Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DNA-Constanța. Șantaj. Trimitere în judecată
06.02.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

DNA-Constanța. Șantaj. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului T. C., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de șantaj.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii noiembrie 2010, inculpatul T. C., în calitate locatar, a încheiat cu o persoană un contract de închiriere a unui spațiu comercial, cu o perioadă de valabilitate de un an de zile, ulterior acest contract fiind reînnoit anual.
Până în anul 2012, inculpatul și-a îndeplinit obligațiile contractuale asumate, dar, de la începutul anului 2013, acesta, în calitate de reprezentant al firmei locatare, nu a mai achitat chiria corespunzătoare utilizării spațiilor închiriate și nici contravaloarea utilităților.
La insistențele locatorului de a-și achita obligațiile asumate prin contract, în intervalul martie – septembrie 2013, inculpatul T. C. a adoptat un limbaj violent, afirmând că nu intenționează să achite nicio sumă de bani și, mai mult, solicitându-i acestuia să-i remită suma de 20.000 euro, cu motivarea că, în perioada în care firma sa a funcționat în spațiile închiriate de la acesta, nu a obținut niciun profit, ci, dimpotrivă, a pierdut suma de bani mai sus menționată.
În continuare, inculpatul T. C., cu același comportament agresiv verbal și intimidant, i-a comunicat locatorului, atât telefonic, cât și prin intermediul mesajelor telefonice tip SMS, decizia sa de a nu părăsi spațiul închiriat, până în momentul în care va primi din partea acestuia din urmă suma pretinsă, respectiv 20.000 euro.
De asemenea, inculpatul a proferat la adresa persoanei respective, în mod repetat, amenințări cu moartea sau cu închisoarea, sens în care s-a prevalat de pretinsele relații cu autoritățile publice, precum și de statutul de străin al părții vătămate, care ar putea fi determinat să părăsească teritoriul României sau care ar putea fi sabotat din punct de vedere economic.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate