Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Luare de mită, dare de mită, conflict de interese, spălare a banilor. Trimitere în judecată
02.02.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Luare de mită, dare de mită, conflict de interese, spălare a banilor. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
în stare de arest preventiv:
B. M. C., preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (două acte materiale)
– conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale)
– tentativă de spălare a banilor
C. F. M., administrator al S.C. ALEXANDRA SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– complicitate la luare de mită în formă continuată (două acte materiale)
– complicitate la tentativa de spălare a banilor
în stare de libertate:
B. G. C., director în cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat Călăraşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie 2013 – decembrie 2014, inculpatul B. M. C. a cerut, iar în zilele de 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014, a primit sumele de 45.000 lei, respectiv 50.000 lei, prin intermediari, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău – funcţie de demnitate publică, respectiv aprobarea atribuirii, firmei Asociaţia pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat (A.D.I.C.A.) Călăraşi, prin procedură directă, a două contracte, precum şi aprobarea plăţilor aferente, după recepţionarea lucrărilor.
Cele două contracte vizau elaborarea primelor două componente ale „Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău 2014-2020”.
Suma de 45.000 lei a fost dată ca mită de inculpata B. G. C., director în cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat Călăraşi.
Sumele de 45.000 lei, respectiv 6.500 lei (o parte din cei 50.000 lei) au fost cerute și primite de inculpatul C. F. M., cunoscând că aceste sume proveneau din săvârşirea infracţiunii de luare de mită în legătură cu îndeplinirea, de către inculpatul B. M. C., a îndatoririlor de serviciu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău. În acest fel, C. F. M. l-a sprijinit pe B. M. C. să primească şi să valorifice sumele de bani obţinute cu încălcarea legii.
La data de 6 decembrie 2014, inculpatul B. M. C., sprijinit de C. F. M., a încercat să disimuleze o parte din suma primită cu titlu de mită, prin plata, în numele S.C. SIGMA MONTAJ, dar în beneficiul său, a unei rate de leasing pentru un utilaj industrial pe care-l deţinea în fapt.
În perioada 20 noiembrie 2012 – 12 noiembrie 2014, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, inculpatul B. M. C. a semnat un număr de douăsprezece contracte cu două firme, cu o valoare de peste 7 milioane de lei, în condiţiile în care, începând cu iunie 2011, acesta beneficia, de la cele două firme, de suma de 1.034 euro, plus TVA, lunar, reprezentând contravaloarea chiriei unui utilaj industrial, pe care inculpatul îl deţinea în fapt.

Pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra sumei de 11.900 lei, ridicată de la inculpatul B. M. C.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călăraşi.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti