Dreptul securităţii sociale

Concluziile Avocatului General. Obligația de plată a contribuţiilor la asigurările de sănătate în situația acordării pensiei cu titlu retroactiv
13.02.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Asigurări, CJUE, Dreptul securitatii sociale, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 12 februarie 2015, concluziile Avocatului General Paolo Mengozzi în cauza C-543/13, Fischer-Lintjens.

Instanța de trimitere, respectiv Centrale Raad van Beroe se întreabă dacă noțiunea de pensii sau indemnizații „datorate”, prevăzută la articolul 27 din Regulamentul nr. 1408/71, poate fi interpretată în sensul că, pentru a stabili momentul de la care se datorează o pensie sau o indemnizaţie, este decisivă data la care a fost adoptată decizia de acordare și de la care s‑a plătit pensia sau data de la care produce efecte pensia acordată cu titlu retroactiv. În ipoteza în care ar trebui reținută a doua opțiune menționată în prima sa întrebare, instanța de trimitere dorește să afle dacă această interpretare poate fi compatibilă cu faptul că beneficiarul unei pensii care intră sub incidența articolului 27 din Regulamentul nr. 1408/71 nu poate încheia, în conformitate cu legislația olandeză, o asigurare de sănătate cu același efect retroactiv.

În fapt, doamna Fischer-Lintjens s-a născut la 1 decembrie 1934. De la naşterea sa până la 1 septembrie 1970, aceasta a locuit în Ţările de Jos, iar de la această dată până la 1 mai 2006 a locuit în Germania. Începând cu luna mai 2006, doamna Fischer-Lintjens locuieşte din nou în Ţările de Jos. Începând din luna octombrie 2004, aceasta primeşte o pensie (de urmaş) din Germania. Începând cu 1 iunie 2006, aceasta avea dreptul la prestaţii în natură în temeiul articolului 28 din Regulamentul (CEE) nr. 1408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariați, în sarcina Germaniei.

În plus, Consiliul pentru asigurări de sănătate a eliberat la 20 octombrie 2006 un certificat care atestă că aceasta nu este asigurată în temeiul Legii generale privind cheltuielile medicale speciale. Scopul unui astfel de certificat este de a dovedi autorităţilor olandeze care percep contribuţia că nu este datorată nicio sumă. Întrucât doamna Fischer-Lintjens a considerat iniţial că, după împlinirea vârstei de 65 de ani, nu are dreptul la o pensie în temeiul Legii privind sistemul general al asigurării pentru limită de vârstă, aceasta a solicitat abia în luna mai 2007 acordarea unei pensii în conformitate cu aceasta lege.

Prin decizia din 8 noiembrie 2007, Casa de Securitate Socială a acordat doamnei Fischer-Lintjens, cu efect retroactiv, respectiv începând din luna mai 2006, o pensie în temeiul legii mai sus amintite.

La 21 octombrie 2010, doamna Fischer-Lintjens a completat un nou formular în vederea prelungirii certificatului mai sus amintit, menţionând că începând cu 1 mai 2006 primeşte o pensie în temeiul legii privind sistemul general al asigurării pentru limită de vârstă.

Ulterior, Casa de Securitate Socială i-a comunicat că începând cu 1 mai 2006 are obligaţia de a fi asigurată în temeiul legii privind sistemul general al asigurării pentru limită de vârstă, dar și al Legii privind asigurările de sănătate, în consecinţă, datorând plata contribuţiilor, considerând că are obligaţia de a se asigura și pentru trecut în temeiul AWBZ şi al Zvw. În consecinţă, CZ a solicitat doamnei Fischer-Lintjens plata cheltuielilor medicale în cuantum de 11.399,41 EUR rambursate Germaniei. Doamna Fischer-Lintjens a primit de la autorităţile fiscale o decizie privind contribuţiile datorate ca urmare a intrării în vigoare cu titlu retroactiv a obligaţiei de asigurare în temeiul AWBZ.

Avocatul General Mengozzi propune Curții să răspundă în sensul că: „articolul 27 din Regulamentul (CEE) nr. 1408/71 trebuie interpretat în sensul că termenul datorată cuprinde perioada în care o persoană interesată are dreptul la o pensie sau la o indemnizaţie, indiferent de momentul în care acest drept a fost constatat în mod oficial, atâta timp cât această pensie sau indemnizaţie este plătită efectiv pentru perioada respectivă, inclusiv în mod retroactiv”.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti