Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista Română de Dreptul Muncii nr. 10/2014: Particularităţi ale contractului de muncă temporară | Alexandru Ţiclea


9 februarie 2015 | Andreea BREBU
Secţiuni: Dreptul muncii, Fiscalitate, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Prof. univ. dr. Alexandru Ţiclea a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 10/2014 articolul intitulat „Particularităţi ale contractului de muncă temporară”.

Autorul prezintă modul de abordare, din perspectiva Organizaţiei Internaţionale a Muncii, a legislaţiei europene, precum şi a normelor naţionale ale contractului de muncă temporară ca specie a contractului individual de muncă, menită să adapteze raporturile de muncă în conformitate cu interesele angajaţilor şi angajatorilor.

În contextul egalităţii de şanse şi potrivit înlăturării oricăror tendinţe de discriminare, legislaţia privind situaţia lucrătorilor temporari este menită să reglementeze respectarea drepturilor acestora. Lucrătorii temporari se bucură de aceleaşi drepturi ca şi lucrătorii ce îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă şi în unele cazuri, precum detaşarea, beneficiază şi de alte drepturi: decontarea cheltuielilor de transport şi cazare, plata unor indemnizaţii menite să compenseze cheltuielile suplimentare de hrană sau întreţinere determinate de schimbarea temporară a locului de muncă.

O serie de critici sunt aduse reprezentanţilor unor organe de control fiscal faţă de dreptul lucrătorilor temporari de a primi pe lângă salariul cuvenit şi indemnizaţii de detaşare, precum şi de a beneficia de decontarea cheltuielilor de transport şi cazare. Susţinerile organelor de control fiscal se regăsesc în cadrul unor teorii privind intermedierea, stabilirea locului muncii şi impozitarea sumelor ce reprezintă indemnizaţii de detaşare, cheltuieli de transport şi cazare, teorii combătute de către autor prin demonstrarea inexistenţei vreunui suport legal pentru acestea.

În concluzie, este evidenţiată necesitatea unei intervenţii a legiuitorului în domeniul muncii temporare pentru înlăturarea oricăror interpretări contrare literei şi spiritului legii, ca urmare a asemănării contractului de muncă temporară cu instituţia detaşării reglementată în art. 45 Codul muncii. Mai mult, autorul precizează că, în realitate, contractul de muncă temporară reprezintă o detaşare specială sui generis, constatare susţinută şi de normele europene aplicabile în cazul muncii temporare transnaţionale.

Andreea BREBU

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro