Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista Română de Jurisprudență nr. 3/2014: Considerații privind procedura citării prin publicitate | Radu-Mihai Necula
10.02.2015 | Ioana-Bianca TOFAN

Secţiuni: Procedură civilă, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Judecător Radu-Mihai Necula a publicat, în Revista Română de Jurisprudență nr. 3/2014, articolul intitulat „Considerații privind procedura citării prin publicitate”.

Citarea prin publicitate este expres reglementată de dispozițiile Codului de Procedură Civilă și prevede situația în care reclamantul învederează instanței, motivat, că a făcut tot ce i-a stat în putință, dar nu a reușit să afle domiciliului pârâtului sau un alt loc unde acesta ar putea fi citat potrivit legii, astfel încât instanța va putea încuviința citarea acestuia prin publicitate.

Citarea prin publicitate presupune, ca prima premisă, imposibilitatea îndeplinirii procedurii de citare cu pârâtul, ca urmare a faptului că acesta nu își are domiciliul sau sediul la adresa indicată de reclamant și nici la cea existentă în evidențele autorității în drept. Iar a doua premisă este reprezentată de dovada tuturor demersurilor efectuate de partea ce a promovat cererea pentru aflarea actualei adrese a pârâtului nelegat citat, nefiind suficientă simplă afirmație vizând necunoașterea domiciliului sau sediului acestuia.

O astfel de procedură este aplicabilă exclusiv în situația pârâtului, nu și în situația reclamantului, iar scopul acesteia, deși se referă exclusiv la citație ca act de procedură, este aplicabilă și în ceea ce privește comunicarea altor acte de procedură.

Deși, în aparență, reglementarea procedurii citării prin publicitate este destul de clară și concisă, în practica judecătorească pot apărea numeroase situații relativ dificile în ceea ce privește aplicarea dispozițiilor legale incidentale.

Astfel, ca o consecință a faptului că procedura este aplicabilă exclusiv pârâtului, în ipoteza în care dovada de comunicare a lipsurilor cererii de chemare în judecată emisă de reclamant este restituită cu mențiunea „destinatar necunoscut”, în etapa regularizării cererii de chemare în judecată, cererea astfel formulată ar trebui anulată pentru neindicarea corectă de către acesta a domiciliului sau sediului său.

Modalitatea concretă de realizare a citării prin publicitate constă în faptul că aceasta se va efectua prin afișarea citației la ușa instanței, pe portalul instanței de judecată competente și la ultimul domiciliu cunoscut al celui citat, iar, în cazurile în care instanța apreciază necesar, aceasta va dispune și publicarea citației în Monitorul Oficial al României sau într-un ziar central de largă răspândire.

Un alt aspect ce privește această procedură prevede faptul că la termenul fixat pentru încuviințarea citării prin publicitate se va numi și curatorul special. Ulterior numirii curatorului special, instanța va trebui să îi comunice acestuia cererea de chemare în judecată și înscrisurile anexate acesteia, cu mențiunea de a formula întâmpinare.

Ioana-Bianca TOFAN

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti