« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Dispoziție de restituire în natură atacată de un terț. Determinarea competenței materiale
13.02.2015 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, RNSJ | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 26 alin. (3) din Legea nr. 10/2001, doar persoana în favoarea căreia a fost emisă decizia sau dispoziţia de restituire o poate ataca în instanţă în condiţiile art. 26 alin. (3) din Legea nr. 10/2001, competenţa materială de soluţionare revenind în prima instanţă tribunalului. În ceea ce privește competenţa de soluţionare a acţiunii în anulare sau în constatarea nulităţii absolute introdusă de terţi împotriva deciziilor emise în baza Legii nr. 10/2001, Înalta Curte a statuat că, întrucât normele de competenţă de excepţie sunt de strictă interpretare, în lipsa unor dispoziţii speciale, derogatorii de la dispoziţiile de drept comun în materie de competenţă, competenţa de soluționare a acestor cereri aparţine instanţei competente potrivit dreptului comun care se determină în raport de valoarea obiectului dedus judecății, având în vedere caracterul său patrimonial. (Decizia nr. 1883 din 12 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatarea nulității absolute a deciziei emise în baza Legii nr. 10/2001)

Corina CIOROABĂ

 
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD