Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti

România la CEDO: cauza pendinte Mihai. Deținerea de arme neletale în instanță, sancțiunea contravențională definitivă, condamnarea penală și ne bis in idem


9 februarie 2015 | Mihaela MAZILU-BABEL

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: CEDO, Contencios contravențional, Drept penal, RNSJ

SECȚIA A TREIA, CEDO

Cererea nr. 50266/13
Nicolae MIHAI împotriva României
depusă la 29 iulie 2013 și comunicată la 18 decembrie 2014

1. Situația de fapt (precum este redată de către reclamant):

Reclamantul, Nicolae Mihai, este cetățean german care s-a născut în 1958 și locuiește în Schwabmünchen.
La 6 mai 2008, reclamantul și-a însoțit mama la Tribunalul Timiș, unde aceasta era reclamantă într-o acțiune civilă intentată împotriva pârâtului S. I. în legătură cu un teren.

Domnul Mihai a intrat în sediul instanței, purtând o armă și 4 cartușe. În urma unui schimb de replici realizat pe holul instanței, între reclamant și pârâtul S. I., acesta din urmă a împins reclamantul într-o sală de judecată în care se afla în derulare o ședință de judecată. Intrarea neașteptată a reclamantului cu un pistol în mână a generat panică, iar ședința a fost imediat suspendată. Incidentul a fost filmat.

Ofițerul de poliție care asigura menținerea ordinii a confiscat arma și muniția aferentă. Acesta a întocmit un raport în care s-a descris comportamentul reclamantului.

La 9 mai 2008, reclamantul a fost obligat la plata unei amenzi contravenționale de 2.000 RON (echivalentul a aproximativ 500 de euro) pentru săvârșirea faptei (sancționată contravențional) de deținere a unei arme neletale într-o instanță de judecată – faptă contrară articolului 62 § 2 (a) și a articolului 132 punctul 22 din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor.

Decizia autorităților administrative de sancționare a rămas, prin necontestare, definitivă.

La 13 octombrie 2008, o anchetă penală a fost inițiată împotriva reclamantului în legătură cu același incident din 6 mai 2008. La 21 noiembrie 2008, reclamantul a fost arestat preventiv. La 16 martie 2009, domnul Mihai a fost eliberat din arestul preventiv și pus sub control judiciar.

La 15 decembrie 2008, reclamantul a fost trimis în judecată pentru săvârșirea a două infracțiuni concurente care rezultă din același act, și anume infracțiunea de nerespectare a regimului armelor și munițiilor (articolul 279 § 3 din Codul penal) și infracțiunea de ultraj contra bunelor moravuri și ordinii publice (articolul 321 § 1 din Codul penal).

La 7 martie 2011, Judecătoria Timișoara a condamnat reclamantul la cinci ani și patru luni de închisoare cu suspendare.

Reclamantul a introdus apel, susținând, printre altele, că a fost deja condamnat la plata unei amenzi contravenționale în legătură cu aceleași fapte.

La 22 septembrie 2011, Curtea de Apel Timișoara a admis apelul, anulând hotărârea și trimițând cauza spre rejudecare la Judecătoria Timișoara. Instanța de apel a constatat că situația de fapt a fost corect reținută de prima instanță, dar prima instanță a omis să menționeze în dispozitiv că perioada petrecută de reclamant în detenție preventivă trebuie să fie dedusă din pedeapsa aplicată (cu suspendare).

La 1 octombrie 2012, Judecătoria Timișoara l-a condamnat pe reclamant la cinci ani de închisoare și patru luni cu executare efectivă.

La 19 februarie 2013, Curtea de Apel Timișoara a respins recursul formulat de reclamant ca fiind nefondat.

2. Capăt de cerere:

Reclamantul se plânge, în temeiul articolului 4 din Protocolul nr. 7 la Convenție, de faptul că a fost condamnat pentru aceleași fapte cu un caracter penal pentru care fusese deja amendat de către autoritățile administrative.

3. Întrebare adresată părților: 

A fost condamnarea reclamantului pentru infracțiunea de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, după sancționarea sa contravențională pentru portul de arme neletale în sediul unei instanțe, compatibilă cu articolul 4 § 1 din Protocolul nr. 7?

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Sociale, Universitatea din Craiova

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică