Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Luare de mită, abuz în serviciu, dare de mită. Trimitere în judecată
11.02.2015 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Luare de mită, abuz în serviciu, dare de mită. Trimitere în judecată. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată:
în stare de arest preventiv a inculpatului:
B. I., șef al Biroului resurse umane și relații cu publicul din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară București, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
luare de mită;
abuz în serviciu.
și în stare de libertate a inculpaților:
C. D. C., administrator al unei societăţii comerciale, la data săvârșirii faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
dare de mită;
instigare la abuz în serviciu.
T. S. E., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la dare de mită;
complicitate la instigare la abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 1-4 septembrie 2014, inculpatul B. I., cu prilejul organizării şi desfăşurării unui concurs pentru ocuparea unor posturi vacante de execuţie în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bucureşti, în calitate de membru al comisei de concurs, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, ca urmare a activităţii de determinare exercitate asupra sa de către inculpatul C. D. C., activitate de determinare în care acesta din urmă a fost ajutat de către inculpata T. S. E., a îndeplinit în mod defectuos actele care intrau în atribuţiile sale de serviciu.
Concret, inculpatul B. I. a pus la dispoziţia acesteia din urmă răspunsurile corecte la proba scrisă a acestui concurs şi i-a acordat, în mod discreționar şi vădit părtinitor, aceleiaşi inculpate, la proba orală a concursului, o notă suficient de mare pentru ca aceasta să promoveze concursul.
Prin aceasta, inculpatul a cauzat o vătămare atât intereselor legitime ale persoanei contracandidate la ocuparea respectivului post, cât şi o vătămare a intereselor legitime ale persoanei juridice organizatoare a concursului (Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bucureşti), şi obţinând astfel pentru inculpata T. S. E. un folos necuvenit constând în promovarea de către aceasta, în condiţii de vădită incorectitudine, a concursului la care a participat şi, subsecvent, în numirea acesteia în funcţia publică care a făcut obiectul concursului, aceea de asistent registrator principal gradul I în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bucureşti.
După numirea inculpatei T. S. E. în funcţia respectivă, drept contraprestaţie pentru îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor sale de serviciu (în modalitatea expusă mai sus), începând cu data de 11 septembrie 2014, inculpatul B. I. a pretins de la inculpatul C. D. C. suma de 15.000 de euro, sumă din care a primit, în cadrul mai multor prestaţii, aproximativ echivalentul a 5.000 de euro.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti