Revista Română de Dreptul Muncii nr. 10/2014: Particularităţi ale contractului de muncă temporară | Alexandru Ţiclea
9 februarie 2015 | Andreea BREBU

Prof. univ. dr. Alexandru Ţiclea a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 10/2014 articolul intitulat „Particularităţi ale contractului de muncă temporară”.
Autorul prezintă modul de abordare, din perspectiva Organizaţiei Internaţionale a Muncii, a legislaţiei europene, precum şi a normelor naţionale ale contractului de muncă temporară ca specie a contractului individual de muncă, menită să adapteze raporturile de muncă în conformitate cu interesele angajaţilor şi angajatorilor.
În contextul egalităţii de şanse şi potrivit înlăturării oricăror tendinţe de discriminare, legislaţia privind situaţia lucrătorilor temporari este menită să reglementeze respectarea drepturilor acestora. Lucrătorii temporari se bucură de aceleaşi drepturi ca şi lucrătorii ce îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă şi în unele cazuri, precum detaşarea, beneficiază şi de alte drepturi: decontarea cheltuielilor de transport şi cazare, plata unor indemnizaţii menite să compenseze cheltuielile suplimentare de hrană sau întreţinere determinate de schimbarea temporară a locului de muncă.
O serie de critici sunt aduse reprezentanţilor unor organe de control fiscal faţă de dreptul lucrătorilor temporari de a primi pe lângă salariul cuvenit şi indemnizaţii de detaşare, precum şi de a beneficia de decontarea cheltuielilor de transport şi cazare. Susţinerile organelor de control fiscal se regăsesc în cadrul unor teorii privind intermedierea, stabilirea locului muncii şi impozitarea sumelor ce reprezintă indemnizaţii de detaşare, cheltuieli de transport şi cazare, teorii combătute de către autor prin demonstrarea inexistenţei vreunui suport legal pentru acestea.
În concluzie, este evidenţiată necesitatea unei intervenţii a legiuitorului în domeniul muncii temporare pentru înlăturarea oricăror interpretări contrare literei şi spiritului legii, ca urmare a asemănării contractului de muncă temporară cu instituţia detaşării reglementată în art. 45 Codul muncii. Mai mult, autorul precizează că, în realitate, contractul de muncă temporară reprezintă o detaşare specială sui generis, constatare susţinută şi de normele europene aplicabile în cazul muncii temporare transnaţionale.