Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

DNA. Folosire de documente false, înșelăciune, schimbare destinație fonduri europene, luare de mită, uz de fals, fals în înscrisuri. Reţinere
10.02.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, înșelăciune, schimbare destinație fonduri europene, luare de mită, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Reţinere.

În completarea comunicatului nr. 250/VIII/3 din 9 februarie 2015, Biroul de Informare și Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, cu începere din data de 9, respectiv 10 februarie 2015, a inculpaților:
D. G. I., vicepreședintă a Asociației „Tineri Pentru Viitor”, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii în concurs a:
– trei infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, din care două în formă continuată (câte patru acte materiale fiecare),
– două infracțiuni de înșelăciune, din care una în formă continuată (patru acte materiale),
– două infracțiuni de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei,
– nouă infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
G. D., angajat al unei instituții bancare, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii în concurs a infracţiunilor de:
complicitate la înșelăciune,
luare de mită,
instigare la uz de fals,
instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În ordonanţele de reținere se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2010, în cadrul derulării proiectului „Increasing Employability Through Vocational Training And Project Management Practice”, al cărui beneficiar era Asociația „Tineri Pentru Viitor”, inculpata D. G. I. a prezentat Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), atât la momentul încheierii contractului, cu ocazia depunerii rapoartelor intermediare în vederea obţinerii celor patru tranşe intermediare, cât şi la depunerea raportului final, pentru obţinerea ultimei tranşe de plată, documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, obținând pe nedrept fonduri europene în valoare de 95.000 de euro.
De asemenea, inculpata D. G. I. a schimbat, fără drept, destinaţia unei părţi din sumele de bani primite cu titlu de avans (partu tranşe a câte 15.712 euro fiecare) pentru cheltuieli de transport şi subzistenţă ale participanţilor la proiect, efectuând cumpărături de la diferiţi comercianţi din municipiul Bucureşti.
Conform contractului respectiv, ANPCDEFP s-a angajat să asigurare finanțarea costurilor proiectului până la suma totală de 85.760 euro, compusă din grant acordat pentru cheltuieli privind activități de organizare și monitorizare a implementării proiectului, cheltuieli privind pregătirea pedagogică, culturală și lingvistică a participanților, cheltuieli de subzistență și cheltuieli legate de transport, având drept scop deplasarea în Spania şi Italia a unui număr de 32 de persoane (4 serii de câte 4 persoane pentru fiecare dintre cele două țări anterior menționate) în vederea participării la un training în domeniul managementului de proiect.
În perioada 2010-2011, în contextul derulării a patru programe operaționale sectoriale finanțate de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), inculpata D. G. I., prin intermediul unor societăți comerciale de tip „fantomă”, a accesat fonduri europene nerambursabile în valoare de aproximativ 21.000.000 lei (cca. 5.000.000 euro).
De menționat este faptul că, în aceste cazuri, certificatele fiscale depuse la dosarele de finanțare ale celor patru proiecte erau false, în ele consemnându-se lipsa datoriilor la bugetul de stat, condiție esențială pentru întrunirea cerințelor de eligibilitate pentru finanțare.
În ceea ce priveşte cheltuirea nejustificată a fondurilor din pre-finanţare, probatoriile administrate relevă faptul că, inculpata D. G. I., în calitate de manager de proiect, a decontat, în baza unor documente falsificate, contractele de prestări servicii ale experţilor pe termen scurt implicați în proiect.
Un alt aspect ce poate fi reţinut în sarcina acesteia derivă din faptul că, după obţinerea pre-finanţărilor, aceasta a propus spre decontare servicii prestate de către operatori privaţi (câştigători ai procedurilor de achiziţii organizate în cadrul celor patru proiecte), în contextul în care există indicii temeinice că activităţile respective nu au fost efectuate ori au fost realizate o singură dată şi au fost „achitate” și solicitate spre decontare de patru ori, în fiecare dintre proiecte.
De asemenea, au fost facturate separat servicii de dotare cu aparatură şi accesorii de prezentare a unor săli de conferinţe, deşi acestea dispuneau deja de asemenea facilităţi.
Mai mult decât atât, emiterea facturilor pentru serviciile prestate şi plata acestora au fost realizate înainte de începerea activităţii şi recepţia serviciilor. 
De asemenea, în aceeași perioadă, în scopul obținerii unui împrumut bancar, în numele a două dintre firmele pe care le controla, inculpata D. G. I. a fost susținută și îndrumată de inculpatul G. D. , angajat al unei bănci, care a imaginat un pretins plan de afaceri ce viza extinderea, la nivel național, a activității comerciale a celor două societăți.
Acesta din urmă a învățat-o pe inculpată, în mod concret, să falsifice acte pentru ca împrumutul să-i fie acordat, iar ulterior să justifice cheltuirea finanțării obținute, prin falsificarea unor facturi care să probeze efectuarea unor plăți care nu s-au făcut în realitate.
Activitățile inculpatului aveau ca motivație promisiunea făcută de inculpată că, după intrarea în posesia banilor, îi vor remite acestuia 2% din suma încasată. 
După aprobarea creditului, inculpatul a primit de la inculpata D. G. I. suma de 3.000 euro din totalul de cca. 80.000 euro (358.000 lei) primiți ca și credit de aceasta din urmă.
Imediat după primirea creditului, inculpata D. G. I. a scos din contul firmei sume mari de bani în numerar. 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin tehnic și informativ din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpaților D. G. I. și G. D. li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 10 februarie 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.