« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

Revista Română de Jurisprudență nr. 3/2014: Hotărârea prealabilă privind dezlegarea unor chestiuni de drept – măsură de prevenire a practicii judiciare neunitare. Decizia nr. 1/2014 privind dezlegarea unor chestiuni de drept | Oana Cristina Niemesch
17.02.2015 | Ioana-Bianca TOFAN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Judecător Oana Cristina Niemesch a publicat, în Revista Română de Jurisprudență nr. 3/2014, articolul intitulat „Hotărârea prealabilă privind dezlegarea unor chestiuni de drept – măsură de prevenire a practicii judiciare neunitare. Decizia nr. 1/2014 privind dezlegarea unor chestiuni de drept”.

Sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept este un mecanism nou introdus în Noul Cod de procedură civilă, prin care se urmărește asigurarea unei practici judiciare unitare.

În ceea ce privește dispozițiile Codului de procedură civilă, art. 519 prevede faptul că „dacă, în cursul judecății, un complet de judecată al Înaltei Curți de Casație și Justiție, al curții de apel sau al tribunalului, învestit cu soluționarea cauzei în ultima instanță, constatând că o chestiune de drept, de a cărei lămurirea depinde soluționarea pe fond a cauzei respective, este nouă și asupra acesteia Înalta Curte de Casație și Justiție nu a statuat și nici nu face obiectul unui recurs în interesul legii în curs de soluționare, va putea solicita Înaltei Curți de Casație și Justiție să pronunțe o hotărâre prin care să se dea o rezolvare de principiu chestiunii de drept cu care a fost sesizată”.

În ceea ce privește Decizia nr. 1/2014 privind dezlegarea unor chestiuni de drept, aceasta prezintă două aspecte importante: considerentele instanței supreme privind condițiile de admisibilitate și analiza pe fond a chestiunii de drept a cărei rezolvare de principiu se solicită.

Condițiile de admisibilitate pentru declanșarea procedurii de sesizare în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile trebuie întrunite în mod cumulativ, iar acestea sunt următoarele: existența unei cauze aflate în curs de judecată, instanța care sesizează Înalta Curte de Casație și Justiție să judece cauza în ultima instanță, cauza care face obiectul judecății să se afle în competența legală a unui complet de judecată al Înaltei Curți de Casație și Justiției, al curții de apel sau al tribunalului învestit să soluționeze cauza, soluționarea pe fond a cauzei în curs de judecată să depindă de chestiunea de drept a cărei lămurire se cere, chestiunea de drept a cărei lămurire se cere să fie nouă și chestiunea de drept să nu facă obiectul statuării Înaltei Curți de Casație și Justiție și nici obiectul unui recurs în interesul legii în curs de soluționare.

O atenție specială a fost acordată cerinței noutății, în considerentele deciziei, despre care s-a reținut că este îndeplinită atunci când chestiunea de drept își are izvorul în reglementările nou intrate în vigoare, iar, în sensul dispozițiilor art. 519 Cod procedură civilă, noutatea se referă și la o normă juridică intrată în vigoare cu mai mult timp în urmă, dar a cărei aplicare a devenit actuală ulterior.

În situația în care există un număr semnificativ de hotărâri judecătorești care să fi soluționat diferit în mod constat o problemă de drept într-o anumită perioadă de timp, mecanismul legal de unificare a practicii judiciare este cel cu funcție de reglare – recursul în interesul legii, iar nu hotărârea prealabilă.

În concluzie, odată cu această hotărârea prealabilă pentru delegarea unor chestiuni drept, în conformitate cu art. 521 alin. 3 C. proc. civ., „dezlegarea dată chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanța care a solicitat dezlegarea de la data pronunțării deciziei, iar pentru celelalte instanțe, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Ioana-Bianca TOFAN

 
Secţiuni: Procedură civilă, Revista revistelor juridice | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD