Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Mesajul Președintelui României pentru noii absolvenți ai INM
03.02.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională
JURIDICE - In Law We Trust

Administrația Prezidențială a dat publicității luni, 2 februarie 2014, discursul Președintelui Klaus Iohannis, rostit la întâlnirea cu noii absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii.

Discursul integral:

”Stimată doamnă președinte a Înaltei Curți de Casație și Justiție
Domnule președinte al Curții Constituționale,
Domnule președinte al Consiliului Superior al Magistraturii,
Onorați membri ai CSM,
Domule ministru,
Domnule Procuror General,
Doamnă director,
Onorați invitați,
Doamnelor și domnilor proaspeți magistrați,

În primul rând, vă urez aici bine ați venit! În al doilea rând, adresez sincere felicitări absolvenților Institutului Național al Magistraturii!

Este pentru mine un motiv de bucurie ca la început de mandat să am în fața mea o nouă generație de magistrați. Semnarea decretelor de numire a dumneavoastră în funcția de judecător și, respectiv, de procuror, reprezintă un început de drum și are o însemnătate aparte. Oficial, prin actul de numire, ați intrat într-unul dintre cele mai importante sisteme, cel judiciar, care este fundamental pentru existența statului de drept. Un sistem care a făcut progrese importante în ultimii ani, la a cărui consolidare magistrații au contribuit în mod substanțial.

Garantarea independenței justiției și statului de drept, precum și sprijinirea luptei anticorupție sunt priorități ale mandatului meu, pe care le voi reafirma cu fiecare ocazie. Înaintea mea au vorbit persoane cu experiență în profesia de magistrat, care pot constitui repere profesionale pentru oricine dintre dumneavoastră. Prestigiul funcției de magistrat și responsabilitatea cu care aceasta este încărcată sunt subiecte mereu actuale.
Nu este rolul meu să dau sfaturi și nici nu cred că de acest lucru este nevoie. Cred, însă, că fiecare dintre noi, indiferent ce putere în stat reprezentăm, trebuie să avem mereu în minte ce se așteaptă de la noi.

Dați-mi voie, așadar, să exprim unele așteptări pe care nu doar eu le am, ci cred că cei mai mulți dintre români le au. Așteptări care descriu, de fapt, câteva repere ale activității în justiție. În primul rând, independenta justiției, care este esențială. Dumneavoastră veți fi chemați să realizați concret acest principiu în întreaga activitate și în conduita extraprofesională. Un alt reper fundamental este descris de formula „nimeni nu este mai presus de lege”. Independența poate fi golită de conținut, dacă legea nu este aplicată egal tuturor, indiferent de poziție, funcție, avere sau statut social. În al treilea rând, responsabilitatea magistratului este un corolar al activității sale și trebuie să devină un principiu de conduită și un mod de viață.

În fine, îmi doresc să nu uitați niciodată că justitia este, ca și noi toți, în slujba cetățeanului. În paralel cu principiile independenței, echidistanței și responsabilității, să nu uitați că în fața dumneavoastră se află oameni. Și întotdeauna când lucrați cu oameni, este nevoie de respect și deferență. Respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor în administrarea justiției, în limitele și rigorile legilor, rămâne o coordonată esențială a activității dumneavoastră.

Prin numirea ca magistrați ați fost învestiți cu prerogativele uneia dintre cele trei puteri în stat. Vă îndemn să o exercitați cu devoțiune, profesionalism, echidistanță si decență. Vă doresc mult succes în cariera profesională și în viață!”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti