Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Discursul președintelui ICCJ la ceremonia de învestire în funcție a absolvenților INM
03.02.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității luni, 2 februarie 2015, alocuțiunea jud. dr. Livia Doina Stanciu, președintele instanței supreme, la evenimentul de învestire în funcția de judecător, respectiv procuror a absolvenților INM.

Discursul integral:

Domnule Preşedinte al României,
Domnule Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii,
Domnule ministru al Justiţiei,
Domnule procuror general,
Doamnă director al Institutului Național al Magistraturii,
Dragi colegi magistraţi,
Doamnelor şi domnilor,

Este o mare onoare pentru mine să mă aflu azi aici, la această ceremonie ce marchează în mod solemn debutul carierei unei noi generaţii de magistraţi români. Sunt deosebit de fericită ca, în numele întregului corp de judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cât şi în numele meu personal, să adresez celor mai tineri dintre judecătorii şi procurorii României cele mai sincere felicitări, urându-le, totodată, din toată inima, un călduros „Bun venit în profesie, dragi colegi!”

Momentul învestirii fiecăruia dintre dumneavoastră în funcţia de judecător sau procuror reprezintă un moment de o importanţă deosebită nu doar pentru cariera individuală, ci şi pentru sistemul naţional de justiţie în ansamblul său. Acest sistem se află de ani buni într-un amplu proces de reformă legislativă şi instituţională. Eforturile depuse pentru modernizarea sa au început să îşi arate roadele, progresele incontestabile înregistrate în privinţa combaterii corupţiei, în ceea ce priveşte îmbunătăţirea accesului la justiţie, reuşitele înregistrate în implementarea noilor coduri sau în procesul de unificare a practicii judiciare, fiind de acum o realitate incontestabilă, recunoscută ca atare inclusiv în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Aveţi, prin urmare, privilegiul şi şansa de a debuta profesional în cadrul unui sistem care, după mulţi ani de stagnare şi, uneori, chiar de regres, şi-a reînceput ascensiunea spre ceea ce reprezintă un ideal firesc şi deplin legitim al societăţii româneşti: existenţa unei justiţii corecte, moderne, eficiente, accesibile şi de calitate europeană. Şi nu doar atât: dumneavoastră aveţi privilegiul de a fi generaţia de magistraţi care va apuca să se şi bucure pe deplin de rezultatele profundului proces de reformă pe care generaţia mea şi cele anterioare l-au demarat. Noi vedem doar zorii, dumneavoastră veţi putea vedea întreaga strălucire a acestei reuşite. Dar pentru aceasta, mai avem încă mult de luptat. Va fi însă o luptă pe care, de azi înainte, o vom duce împreună. Vreau să ştiţi că noi, cei ce suntem de mai mult timp angrenaţi în această luptă, mizăm pe voi, pe tinereţea şi elanul vostru, pe curajul şi francheţea voastră, pe profesionalismul şi dăruirea voastră şi, nu în ultimul rând, pe integritatea şi moralitatea voastră. Ne bazăm pe faptul că veţi aplica onest şi corect cunoştinţele acumulate, că veţi face din Dreptate şi Adevăr scopul activităţii dumneavoastră, că veţi rosti şi aplica legea cu tărie, fermitate şi înţelepciune. Am toată încrederea în voi şi în reuşita voastră. Vă cunosc. Am avut privilegiul de a vă fi alături în perioada formării voastre în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii. Ştiu ce potenţial enorm aveţi. Vă cunosc valoarea. De aceea nu pot să vă doresc nimic mai mult decât ca însuşirile ce vă caracterizează astăzi, ca specialişti în devenire, să vă rămână neştirbite şi ele să vă fie doar îmbogăţite de experienţa profesională şi de înţelepciunea ce vin odată cu trecerea anilor.

O să închei cu un îndemn pe care o să vă rog să îl primiţi ca venind nu din partea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, nu din partea formatorului şi profesorului vostru, ci din partea omului Stanciu, un om care cu mai bine de 30 de ani în urmă a ales să păşească în interiorul aceleaşi nobile profesii în care aţi păşit şi voi astăzi: profesia de magistrat. Şi o să mă folosesc pentru aceasta de cuvintele rostite în secolul al XVIII-lea de juristul şi filosoful francez Nicolas Bergasse: „Dacă dreptatea este cea dintâi dintre îndatoririle unui magistrat, umanitatea trebuie să fie cea dintâi dintre virtuţile sale”. De aceea, îndemnul meu pentru voi azi, când vă începeţi cariera de magistrat, este acesta: fiţi inflexibili ca legea însăşi de fiecare dată când va trebui să vă pronunţaţi pentru a restabili adevărul şi dreptatea, dar nu uitaţi niciodată să fiţi oameni şi să îi iubiţi pe oameni. Un magistrat bun nu uită niciodată că în dosarele pe care le are în faţă, dincolo de problemele de natură strict juridică, se află destinele unor oameni, care apelează la justiţie cu speranţa că li se va face dreptate. Actul de dreptate este, mai presus de orice, un act de conştiinţă. El implică din partea magistratului imparţialitate, neutralitate şi sensibilitate.

De aceea, vreau să ştiţi că, în nobila profesie pe care aţi îmbrăţişat-o, etica şi valorile voastre morale vor cântări întotdeauna mai greu chiar decât cunoştinţele deţinute în plan profesional, strict tehnico-juridic (care sunt, de altfel, esenţiale şi ele). Cultivaţi, prin urmare, în voi aceste valori. Nu lăsaţi nici cea mai mică pată să vă atingă conştiinţa. Rămâneţi nepătaţi, fiţi drepţi şi fiţi buni! Aceste deziderate pot fi cheia reușitei în devenirea voastră!

Vă mulţumesc,

Judecător dr. Livia Doina Stanciu
Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti