« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Fapta ilicită a victimei, cauză exoneratoare de răspundere civilă delictuală
06.02.2015 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că din analiza art. 1357 alin. (1) din Noul Cod Civil, potrivit căruia cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să-l repare, rezultă că autorul faptei ilicite trebuie să fie altă persoană decât cel vătămat. În speţă, fapta ilicită cauzatoare de prejudiciu a fost săvârşită de către autoritatea vamală prin reţinerea nelegală a unui container – sancţionată prin hotărâre a instanţei de contencios în sensul anulării actelor administrative individuale şi obligării autorităţii la plata de despăgubiri care includ şi sumele datorate de proprietarul containerului societăţilor de depozitare. În continuare, în vederea aducerii la îndeplinire a dispozitivului hotărârii judecatoreşti, autoritatea vamală a solicitat depozitarilor mărfii să îi pună la dispoziţie containerul, pentru a-l preda proprietarului, însă aceştia s-au opus eliberării mărfii fără plata taxelor de depozitare. Instanţa Supremă a subliniat că o exercitare a drepturilor cu bună-credinţă ar fi impus ca, în vederea executării efective şi rapide a hotărârii irevocabile, autoritatea vamală să achite proprietarului sumele la plata cărora a fost obligată prin hotărâre judecătorească, acesta să le achite mai departe societăţilor de depozitare, iar apoi să se procedeze la ridicarea containerului. În loc de aceasta, autoritatea vamală a încercat să obţină acoperirea prejudiciului său de la depozitari, o astfel de solicitare fiind lipsită de temei legal, întrucât, aşa cum s-a reţinut, fapta ilicită a victimei înseşi este exoneratoare de răspundere.

(Decizia nr. 2483 din 27 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri)

Corina CIOROABĂ

 
Secţiuni: Drept civil, Jurisprudența ÎCCJ, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD