Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acțiunea directă a lucrătorilor, prevăzută de art. 1488 C. civ. din 1864, conferă calitate procesuală activă doar lucrătorilor persoane fizice, subantreprenorul persoană juridică neputând fi asimilat acestei noțiuni


09.02.2015 | Lucian Bernd SĂULEANU
Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că acțiunea directă a lucrătorilor, reglementată prin art. 1488 Cod civil din 1864, conferă, prin excepție de la principiul relativității efectelor contractului, posibilitatea ca numai lucrătorii să se îndrepte direct împotriva beneficiarului lucrării și doar pentru plata lor, adică pentru drepturile corelative muncii prestate, și numai în măsura în care acesta este dator antreprenorului.

Potrivit art. 1488 Cod civil din 1864: ”zidarii, lemnarii și ceilalți lucrători întrebuințați la clădirea unui edificiu sau la facerea unei alte lucrări date în apalt, pot reclama plata lor de la comitent, pe atât pe cât acesta ar datora întreprinzătorului în momentul reclamației”.

Persoana juridică, subantreprenor, nu poate fi asimilată noțiunii de lucrător la care se referă art. 1488 Cod civil din 1864, deoarece această persoană juridică nu desfășoară activitatea de construcție propriu-zisă, ci ea reprezintă entitatea în cadrul căreia activitatea se realizează prin lucrători angajați sau alte persoane cooptate în scopul aducerii la îndeplinire a activității contractate, iar plata la care se referă textul de lege aparține doar lucrătorilor (”plata lor”) pentru munca personală prestată și nu societății subantreprenoare; subantreprenorul are la îndemână acțiunea în răspundere contractuală împotriva antreprenorului pentru plata drepturilor corelative obligațiilor asumate prin contractul de subantrepriză. (Decizia nr. 3741 din 25 noiembrie 2014 pronunțată de Secția a II-civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect acțiunea directă a lucrătorilor)

Lucian Bernd SĂULEANU
Avocat, Baroul Dolj

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro