Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

ICCJ. Contract de credit. Acţiunea în constatarea nulităţii absolute a clauzei privind dobânda variabilă
16.02.2015 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Banking, Jurisprudența ÎCCJ, Protecția consumatorilor, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

A se vedea și dezbaterea Clauze abuzive, franci elvețieni și altele asemenea [DEZBATERI JURIDICE].

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu practica CJUE, clauzele unui contract bancar care se referă la preţul contractului trebuie redactate într-un mod clar şi inteligibil, pentru a-i da consumatorului posibilitatea să prevadă consecinţele economice ale contractului semnat. În speță, Înalta Curte a reținut că din modul de redactare al clauzeinu se poate deduce, în mod clar şi inteligibil, care va fi evoluţia în timp a părţii variabile a dobânzii pe care reclamanţii trebuie să o plătească băncii, modul de redactare dând posibilitatea băncii să aprecieze, în mod unilateral, criteriile în funcţie de care va stabili această componentă a dobânzii, creându-se, astfel, un vădit dezechilibru între drepturile şi obligaţiile părţilor, în defavoarea consumatorilor, rezultând, totodată, reaua-credinţă a băncii la redactarea acestor clauze (…)”. (Decizia nr. 3234 din 23 octombrie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare clauză abuzivă)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti