin ce este, prin ceea ce face și prin ceea ce rezultă din ceea ce face. Să nu confundați elita cu elitismul.

La formarea inițială ați învățat despre independența magistratului, dar nu ați fost puși în situația de a o manifesta, ați învățat despre imparțialitate, dar nu ați avut ocazia de a o exercita efectiv; vi s-a vorbit despre reputație profesională, dar nu ați fost puși în situația de a o construi și, oricâte repere teoretice sau studii de caz vi s-ar fi furnizat până acum, ele sunt simple simulări, nu experiențe concrete. Marea voastră provocare, ca oameni și profesioniști, este de a vă construi singuri atitudinile. Și aici intervine vocația și conștiința fiecăruia, dincolo de legi, garanții și sancțiuni.

Vă doresc să vă construiți cu înțelepciune cariera, să puteți fi mândri de dumneavoastră în fiecare zi și să nu uitați că sunteți oameni, înfăptuitori ai unei justiții făcută de oameni pentru oameni!

Vă mulțumesc!”

Secţiuni: Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO