BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DNA. Folosirea de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Arestare preventivă
06.02.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

 
SMARTBILL

DNA. Folosirea de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Arestare preventivă.

La data de 5 februarie 2015, judecătorii Tribunalului București, la propunerea procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție, au dispus măsura arestării preventive, pe o perioadă de 30 de zile, a inculpatului G. I., administrator al SC Eurofond SRL, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (cinci acte materiale).

Din referatul întocmit de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada mai – iunie 2012, inculpatul G. I., în calitate de administrator al societății Eurofond și consultant al proiectelor privind fondurile europene, a luat legătura cu 5 persoane care doreau să acceseze astfel de fonduri prin Măsura 112 (instalarea tinerilor fermieri).
Discuțiile au fost punctuale și s-au axat pe întocmirea documentației necesare cererii de finanțare, inclusiv în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor minime de eligibilitate a proiectului, printre care și aceea ca inculpații să fie membri ai unei familii de fermieri și să fi lucrat mai mult de 50% din timpul lor de lucru în cadrul unei ferme (nu neapărat în ferma familiei), cu cel puțin 12 luni înaintea instalării lor pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole.
Întrucât niciuna dintre aceste persoane nu îndeplinea condițiile de mai sus, cu consecința respingerii în mod automat a cererii de finanțare, inculpatul G. I. s-a oferit să le ajute pe acestea, angajându-se că se va ocupa personal de rezolvarea problemei în cauză prin identificarea unei persoane conducătoare a unei familii de fermier și obținerea informațiilor și declarațiilor necesare.
Concret, în perioada iulie – august 2013, inculpatul G. I. a întreprins următoarele activități:
– s-a preocupat pentru identificarea persoanei care i-a asigurat suportul documentar (date personale) și material (în privința ștampilei și semnăturii) pentru falsificarea declarațiilor respective,
– s-a ocupat de tehnoredactarea respectivelor declarații false.
Totodată, la final, a asigurat persoanele respective că nu se va descoperi caracterul fals al acelor înscrisuri.

Prejudiciul cauzat ca urmare a activității infracționale a inculpatului G. I. și a celorlalte persoane este de 604.452 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea SRI.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA


Aflaţi mai mult despre , , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.