BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
Print Friendly, PDF & Email

Revista Română de Jurisprudență nr. 3/2014: Considerații privind procedura citării prin publicitate | Radu-Mihai Necula

10.02.2015 | Ioana-Bianca TOFAN
Abonare newsletter

Judecător Radu-Mihai Necula a publicat, în Revista Română de Jurisprudență nr. 3/2014, articolul intitulat „Considerații privind procedura citării prin publicitate”.

Citarea prin publicitate este expres reglementată de dispozițiile Codului de Procedură Civilă și prevede situația în care reclamantul învederează instanței, motivat, că a făcut tot ce i-a stat în putință, dar nu a reușit să afle domiciliului pârâtului sau un alt loc unde acesta ar putea fi citat potrivit legii, astfel încât instanța va putea încuviința citarea acestuia prin publicitate.

Citarea prin publicitate presupune, ca prima premisă, imposibilitatea îndeplinirii procedurii de citare cu pârâtul, ca urmare a faptului că acesta nu își are domiciliul sau sediul la adresa indicată de reclamant și nici la cea existentă în evidențele autorității în drept. Iar a doua premisă este reprezentată de dovada tuturor demersurilor efectuate de partea ce a promovat cererea pentru aflarea actualei adrese a pârâtului nelegat citat, nefiind suficientă simplă afirmație vizând necunoașterea domiciliului sau sediului acestuia.

O astfel de procedură este aplicabilă exclusiv în situația pârâtului, nu și în situația reclamantului, iar scopul acesteia, deși se referă exclusiv la citație ca act de procedură, este aplicabilă și în ceea ce privește comunicarea altor acte de procedură.

Deși, în aparență, reglementarea procedurii citării prin publicitate este destul de clară și concisă, în practica judecătorească pot apărea numeroase situații relativ dificile în ceea ce privește aplicarea dispozițiilor legale incidentale.

Astfel, ca o consecință a faptului că procedura este aplicabilă exclusiv pârâtului, în ipoteza în care dovada de comunicare a lipsurilor cererii de chemare în judecată emisă de reclamant este restituită cu mențiunea „destinatar necunoscut”, în etapa regularizării cererii de chemare în judecată, cererea astfel formulată ar trebui anulată pentru neindicarea corectă de către acesta a domiciliului sau sediului său.

Modalitatea concretă de realizare a citării prin publicitate constă în faptul că aceasta se va efectua prin afișarea citației la ușa instanței, pe portalul instanței de judecată competente și la ultimul domiciliu cunoscut al celui citat, iar, în cazurile în care instanța apreciază necesar, aceasta va dispune și publicarea citației în Monitorul Oficial al României sau într-un ziar central de largă răspândire.

Un alt aspect ce privește această procedură prevede faptul că la termenul fixat pentru încuviințarea citării prin publicitate se va numi și curatorul special. Ulterior numirii curatorului special, instanța va trebui să îi comunice acestuia cererea de chemare în judecată și înscrisurile anexate acesteia, cu mențiunea de a formula întâmpinare.

Ioana-Bianca TOFAN

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week