Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Revista Română de Jurisprudență nr. 3/2013: Ancheta psihosocială a autorităţii tutelare – personaj special în distribuţia cauzelor aflate pe rolul instanţei de tutelă. Act administrativ sau simplu mijloc de probă? | Bogdan Dumitru Moloman, Lazăr-Ciprian Ureche
11.02.2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

Secţiuni: Dreptul familiei, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Inspector Bodgan Dumitru Moloman și avocat Lazăr-Ciprian Ureche au publicat în Revista Română de Jurisprudență nr. 3/2013 articolul intitulat: “Ancheta psihosocială a autorităţii tutelare – personaj special în distribuţia cauzelor aflate pe rolul instanţei de tutelă. Act administrativ sau simplu mijloc de probă?”.

Autorii analizează natura juridică a anchetei psihosociale a autorității tutelare, urmărind să stabilească dacă ancheta psihosocială joacă rol de mijloc de probă sau prezintă trăsăturile unui veritabil act administrativ.

În debutul articolului, subliniind importanța anchetei sociale în cauzele ce au ca obiect exercitarea autorității părintești asupra minorilor, cât și în cele ce urmăresc stabilirea locuinței copilului la domiciliul unuia dintre părinți, autorii urmăresc definirea conceptului de “anchetă socială”. Astfel, potrivit acestora, ancheta socială reprezintă cercetarea realizată de către delegatul autorității tutelare, ca urmare a solicitării primite din partea instanței de tutelă, în ceea ce privește condițiile în care este crescut un copil și modul în care părinții își îndeplinesc obligațiile față de minorul pe care îl au în grijă.

Autorii dedică o parte a lucrării definirii actului administrativ, prin apelul la vasta doctrină existentă în domeniul dreptului administrativ. În acest sens, aceștia pun accentul pe trăsăturile principale ale actului administrativ, și anume caracterul unilateral, obligatoriu, executoriu, emis în regim de putere publică și supus controlului de legalitate în fața instanței de contencios administrativ, afirmând că ancheta psihosocială nu întrunește aceste trăsături, fiind doar un înscris ce conține elementele de fapt constatate de funcționarii din cadrul autorității tutelare.

În viziunea autorilor, ancheta psihosocială reprezintă un veritabil mijloc de probă și consideră că trebuie să i se aplice acesteia regimul juridic al probelor, în susținerea afirmației lor autorii aducând drept argument similitudinea dintre ancheta socială și orice altă cerere sau excepție, în ceea ce privește necesitatea de a fi puse în discuția părților.

În concluzie, autorii resping caracterul de act administrativ al anchetei psihosociale, susținând că aceasta nu ar putea în niciun caz să fie cenzurată de instanța de contencios administrativ.

Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti