« Newsletter
Flux noutăţi
SelectedVideoArticole autoriJurisprudenţăNoutăţi legislativeAnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
3 comentarii

Traian Basescu: Profesia de avocat presupune stiinta, forta de convingere, o perfectionare continua, retorica si multa diplomatie
23.06.2008 | JURIDICE.ro, Presedintia Romaniei

JURIDICE - In Law We Trust

Discursul presedintelui Traian Basescu, prezent sambata, 21 iunie, la Congresul avocatilor desfasurat la Costinesti:

"Domnule Presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie,
Domnule Presedinte al Curtii Constitutionale
Domnule ministru al Justitiei, 
Doamna Presedinte a Consiliului Superior al Magistraturii
Doamna Procuror General,
Doamnelor si domnilor avocati,

Ma aflu pentru prima data la un asemenea eveniment alaturi de dumneavoastra, la invitatia conducerii Uniunii, eveniment la care am raspuns „prezent”, tocmai pentru ca sunt constient de importanta si rolul pe care il aveti in societate si de capacitatea dumneavoastra de a semnala ce functioneaza si ce nu functioneaza in justitie si in societate.

Prin activitatea dumneavoastra sunteti in fiecare zi printre cetateni. Astfel, ii aparati de abuzurile la care sunt supusi din partea semenilor lor sau a institutiilor. Si eu, ca Presedinte, sunt in serviciul cetatenilor. As spune ca acesta este un lucru ce ne uneste, pe mine si pe dumneavoastra. Avocatii sunt vectorul principal care da masura accesului liber la justitie si sunt cei care identifica si informeaza pe cei interesati care sunt limitele drepturilor si libertatilor fiecaruia dintre noi.

Profesia de avocat presupune stiinta, forta de convingere, o perfectionare continua, retorica si multa diplomatie, calitati care trebuie sa caracterizeze si caracterizeaza pe fiecare dintre dumneavoastra.

De asemenea, misiunea avocatului este primordiala pentru ca exercitarea dreptului la aparare este o conditie esentiala atat a statului de drept cat si a unei societati civile democratice. Avocatul face cunoscute atat drepturile cat si modalitatile de protejare sau realizare a acestora fiind indispensabil justitiei si justitiabililor, sprijinind direct sau indirect actul de justitie, prin promovarea si apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Este cunoscut ca avocatii sunt nu numai liber profesionisti, ci si parteneri ai justitiei, ceea ce face ca functia pe care o indepliniti sa fie una de inalta responsabilitate. De aceea, prestigiul profesiei depinde intr-o masura foarte mare de statutul profesional si moral al avocatului, de continua formare profesionala.

Doar conlucrarea dintre profesia de avocat si celelalte profesii juridice asigura buna functionare a sistemului judiciar si aceasta nu se poate realiza decat cu respectarea garantiilor de independenta a avocatilor in exercitarea profesiei fara restrictii nejustificate sau presiuni.

In activitatea dumneavoastra trebuie sa aveti in vedere atat respectarea legii, cat si apararea deontologiei profesiei pe care ati ales-o. De aceea, tin sa subliniez importanta confidentialitatii relatiei dintre avocat si client in apararea interesului general, in cadrul unei bune administrari a justitiei.

In contextul actual, avand in vedere dimensiunea europeana a profesiei de avocat, pentru garantarea exercitarii calificate a dreptului la aparare si ridicarea nivelului increderii cetatenilor in actul de justitie, se asteapta ca standardele dumneavoastra de performanta sa sporeasca, nu numai prin perfectionarea profesionala, dar si prin specializarea in noi domenii ale pietei serviciilor avocatiale. Nu poti ridica nivelul onorariilor fara sa fii performant. Astfel, doresc sa remarc, diferentierea mai clara, in ultima perioada, a rolului avocatilor de afaceri. Marile companii prefera sa aiba un avocat chiar in cadrul companiei, oferind in felul acesta posibilitatea avocatului de a se specializa pe o anumita arie.

Pentru degrevarea activitatii instantelor de judecata avocatului ii revine rolul de a consilia clientul cu privire la folosirea procedurilor alternative de solutionare a conflictelor, preintampinarea sau stingerea litigiului si ma refer aici la procedura medierii, a tranzactiei judiciare sau chiar a arbitrajului. Desi legislatia permite administrarea probelor prin avocati, in practica probele sunt administrate tot in fata instantei de judecata ceea ce nu face decat sa lungeasca intervalul de timp necesar pentru transarea conflictelor de drept.

De asemenea, realizarea efectiva a dreptului de a avea acces la justitie impune cu necesitate obtinerea de servicii avocatiale si de catre persoanele defavorizate din punct de vedere economic. Datorita menirii dumneavoastra nu puteti refuza anumite procese pentru ca orice om are dreptul la o aparare calificata, iar in masura in care dispune de mijloace financiare reduse este o obligatie sa il consiliati in vederea obtinerii atat a asistentei juridice cat si a ajutorului public judiciar.

In actuala etapa, de post-aderare a Romaniei, avocatului i se solicita dezvoltarea competentelor prin cunoasterea atat a legislatiei si jurisprudentei nationale, cat si a celei europene. Reprezinta o necesitate pentru toti cei care contribuie la realizarea actului de justitie insusirea jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului, dar si a Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene, mai ales ca prin aceasta se asigura interpretarea normelor juridice europene.

Este in interesul intregului corp al avocatilor ca organele dumneavoastra de conducere sa se asigure ca toti avocatii si, in mod special cei desemnati in cauzele in care asistenta juridica este obligatorie, au calificarea necesara pentru a indeplini, in mod eficient, aceasta sarcina. Cresterea calitatii apararii, a responsabilizarii avocatilor, reprezinta o cerinta esentiala pentru realizarea reformei in justitie.

Apreciez, totodata, ca pregatirea specializata a viitorilor licentiati in drept trebuie sa inceapa inca din facultate. Aceasta in conditiile in care, de cele mai multe ori, imediat dupa depunerea juramantului avocatii stagiari sunt desemnati sa participe la activitatea judiciara, uneori in cauze complexe, fara a cunoaste tehnicile avocatiale.

In raport de importanta rolului dumneavoastra in societate, selectia candidatilor in baza unor criterii unitare la examenul de admitere in profesie reprezinta de fapt singura modalitate de competitie reala. Calitatea de avocat trebuie dobandita doar de cei care indeplinesc cerintele competentei profesionale reale. Beneficiarii serviciilor profesionale au dreptul sa pretinda servicii de inalta calitate care se pot realiza doar prin extinderea competentelor avocatului. De exemplu, cresterea complexitatii afacerilor civile si, mai ales, comerciale reclama un corp performant de avocati.

As mai vrea sa aduc in discutie unele dintre nemultumirile justitiabililor, de care am luat cunostinta prin intermediul memoriilor adresate Presedintiei. In prezent, profesia de avocat se confrunta cu perceptia ca moralitatea profesionala si simtul nativ al apararii nu mai au importanta si ca totul se reduce la interesul pecuniar. Perceptia unor persoane este ca fixarea onorariilor este disproportionata in raport de activitatea depusa si ca sunt aparati mai bine doar cei care au mai multe mijloace financiare. in breasla se spune ca orice sfat juridic se plateste, dar tot mai multi justitiabili se plang ca avocatii doar incaseaza onorariile si nu se implica suficient in proces.

Imi exprim convingerea ca aceasta perceptie este gresita deoarece in traditia juridica romaneasca, avocatii au fost unii dintre cele mai stralucite minti. Au fost avocati si in acelasi timp profesori universitari, oameni de cultura, dar si mari oameni de stat.

Marile reforme institutionale ale statului roman modern au fost facute si cu aportul avocatilor. In perioada interbelica aproximativ jumatate din numarul studentilor romani erau studenti la Facultatea de Drept. Acest lucru spune foarte mult despre profesiunea juridica, despre cat de cautata si cat de respectata era si trebuie sa fie in continuare respectata.

Eu sper ca va ramane in continuare o profesiune respectata, acest respect trebuind sa fie pastrat de dumneavoastra prin onoare profesionala, inalta tinuta morala si profesionalism.

Am afirmat in nenumarate randuri ca imi doresc ca Romania sa treaca de etapa tranzitiei si sa isi consolideze niste institutii democratice moderne bazate pe respect pentru valorile umane si pe apropierea de cetatean. Sper ca voi putea conta pe sprijinul dumneavoastra in acest proces de modernizare institutionala a statului roman si de cladire a unei legislatii stabile bazate pe respect pentru cetatean.

In incheiere, imi exprim speranta ca dezbaterile dumneavoastra vor contribui la evaluarea activitatii si a legislatiei in domeniul avocaturii si la prefigurarea unor solutii concrete pentru imbunatatirea acestei activitati in Romania.

Multumesc inca o data organizatorilor pentru invitatia de a participa la acest eveniment si doresc sa va asigur de deplina mea consideratie. Va urez tuturor mult succes in activitate. Inca o data va multumesc pentru ce faceti pentru apararea dreptului cetateanului in fata justitiei.

Va multumesc mult."

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Traian Basescu: Profesia de avocat presupune stiinta, forta de convingere, o perfectionare continua, retorica si multa diplomatie”

  1. wyo spune:

    POLITIKIE!!!!!!!!!
    Din pacate „limba de lemn„ a lui Ceusescu se regaseste si in discursul lui basescu.Pacat!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.