Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DNA-Târgu Mureș. Luare de mită, primire de foloase necuvenite, dare de mită, instigare la înșelăciune, instigare la folosire sau prezentare de documente ori declarații false. Control judiciar
11.02.2015 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

DNA-Târgu Mureș. Luare de mită, primire de foloase necuvenite, dare de mită, instigare la înșelăciune, instigare la folosire sau prezentare de documente ori declarații false. Control judiciar. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:
T. L., director executiv al Direcției Județene pentru Agricultură Mureș, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
luare de mită în formă continuată (cinci acte materiale);
primire de foloase necuvenite în formă continuată (trei acte materiale).
P. I., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
instigare improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de către o altă persoană de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (două acte materiale);
instigare improprie la înșelăciune în formă continuată (două acte materiale);
dare de mită în formă continuată (cinci acte materiale).

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2014, Direcția pentru Agricultură Mureș a efectuat un număr de 7 controale la firma administrată de inculpatul P. I., în urma cărora inculpatul T. L. a primit de la administratorul acesteia 34.000 kg îngrășăminte, 184 litri pesticide și 7 saci de sămânță porumb, în valoare totală de 88.366 lei.
Aceste foloase necuvenite au fost primite de inculpatul T. L., atât în legătură cu exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor sale, de serviciu, dar și pentru a întârzia efectuarea unor controale la firma inculpatului P. I., controale care urmau să stabilească dacă această societate cultivă sau nu soia modificată genetic.
Acest lucru urma să permită inculpatului P. I. să recolteze respectiva cultură, făcând astfel imposibilă efectuarea controalelor.
Mai mult, inculpatul T. L. a pus la dispoziția comisiilor constituite, în vederea efectuării controalelor, din datele de 30 iulie 2014 și 22 septembrie 2014, materiale cu termenul de valabilitate expirat pentru testarea plantelor de soia.
La data de 8 aprilie 2013, inculpatul P. I., în calitate de administrator al unei societăți comerciale, a determinat cu intenție o altă persoană să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură o cerere prin care a solicitat subvenții pentru terenuri însumând o suprafață totală de 114.54 ha în anul 2013, pentru care a primit cu titlu de subvenții suma totală de 223.711,77 lei, provenind atât din fonduri europene cât și de la bugetul de stat.
Acesta declarase, în mod nereal, că terenurile sunt cultivate cu soia convențională, în fapt suprafețele fiind cultivate cu soia modificată genetic.
La data de 9 aprilie 2014, în aceleași condiții, inculpatul P. I. a formulat către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură o cerere prin care a solicitat subvenții pentru o suprafață totală de 114.46 ha în anul 2014, declarând și de această dată, în mod nereal, că aceste suprafețe sunt cultivate cu soia convențională. De această dată, inculpatul P. I. a primit cu titlu de subvenții suma totală de 100.459,91 lei, provenind din fonduri de la bugetul Uniunii Europene.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra a două imobile ce aparțin inculpaților T. L. și P. I.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate