BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Asigurări
CărţiProfesionişti
Millenium Insurance Broker
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Regresul asigurătorului CASCO faţă de asigurătorul RCA
11.02.2015 | Corina CIOROABĂ

 
SMARTBILL

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul în care asigurătorul CASCO formulează acţiune în regres împotriva asigurătorului RCA, care nu a efectuat plata către asigurătorul CASCO în condiţiile reglementate de Norma 2008, instanţele nu pot proceda la administrarea de probe în dovedirea temeiniciei despăgubirilor solicitate în baza art. 22 din Legea nr. 136/1995, obligaţia acestora fiind limitată în a verifica numai respectarea procedurii prevăzute de art. 64 din Norma de aplicare a legii, aprobată prin Ordinul CSA nr. 20/2008, de către asigurătorul CASCO, luând act că stabilirea despăgubirilor s-a realizat prin procedura administrativă reglementată de art. 43 din lege şi din norma de aplicare. Înalta Curte a subliniat că obligaţia de plată a asigurătorului RCA în regres este o obligaţie legală, el efectuând plata în temeiul legii, la termenele şi după procedura stabilită de lege, cuantumul şi modalitatea de plată a despăgubirilor fiind stabilite şi constatate de asigurătorul CASCO, în conformitate cu prevederile Legii nr. 136/1995 şi a dispoziţiilor din norma de aplicare a acesteia, neexistând posibilitatea reconsiderării acestora printr-o hotărâre judecătorească. (Decizia nr. 2000 din 3 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri)

Corina CIOROABĂ


Aflaţi mai mult despre , , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.