Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR

Statistică privind dosarele ICSID în anul 2014


10 februarie 2015 | Mihaela APOSTOL
Secţiuni: Arbitraj
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Centrul Internaţional pentru Soluţionarea Diferendelor referitoare la Investiţii (ICSID) a fost înfiinţat în scopul oferirii unor garanţii de independenţă şi imparţialitate în soluţionarea disputelor dintre un investitor străin şi statul gazdă, prin folosirea arbitrajului ori a concilierii.

Destul de reticenţi la început, puţini au apelat la serviciile Centrului, în primii ani de activitate (1972-1996) înregistrându-se maxim 4 dosare pe an, însă, în anul 2012, numărul acestora a ajuns la 50.

La sfârşitul lunii ianuarie, ICSID a pus la dispoziţia publicului o statistică aferentă anului 2014. La o analiză a acesteia, se pot trage câteva concluzii cu privire la statele care oferă un mediu sigur pentru investiţii sau care sectoare de activitate ridică cele mai multe probleme.

Numărul total de cazuri înregistrate în 2014 a fost de 38. Dintre acestea, 35 au fost solicitări de arbitraj în conformitate cu dispoziţiile Convenţiei de la Washington, care reglementează activitatea Centrului şi alte 3 au fost solicitări privind mecanismul suplimentar pentru soluţionarea diferendelor care nu intră în câmpul de aplicare al Convenţiei.
De asemenea, în perioada 30 iunie – 31 decembrie 2014, Secretariatul Centrului a oferit suport în gestionarea altor 6 cauze, care nu erau guvernate de Convenţia de la Washington, ci în baza altor regulile alese de părţi, precum UNCITRAL, oferind totodată asistenţă pentru organizarea şedinţelor de audieri pentru alte centre de soluţionare a diferendelor, şi anume: Camera Internaţională de Comerţ (ICC), Curtea de Arbitraj Internaţional de la Londra (LCIA) sau Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga (PCA).

Dintre toate cazurile înregistrate, în peste 61% dintre acestea, competenţa Centrului era stabilită în baza unor Tratate Bilaterale de Investiţii (BIT), urmate de contractele încheiate între investitor şi statul gazdă.

În ceea ce priveşte repartizarea geografică în funcţie de statul implicat, cele mai multe dintre cauze (26%) implică ţări din America de Sud, urmate apoi de cele din Estul Europei 25%, iar la polul opus se află ţările din America de Nord (4%) şi Vestul Europei (4%).

Sectoarele de activitate în care au fost înregistrate cele mai multe diferende sunt următoarele: Industria Petrolului, Gazului şi Minerit – 26%, Energie – 14% şi Transport – 10%.

Referitor la soluţiile pronunţate de ICSID, în 46% din cazuri, cererile au fost admise, 26% au fost respinse ca neîntemeiate, iar în 25% din cazuri Tribunalul s-a declarat necompetent.

Conform datelor din raport, rezultă că preponderent sunt desemnaţi arbitrii/conciliatori din Vestul Europei (44%) ori din America de Nord. Cei mai mulţi provenind din Statele Unite, Franţa şi Marea Britaniei. Însă, se observă că există o reticenţă faţă de cei din Estul Europei (2%), America Centrală şi Caraibe (2%) ori din Africa Sud-Sahariană (2%).
De menţionat că, de la înfiinţare, din 1972, şi până în decembrie 2014, ICSID a administrat 497 de cauze, România fiind implicată în 11, dintre care 5 sunt încă pe rol.

Mihaela APOSTOL

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro