« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
6 comentarii

Pentru avocatii care pleca in vacanta si nu numai
30.06.2008 | JURIDICE.ro, Gheorghe Piperea

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

UNBR a adoptat unele hotariri importante la congresul de anul acesta. Unele dintre ele intereseaza direct avocatii din Baroul Bucuresti. Spre exemplu, se introduce sistemul datei de referinta in stabilirea cvorumului de sedinta, inclusiv – sau mai ales – pentru adunarea electiva. Vor avea dreptul sa participe la adunarea electiva numai acei avocati, membri ai Baroului Bucuresti, care sunt in situatie regulata (au achitate taxele la zi, sunt asigurati pentru raspundere profesionala, sunt “nepatati” din punct de vedere disciplinar etc)., adica numai acele persoane care au deplinatatea drepturilor conferite de calitatea de avocat.

Exact ca la societatile comerciale pe actiuni. Actionarii care au aceasta calitate la data de referinta (o data anterioara datei sedintei aga, de obicei cu 30 de zile) si actionarii care sunt la zi cu varsamintele corespunzatoare subscrierilor de actiuni au dreptul de a participa la aga si de a vota. Daca, din varii motive, o persoana a devenit actionar dupa data de referinta, aceasta nu va avea dreptul de a participa la adunare. La fel si cu avocatii: daca cel in cauza isi regularizeaza situatia pina la data de referinta, participa la adunarea electiva, daca nu, nu. Pentru buna regula, reamintesc ca am asimilat corpul nostru profesional cu o corporatie atunci cind am sugerat aplicarea principiilor guvernarii corporatiste la Baroul Bucuresti. Unii avocati mai in urma cu evolutiile pietei serviciilor profesionale (inclusiv un important candidat la decanat, membru in conducerea UNBR) s-au oripilat la auzul acestei asimilari.

Dar nu acest lucru este important, ci faptul ca noua regula poate asigura, in sfirsit, cvorumul necesar adunarii elective (care se va organiza in octombrie 2008; iata o stire pentru ne-linistea dvs). Pacat ca regula datei de referinta nu se va aplica si adunarii ordinare. In orice caz, sa vedeti ce surprize ne asteapta atunci cind vom sti cam citi dintre noi sunt in situatie regulata. Nu vreau sa fiu prapastios, dar sunt convins ca cel putin 2000 de avocati sunt in situatie neregulata si, deci, nu vor putea participa la alegeri, nici ca alegatori, nici ca potentiali alesi. Dar dupa ce vor fi facute aceste verificari (consiliul va avea mult de lucru pe timpul verii, ce bine!), vom sti, in sfirsit, cam citi suntem. Va rog sa va reamintiti ce va spuneam acum citeva luni – ca nu se stie exact citi suntem. In orice caz, cu 45-60 de zile inainte de data preconizata a adunarii elective, se va sti cu precizie cine are si cine nu are dreptul de a participa la alegeri. De-abia astept sa vad cine si ce va contesta. Poate cei 4 contestatori care au reusit sa faca sa se anuleze (de catre acelasi UNBR care introduce acum regula datei de referinta) convocarea pentru alegerile din 29 martie? Poate cei ce se vor trezi din adormire si vor observa, in sfirsit, ca sunt in neregula dpdv profesional? [sunt nevoit sa va introduc intr-o paranteza, neavind alta solutie stilistica : la consiliu ne chinuim, efectiv, sa suspendam cam 300 de “colegi” pentru neplata taxelor; pina in prezent, dintr-o falsa solidaritate de breasla, cu care eu, aprig aparator al moralei profesionale, nu am fost si nu sunt de acord, decizia s-a tot aminat; acum, insa, aminarile nu-si mai au sensul : asa ceva nu mai este posibil, “colegii” in cauza trebuie suspendati; va mai tin un pic in paranteza : in proportie de 90 % din cazuri, atunci cind un avocat este chemat in fata consiliului pentru a da explicatii in diverse proceduri disciplinare, cel in cauza nu vine; curind acesti “colegi” vor fi sanctionati disciplinar, in lipsa, tocmai pentru refuzul de a se prezenta la consiliu; nici acestia nu vor avea drept de a participa la alegeri].

Alta noutate – perioada de 6 luni de la publicare in care trebuia postat pe site regulamentul alegerilor si in care nu se putea organiza nici o adunare electiva a fost redusa la o treime (2 luni). Regulamentul alegerilor de anul acesta este gata, probabil ca a fost publicat deja. Acest regulament explica destul de bine sistemul datei de referinta, procedura verificarilor in vederea stabilirii avocatilor cu drept de participare, procedura emiterii si verificarii buletinelor de vot si ale certificatelor de reprezentanti – electori etc. De aceea, vom avea alegeri in octombrie.

In alta ordine de idei, UNBR a facut si unele propuneri de modificare a Legii 51/1995. Unele dintre ele sunt interesante – spre exemplu, se propune echivalarea masterului la facultatile de drept agreate de UNBR (pentru idee, a se vedea “Programul de guvernare” elaborat de moi, soussigne) cu invatamintul profesional pentru stagiari/invatamint profesional continuu, se introduce o obligatie de pregatire profesionala continua, sub sanctiunea disciplinara a suspendarii (cam prea mult), se introduce societatea profesionala cu raspundere limitata, care are personalitate juridica, dar tine contabilitate in partida simpla si plateste aceleasi impozite ca si societatea profesionala fara personalitate juridica, intrucit i se aplica principiul transparentei fiscale (modelul este preluat din OUG nr. 86/2006 privind profesia de practician in insolventa). Una dintre aceste propuneri este cam enervanta si – fara sa vreau sa deranjez pe cineva – cam prosteasca : va putea fi decan numai avocatul care are cel putin 12 ani vechime in profesie. Daca s-a intentionat eliminarea din cursa a avocatilor cu mai putin de 12 ani “vechime”, atunci am o veste proasta pentru initiatori: subsemnatul are 12 ani de vechime incepind cu 1 iunie 2008. La fel si alti doi candidati cu sanse, dar care sunt tot de peste 12 ani in profesie. Deci, “sfortare” inutila.

Pe de alta parte, ideea este prosteasca, pentru ca “vechimea” in profesie nu inseamna automat si calitate profesionala si calitati de manager. In plus, daca unui avocat i se vonfera dreptul de a pune concluzii la ICCJ dupa 6 ani si mai i se da si dreptul la a indruma stagiari, inseamna ca acel avocat este destul de matur pentru a-si organiza propriul business si destul de matur pentru a gestiona si “business”-ul corpului profesional. Cam saracuti in idei acesti initiatori, nu?

In fine, cred ca v-ati dat seama ca vorbesc, din nou despre candidatura mea la decanat. Ma simt liber sa o fac, totusi, pentru ca am mai scris si altele aici si, in plus, ce credeti ca voi face daca nu cistig? Mai voi retrage din consiliu, in mod glorios, si voi ramine deoparte, sa chibitez cu voi, sa critic, sa injur si sa fiu fioros si furios cu cel ce se va fi ales in octombrie. Nu-i asa ca este comod si eficient?

Despre Gheorghe Piperea >>

Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Au fost scrise până acum 6 de comentarii cu privire la articolul “Pentru avocatii care pleca in vacanta si nu numai”

 1. radu spune:

  Ok domnule Piperea. Sunteti un autor pe care, personal, il pretuiesc mult. Dar, asa ca opinie, ce parere aveti despre propunerea de abrogare a art.16 al.2 din L51, respectiv accesul in profesie pentru cei cu mai mult de 10 ani vechime in profesie ?

 2. nuta stefan spune:

  Ceea ce nu s-a adoptat la acest congres este dorinta noastra fireasca de a sti ce venituri are unul care vrea sa ajunga in functie din profesie. Adica un avocat de 55 de ani miliardar din profesie sa fie trimis la reciclare de un profesoras care castiga doar din fotbal ?

 3. Razvan spune:

  Orice initiativa menita sa faca ordine in profesie este binevenita. Poate si necesitatea suspendarii din profesie a membrilor Consiliului si a Decanului pe perioada exercitarii mandatului ar fi o masura ce ar trebui luata, in aceeasi ordine de idei, cat mai rapid. Consider ca nu poate fi etic sa obtii clientela datorita functiei, dupa cum este ne-etic sa muncesti pentru sine in timpul pentru care esti platit din banii "contribuabililor". O astfel de prevedere ar fi benefica si numai pentru ca ar permite managerilor profesiei sa se concentreze exclusiv asupra problemelor Baroului, nemaiputand fi acceptata scuza lipsei de timp pentru rezultatele slabe ale gestiunii institutiei.

 4. Dragos spune:

  Domnule prof. Piperea,
  Ati avut la un moment dat o initiativa foarte buna legata de reformarea CAA! Ce s-a mai intamplat in aceasta privinta? De fiecare data cand ma gandesc la cine administreaza sumele fabuloase luate de la avocati lunar (i.e. avocati pensionari fara pregatire in administrare financiara a unui fond de pensii) ma apuca groaza! De ce nu se face macar ceva asemanator cu sistemul public, in care avocatii sa aiba posibilitatea sa redirectioneze o parte din banii aruncati in gaura neagra numita CAA catre fonduri private?!

 5. sceptic spune:

  @Dragos nimeni nu te opreste sa cotizezi la pilonul III. In alta ordine de idei de unde stii ca avocatii aceia nu au pregatire in finante ?
  @Nuta Stefan vrei sa fii mai explicit ?
  @Gh. Piperea, maestre, dar nu va stiam atat de temperamental. Anumite idei sunt bune, altele hazardate, iar eterna comparatie si trimitere catre corporate governance a devenit de o banalitate stereotipa iar pe de alta parte a inceput sa si divulge din faptul ca in realitate sunteti mai degraba un simplu pasionat al ideii, un amator caruia ii place cum suna denumirea, decat un connoiseur … In rest, va urez totusi succes, pt. ca oricum veti face mult mai multe decat s-a facut pana in prezent.

 6. nuta stefan spune:

  Am scris pe mail si eu la Institul asta cu perfectionarea (INPPA ) si nu mi-a raspuns nimeni. Vroiam sa intreb cand se mai organizeaza cursuri de perfectionare. In rest,profesorii nostrii unul se ocupa cu lichidarea, altul cu fotbalul, dar dau sfaturi la copii…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD