Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti

Pruteanu c. României. Un avocat a primit 4.500 euro despăgubiri morale pentru interceptarea convorbirilor


5 februarie 2015 | Gabriela ZANFIR FORTUNA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în Hotărârea Pruteanu c. României, a acordat 4.500 de euro despăgubiri morale unui avocat ale cărui convorbiri au fost interceptate în contextul unui mandat de interceptare emis pe numele unui client al său (C. I.), client care, în cele din urmă, nu a fost acuzat într-un proces penal. Interceptările au fost folosite însă într-un proces penal împotriva asociaților lui C. I.

Speța aduce în discuție dreptul la viață privată al unui terț ale cărui convorbiri sunt interceptate în temeiul unui mandat emis de judecător pe numele altei persoane.

CEDO a hotărât că, pentru ca astfel de interceptări să fie conforme cu art. 8 al Convenției (dreptul la respectul vieții private), terțul trebuie să poată exercita un ”control efectiv” asupra interceptărilor, chiar și a posteriori, în ceea ce privește legalitatea lor, dar și în ceea ce privește posibilitatea de a solicita ștergerea înregistrărilor.

Așadar, Curtea a notat că ”autorizarea înregistrării conversațiilor lui C. I. a fost emisă de o instanță. Trebuie avut în vedere că acea autorizație a fost emisă pe numele lui C. I. și nu pe numele reclamantului, astfel încât nu se poate ajunge la concluzia că instanța a examinat a priori necesitatea măsurii în ceea ce privește persoana vizată. Mai mult, Curtea amintește că a respins deja argumentul potrivit căruia simplul fapt că persoana care emite autorizația are calitatea de magistrat implică, ipso facto, legalitatea și conformitatea interceptărilor cu art. 8 al Convenției, un astfel de raționament făcând ca orice cale de atac a părților interesate să fie inoperativă.” (punctul 50, traducerea autorului)

Curtea a analizat ulterior dacă reclamantul ”a avut posibilitatea de a contesta, a posteriori, înregistrările”. (punctul 51, t. a.)

Analizând legislația în vigoare la data la care faptele au avut loc, Curtea a ajuns la concluzia că reclamantul nu avea calitate procesuală pentru a interveni în procesul penal în care înregistrările au fost folosite – ”așadar, reclamantul nu a putut controla, bazându-se pe propriile argumente, legalitatea și necesitatea înregistrărilor, și nici nu a putut solicita punerea în balanță a intereselor justiției, pe de o parte, și a dreptului său la respectul vieții private, pe de altă parte.” (punctul 52, t. a.)

Considerând că singura modalitatea prin care reclamantul ar fi putut să conteste legalitatea măsurii ar fi fost în cadrul unui proces penal împotriva sa sau împotriva clientului său, Curtea a concluzionat că ”accesibilitatea unei căi de atac în ceea ce-l privește pe reclamant trebuie considerată a fi incertă.” (punctul 54, t. a.)

În ceea ce privește calea unei acțiuni civile pentru repararea prejudiciului, cale sugerată de Guvern în apărarea sa, Curtea a afirmat că ”Guvernul nu a oferit niciun exemplu de jurisprudență care să probeze eficiența unui astfel de remediu. În plus, o acțiune civilă cu privire la răspunderea pecuniară a statului nu are natura de a permite un control al legalității înregistrărilor și de a conduce, acolo unde este cazul, la o decizie care să ordone distrugerea lor – așa cum reclamantul dorea în cauză; așadar, nu poate fi văzută ca o acțiune de control efectiv în ceea ce privește respectarea art. 8.” (punctul 55, t. a.)

Curtea a hotărât că în această cauză există o încălcare a art. 8 al Convenției și a acordat reclamantului 4.500 euro pentru repararea daunelor morale.

Dr. Gabriela ZANFIR

* Textul hotărârii este disponibil numai în limba franceză (în momentul redactării articolului). Traducerea paragrafelor citate este făcută de autoare, nefiind, deci, oficială.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii