Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

PICCJ. Omor, omor calificat, lipsire de libertate în mod ilegal. Trimitere în judecată
10.02.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

JURIDICE - In Law We Trust

PICCJ. Omor, omor calificat, lipsire de libertate în mod ilegal. Trimitere în judecată.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:
M. M., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat (victima G. D.) şi lipsire de libertate în mod ilegal (victima H. T.),
M. V. zis „T.”, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat (victima G. D.) şi lipsire de libertate în mod ilegal (victima H. T.),
M. V. zisă „N.”, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor (victimă G. D.),
G. T. zisă „C.”, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor (victimă G. D.).

Din probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a rezultat următoarea situaţie de fapt:
În luna martie a anului 2008, cei patru inculpaţi, fraţi, aflaţi în casa părinţilor lor din satul Heliade Rădulescu, judeţul Buzău, au aplicat în mod succesiv şi repetat lovituri cu pumnii şi picioarele victimei G. D. Acţiunile de violență împletite şi coordonate ale celor patru inculpaţi, desfăşurate pe fondul consumului de alcool, au continuat şi în timp ce victima era căzută la podea, astfel încât, gravele leziuni traumatice produse au determinat decesul.
Pentru a ascunde fapta şi împrejurările în care aceasta a fost comisă, inculpaţii au luat decizia de a îngropa cadavrul victimei.
Astfel, aceştia, au înfăşurat cadavrul cu o pătură şi cu o folie după care l-au transportat cu căruţă în extravilanul satului Heliade Rădulescu, pe un câmp aflat în apropierea unei păduri, punându-l în adâncimea unei brazde de tractor peste care au aruncat pământ.
În ziua următoare, gândindu-se că victima putea fi lesne descoperită, atât din pricina faptului că în zona respectivă se efectuau lucrări agricole de primăvară cu utilaje, cât şi datorită adâncimii brazdei în care a fost îngropat cadavrul, inculpaţii M. V., M. V. şi G. T. s-au deplasat cu căruţa la locul unde a fost îngropat cadavrul, au procedat la dezgroparea acestuia, după care s-au îndreptat către extravilanul satului Heliade Rădulescu, în zona cunoscută drept „Valea Colacului”. Aici au săpat o groapă în care au pus cadavrul, apoi au l-au acoperit cu pământ ce a fost tasat cu picioarele.
După ce au revenit în sat, unde rămăsese inculpatul M. M., aceştia au avut o nouă discuţie în timpul căreia s-a ajuns la concluzia că locul în care a fost îngropată victima a doua oară ar putea da de bănuit datorită lipsei vegetaţiei de la suprafaţa gropii respective. În acest context, inculpaţii au găsit o altă soluţie, respectiv aceea de a acoperi locul unde fusese îngropată victima cu moloz, pe care l-au încărcat de la groapa de deşeuri a satului.
Fapta celor patru inculpaţi a fost descoperită până în anul 2014, când inculpatul M. M. a sesizat organele de poliţie.
În urma cercetării la faţa locului efectuată de către organele de poliţie, conform celor declarate de către inculpat, au fost descoperite mai multe fragmente osoase, precum şi bucăţi de material textil.
Analizarea fragmentelor osoase de către Institutul Naţional de Medicină Legală a relevat faptul că materialul scheletic prezenta leziuni traumatice peri-mortem, precum fracturi ale mandibulei şi ale mai multor coaste. Leziunile sus menţionate denotă prezenţa a cel puţin două traumatisme, unul cranio-cerebral şi cel de-al doilea toraco-abdominal.
În raport de morfologia şi mecanismul de producere al leziunilor, a rezultat că victima a fost expusă unor acţiuni violente succesive şi repetate.
Identitatea victimei a fost stabilită prin raport de expertiză genetică judiciară.
În ceea ce privește fapta de lipsire de libertate în mod ilegal reținută în sarcina inculpaților M. M. și M. V., probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că, în anul 2007 (anterior, așadar, infracțiunii de omor), la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, aceștia, aflați tot în casa părinților lor, l-au legat cu lanțuri și sârme pe martorul H. T., iar în timp ce acesta se afla în imposibilitate de a reacționa, au urinat pe el, momente surprinse într-o serie de fotografii care au fost răspândite ulterior la cunoscuți, una dintre acestea ajungând și în posesia organelor judiciare. Lipsirea de libertate a victimei a continuat până la venirea ajutorului șefului de post al comunei care a procedat la eliberarea acestuia.

Cauza, constituită iniţial la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, a fost preluată la data de 26 august 2014 în vederea efectuării urmării penale de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Buzău.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.