Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Concluziile Avocatului General. Expulzare din Uniunea Europeană. Risc pentru ordinea publică
13.02.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 12 februarie 2015, concluziile Avocatului General Eleanor Sharpston în cauza C-554/13, Z. Zh. și O. împotriva Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

În fapt, la 8 iunie 2011, domnul Z. a sosit la aeroportul Schiphol cu un zbor din Grecia, destinația sa finală fiind Canada. Acesta a fost arestat în timp ce se afla în tranzit în Țările de Jos, întrucât călătorea cu un document de călătorie falsificat. La 21 iunie 2011, acesta a fost condamnat pentru motivul deţinerii unui document de călătorie despre a cărui falsificare avea cunoștință și a primit o pedeapsă privativă de libertate de două luni în conformitate cu Codul penal al Țărilor de Jos. La 4 august 2011, secretarul de stat a dispus ca domnul Z. să părăsească imediat Uniunea Europeană (fără acordarea unui termen pentru plecarea voluntară). După executarea pedepsei privative de libertate, domnul Z. a fost plasat în custodie publică înainte de a fi returnat în China. La 2 septembrie 2011, secretarul de stat a menținut decizia de returnare în cazul domnului Z. La 8 noiembrie 2011, Rechtbank a menținut decizia secretarului de stat. Domnul Z. a contestat această decizie la instanța de trimitere. La 14 decembrie 2011, a fost retras ordinul de reţinere în custodie publică emis împotriva domnului Z. pentru motivul că, între timp, acesta a fost îndepărtat de pe teritoriul Țărilor de Jos.

În acest context, instanța de trimitere solicită să se clarifice sensul sintagmei „prezintă un risc pentru ordinea publică” de la articolul 7 alineatul (4) din Directiva privind returnarea.

Aceasta solicită să se stabilească dacă resortisantul unei ţări terţe care se află în situație de ședere ilegală pe teritoriul unui stat membru prezintă un astfel de risc doar pentru motivul că este suspectat de săvârşirea unei fapte care poate fi calificată drept infracţiune în temeiul dreptului național sau dacă este necesar ca acesta să fi fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni, iar, în acest caz, dacă respectiva condamnare trebuie să fi devenit definitivă (şi anume să nu mai existe nicio cale de atac).

Avocatul General E. Sharpston propune Curții să răspundă în sensul: „Atunci când se evaluează dacă există o amenințare pentru ordinea publică în sensul articolului 7 alineatul (4) din Directiva 2008/115, deciziile nu ar trebui să fie luate numai pe baza faptului că resortisantul în cauză al țării terțe este suspectat sau a fost condamnat pentru săvârșirea unei infracțiuni. Alți factori, precum gravitatea sau natura faptei săvârșite care poate fi calificată drept infracţiune în temeiul dreptului național, desfăşurarea în timp, intenţia persoanei în cauză și gradul de implicare în desfășurarea infracțiunii sunt relevanți pentru orice evaluare. În cazul în care temeiul pentru care se invocă derogarea prevăzută la articolul 7 alineatul (4) din Directiva 2008/115 este suspiciunea de săvârşire a unei infracțiuni, motivele pe care se întemeiază această suspiciune sunt relevante pentru evaluare.”

Secţiuni: CJUE, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO