Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Negotiation Games for Lawyers
Citeşte mai mult în legătură cu Drept civil, SELECTED

Denunțarea unilaterală poate fi utilizată ca strategie de marketing pe o piață competitivă

5 februarie 2015 | JURIDICE.ro

Av. dr. Bazil Oglindă, Partener ONV LAW, a participat luni, 2 februarie 2015, la Dezbaterea Juridică, organizată de JURIDICE.ro, cu tema: Denunțarea unilaterală a contractului sau Despre cum procedăm când ne-am plictisit de celălalt…, pentru a analiza implicațiile denunțării unilaterale a contractului, prevăzute de Noul Cod Civil. Partenerul ONV LAW a arătat că denunțarea unilaterală, instituție ce este reglementată în premieră la nivelul dreptului comun contractual, este o expresie a libertății contractuale, fiind doar în aparență o excepție de la principiul forței obligatorii a contractului. Există totuși și câteva situații – puține – în care dreptul de denunțare unilaterală decurge din lege, iar denunțarea devine astfel o excepție reală. Este cazul, spre exemplu, al contractelor pe durată nedeterminată care, deși sunt încheiate ca să producă efecte, admit faptul că nicio parte nu se poate angaja la nesfârșit printr-un contract (conform art. 1277).

Bazil Oglindă

Denunțarea poate aduce mai multă flexibilitate în relațiile contractuale, această flexibilitate putând fi utilizată chiar ca strategie de marketing pe o piață competitivă, cum este cazul pieței imobiliare. Spre exemplu, un dezvoltator poate atrage un cumpărător prin faptul ca îi oferă posibilitatea să iasă din contract – prin denunțarea acestuia într-un termen rezonabil. Pe de altă parte, este adevărat că, de cele mai multe ori, cea care își conferă dreptul de denunțare este partea puternică dintr-un contract, așa cum este cazul în acest moment pe piața imobiliară, care a devenit o piață “a cumpărătorilor”.

În afara de avantajul flexibilității, trebuie remarcat și dezavantajul unei oarecare insecurități contractuale. Spre exemplu, dacă în alte situații motivul încetării contractului este clar și previzibil (de ex. ajungerea la termen, rezoluțiunea pentru încălcarea obligațiilor, forța majoră etc.), denunțarea contractului operează fără a se invoca vreun motiv, fiind lăsată la discreția părții în favoarea căreia există dreptul. Pornind de la acest aspect, alin. 4 al art. 1276 le oferă părților posibilitatea să deroge de la regimul de drept comun stabilit în alin. 1-3 ale aceluiași articol. În acest context se naște, logic, întrebarea dacă părțile ar putea să prevadă în contract orice clauze derogatorii.

În astfel de situații, rolul avocatului – redactor de contracte – este esențial în realizarea protecției intereselor economice ale clientului său. În același timp, partenerul ONV LAW subliniază că avocatul trebuie să evite formulările excesive în cadrul contractelor, pentru a evita situațiile în care o clauză se poate întoarce împotriva clientului, în caz de litigiu.

Atunci când se ajunge în instanță, perspectiva judecătorului este extrem de importantă. În astfel de situații, viziunea sa privind validitatea unei clauze derogatorii de la regimul de drept comun ar trebui să se bazeze pe o serie de întrebări legitime: contravine această clauză de denunțare ordinii publice și bunelor moravuri, conform art. 11 din Noul Cod Civil? Spre exemplu, ar fi posibilă restituirea prestațiilor pe baza unei clauze care prevede acest lucru, în ciuda dispozițiilor din alin. 2 al art 1276? Această întrebare este de interes în special în cazul contractelor de închiriere a unui imobil.

Partenerul ONV LAW subliniază astfel necesitatea unei interpretări în care judecătorul ia în considerare toate aspectele relevante pentru validitatea și caracterul operant al clauzelor de denunțare unilaterală. Cu siguranță, această interpretare trebuie să se bazeze pe principiul bunei-credințe și al echilibrului contractual, care ghidează judecătorul atunci când este cazul să intervină asupra forței obligatorii a contractului.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro


Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories